NJIMA SE DIVE ČELNICI DRŽAVA: Evo za koga navijaju Vučić, Kolinda, Putin, Merkel, Makron...
Foto: Dado Đilas

FUDBAL I POLITIKA

NJIMA SE DIVE ČELNICI DRŽAVA: Evo za koga navijaju Vučić, Kolinda, Putin, Merkel, Makron...

Fudbal -

Svetski lideri veoma često su gosti fudbalskih stadiona, a mnogi od njih ne kriju ime kluba koji im posebno leži na srcu.

Fudbal - najvažnija sporedna stvar na svetu. Fudbal - igra koja privlači milione. Zbog koje se pati, raduje, ne jede, ne spava...

Svako navija ili bar simpatiše nekoga, pa nije ništa čudno što i svetski lideri, oni koji kroje sudbine milijarde ljudi širom sveta, imaju omiljene klubove. I dok neki kriju kom su klubu poklonili svoje srce, oni drugi javno govore na čijoj su strani i često ih je moguće videti na stadionima kako uživaju u igrama svojih miljenika. Ili se zbog njih nerviraju.

Predsednik Rusije Vladimir nikad nije krio da je strastveni navijač Zenita, kancelarka Nemačke Angela Merkel preferira ne toliko popularni Kotbus, dok prvi čovek Francuske Emanuel Makron obožava Marselj. Prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić oduvek je bio strastveni navijač crveno-belih, dok su vođe komšijskih država, recimo, opredeljene za Dinamo i Sarajevo.

foto: Dado Đilas

Vučić je priznao da je bio na utakmici na Maksimiru 1990. godine, kada su izbili veliki neredi između navijača Crvene zvezde i Dinama, što je bio uvod u krvavi raspad Jugoslavije.

- Sve što se dogodilo ni za koga od nas nije bilo iznenađenje, a skoro svi koje sam znao kao ljude koji su deo severa bili su na toj utakmici. Mi smo živeli za tu utakmicu. Kad god bismo išli u Zagreb, očekivali smo tuču - pričao je Vučić o tom događaju.

ALEKSANDAR VUČIĆ - CRVENA ZVEZDA

Presednik Srbije nikad nije krio da je veliki navijač Zvezde i da je kao mlađi bio redovan na utakmicama crveno-belih. Kako je i sam rekao, više voli košarku i da prati svoj voljeni klub u ovom sportu.

foto: Profimedia, Reuters

VLADIMIR PUTIN - ZENIT

Predsednik Rusije veliki je navijač Zenita. On to nikad nije krio i veoma često ističe da gaji veliku ljubav prema klubu iz Sankt Peterburga. Putin vrlo aktivno učestvuje u dešavanjima u ovom klubu, ali se direktno nikad nije mešao u rad Zenita, jer je to protiv propisa UEFA. Čak je postojala inicijativa navijača da se stadion nazove po predsedniku Rusije.

ANGELA MERKEL - KOTBUS

Najmoćnija žena na svetu najveće simpatije gaji prema Kotbusu, čiji je i počasni član. Takođe ima simpatije prema Borusiji Dortmund, kada su u finalu Lige šampiona 2013. u Londonu igrali „milioneri“ i minhenski Bajern. Ipak, kad se priča o njenom navijačkom opredeljenju, možda je najlakše reći da je naklonjena Kotbusu.

Angela Merkel
Angela Merkelfoto: AP

ALEKSIS CIPRAS - PANATINAIKOS

Premijer Grčke poznat je kao veliki ljubitelj fudbala, a nikad nije krio da je svim srcem navijač Panatinaikosa. Kako sam kaže, svaki put kad ima slobodnog vremena ode na utakmicu „zelenih“ i na taj način pomogne klubu za koji je duboko vezan.

foto: Profimedia

REDŽEP TAJIP ERDOGAN - BAŠAKŠEHIR

Uticaj predsednika Turske na klub iz Istanbula je enorman, jer je on najzaslužniji što je Bašakšehir poslednjih godina u samom vrhu. Zahvaljujući Erdoganu, veliki sponzori su ušli u klub, pa ne čudi i što su velika fudbalska imena došla u klub. Često je gost na stadionu voljenog kluba i uživa u uspesima Bašakšehira.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ - DINAMO

Iako se nikad javno nije izjašnjavala za koga navija, poznato je da simpatiše Dinamo iz Zagreba. On je u nekoliko navrata isticala da je veliki navijač reprezentacije Hrvatske, čak je redovan gost na mečevima kad igra nacionalni tim.

Kolina Gabar Kitarović
Kolina Gabar Kitarovićfoto: Fonet

EMANUEL MAKRON - MARSELJ

Predsednik Francuske svim srcem navija za Marselj, a čak ga je tokom kampanje supruga uhvatila kako psuje. Kada ga je pitala šta je problem, on je rekao da je Marselj izgubio od Monaka. Izgleda da kod njega uvek ima vremena za fudbal.

foto: Zorana Jevtić

BAKIR IZETBEGOVIĆ - SARAJEVO

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine veliki je navijač FK Sarajevo i strastveni ljubitelj fudbala. Posećuje utakmice kad mu vreme dozvoli i nikad nije krio da spada među najvatrenije navijače kluba iz glavnog grada Bosne.

M. Nastić - G. Filipović

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : Srbima samo mrvice . Bogati će biti još bogatiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track