(VIDEO) SVET MU SE KLANJAO, A SADA LIBERIJCI OD NJEGA OČEKUJU ČUDA: Žorž Vea - put od golgetera do predsednika države
Foto: EPA

sa terena u fotelju

(VIDEO) SVET MU SE KLANJAO, A SADA LIBERIJCI OD NJEGA OČEKUJU ČUDA: Žorž Vea - put od golgetera do predsednika države

Fudbal -

Najbolji fudbaler sveta iz 1995. godine Žorž Vea pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Liberiji aktuelnog potpredsednika države Džozefa Bokaija, saopšteno je iz njegovog izbornog štaba.

Žordž Vea je bivši liberijski fudbaler koji je igrao na poziciji napadača. Proveo je 14 godina (od kraja osamdesetih do početka dvehiljaditih) u velikim evropskim klubovima sa kojima je osvojio dve titule. Njegov dolazak u Evropu predstavlja početak dovođenja afričkih igrača u velike evropske klubove.

Najbitnija godina u njegovoj karijeri je 1995. kada je dobio priznanja: Zlatna lopta, Afrički igrač godine i Najbolji fudbaler godine.

Smatra se jednim od najboljih afričkih fudbalera svih vremena. Tri puta je proglašavan za najboljeg afričkog igrača (1989, 1994, 1995), a legendarni Pele ga je uvrstio u spisak najboljih 125 živih igrača.

U Evropu ga je doveo tadašnji trener Monaka Arsen Venger, posle čega je na Starom kontinentu ostao 14 godina. Posle Monaka otišao je u Pari Sen Žermen sa kojim je osvojio francusku ligu i bio najbolji strelac sezone u Ligi šampiona. Iz Pariza je otišao u Milan gde je proveo četiri uspešne sezone i osvojio dve titule prvaka Serije A.

Iz Milana se preselio u Englesku gde je nastupao za Čelsi i Mančester Siti, a onda otišao u Francusku gde je igrao za Olimpik Marsej.

Nakon završetka fudbalske karijere, ušao je u politiku, a pre par meseci postao je predsednik Liberije, zemlje u kojoj je rođen. Poznat je kao veliki humanitarac.

Kurir sport Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track