NOVINAR BRAZILSKOG O GLOBOA U KURIRU: Srbi, jeste li i dalje evropski Brazilci?
Foto: Dado Đilas

Drag gost

NOVINAR BRAZILSKOG O GLOBOA U KURIRU: Srbi, jeste li i dalje evropski Brazilci?

Fudbal -

Viktor la Regina dobio zadatak da zemljake upozna sa Srbijom, rivalom njihove reprezentacije na SP

Brazilac po imenu Viktor la Regina, novinar čuvenog O Globoa, dobio je zadatak da svoje zemljake svakodnevno izveštava o fudbalskom delu Srbije. Njegov posao je da Brazilcima što više i što bolje predstavi život u zemlji sa kojom će njihovi fudbaleri igrati na Svetskom prvenstvu.

Zapažanje

OBOŽAVATE NOLETA, NE I TENIS

I dok se u fudbalu neuspesi nekako i zaborave, u drugim sportovima žive samo pobednici.

- Pogledajte samo tenis. Da li Srbi vole tenis ili vole Novaka Đokovića? Mi smo imali Gugu Kuertena i voleli smo njega. Tenis zapravo nismo. Isto je i sa drugim sportovima. Recimo, Formula 1. Mi smo voleli Ajrtona Senu, Felipea Masu, Rubensa Barikela, ali ne Formulu 1 - tvrdi Viktor.

U Beogradu je već tri nedelje, a ostaće uz nas sve dok Krstajićevi „orlovi“ budu učestvovali na Mundijalu. Na šaljivu opasku da će to, prema dosadašnjim iskustvima, biti samo dok traje prva faza SP, Viktor odmahuje glavom:

- Ne, ne. Najvažnija vam je utakmica sa Švajcarskom. Ako tu budete dobili, napravićete veliku stvar - kaže nam brazilski kolega, pa više za sebe ushićeno dodaje:

- Da ostanu do finala Brazil i Srbija. Zamislite to!

Velika istorija

SVIĐA MI SE VAŠA ZIMA

Viktor la Regina oduševljen je Srbijom:

- Iako mi se sviđa zima, čekam lepše vreme jer mislim da će biti zanimljivije. Zaista uživam ovde jer ima mnogo sjajnih istorijskih građevina. Imam neke prijatelje koji su mi već pokazali sjajne delove grada. Nameravam da vidim i Srbiju van Beograda. Ne znam tačno koje ću gradove obići, ali veliki broj njih sam planirao.

Dok se lagano upoznaje sa srpskom kulturom i uči naš jezik, Viktor naglašava da je oduševljen snegom, koga „u Brazilu baš i nema“, a mi ga pitamo da li njegovi zemljaci znaju da je našim (tačnije jugoslovenskim) fudbalerima nadimak „evropski Brazilci“.

- To znaju svi u Brazilu. I to sam došao da vidim. Da proverim da li su srpski fudbaleri Brazilci kao što su bili jugoslovenski. Da vidimo da li još imate taj stil igre. Finale SP mladih selekcija, u kom je Srbija savladala Brazil, pokazalo nam je da ćemo imati teškog protivnika u poslednjoj utakmici u grupi. Imate sjajne mlade pojedince, zajedno sa iskusnim igračima koji mogu da drže tim. Moraćemo da se pripazimo.

foto: Dado Đilas

Viktor nam za kraj otkriva da će Brazilci sve o Srbiji saznati na dan utakmice.

- Moja misija je da pripremim Brazilce za utakmicu 27. juna, ali i da pokažem lepe priče o sportu, kulturi, istoriji ove zemlje. Ljudi u Brazilu vole da se upoznaju sa različitim načinom životima. Na dan utakmice Srbija će biti glavna stvar u Brazilu.

foto: Dado Đilas

Sličnosti

VOLIMO SAMO POBEDNIKE

Brazilci, baš kao i Srbi, najviše vole da pobeđuju.

- Na svakom SP mi očekujemo titulu, čak i kad tim nije dobar. Za navijače nema dileme, mi moramo da pobedimo na svakom Mundijalu. Ako smo drugi, treći... isto je, mi smo izgubili. Ne priznajemo drugi rezultat osim titule.

Kurir / Gojko Filipović

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : Srbima samo mrvice . Bogati će biti još bogatiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track