AJMO, AJDE, SVI U ODBRANU: Milovan Đorić o igri reprezentacije Srbije
Foto: Saša Pavlić

IZ STRUČNOG UGLA

AJMO, AJDE, SVI U ODBRANU: Milovan Đorić o igri reprezentacije Srbije

Fudbal -

Protiv jakog Maroka igrali smo u formaciji 4-3-3, to nije bilo dobro. Protiv Nigerije vratili smo se na 4-2-3-1, nešto najbliže Muslinovoj taktici, pa je došao rezultat, kaže bivši selektor

Srbija mora da se spremi za rat ako misli da prođe grupu na Svetskom prvenstvu, mišljenje je Milovana Đorića.

Nekadašnji selektor i vrlo uticajna osoba u srpskom fudbalu smatra da je ražalovani kapiten Bane Ivanović bio ključni igrač reprezentacije i da se bez njega u startnih 11 ne može na Mundijal u Rusiji.

- U prvoj utakmici hteo je da proba neke nove igrače i drugu taktiku. To očigledno nije funkcionisalo. Protiv jakog Maroka, gde je bila slaba defanziva, igrao je u formaciji 4-3-3. I nije bilo dobro. Protiv Nigerije vratio se na 4-2-3-1, nešto najbliže Muslinovoj taktici kroz kvalifikacije - rekao je Đorić za Kurir i dodao:

- Utakmica protiv Nigerija nam je digla moral, koji je odjednom splasnuo. Sad se vratila nada. Dolaze nam teške utakmice. Svetsko prvenstvo je nešto sasvim drugo. Treba se spremiti za rat! A u rat idu samo najbolji i najodaniji.

foto: Reuters

Srbija je pokazala dva lica. Ima dosta stvari koje treba popraviti, mada i nije sve toliko loše kako se mislilo u prvi mah:

- Treba da popravimo odbrambeni blok. Igrači iz veze i napada moraju više da se vraćaju u defanzivu. Gledao sam mnoge utakmice ovih dana. Brazil, Argentina, Španija, svi njihovi igrači se vraćaju i pomažu odbrani. Nama jedna grupa igrača uvek ostane. E, to ne valja. Niko ne sme da bude izuzet od defanzive. Niko!!!

Ima i dobrih stvari u nacionalnom timu:

- Sviđa mi se borbeni duh, ali njega treba dići na još viši nivo. Tu glavnu ulogu ima Bane Ivanović, ali i Aleksandar Mitrović. Svi moraju kao Bane i Mitar, posebno je bitno ono što radi Ivanović na terenu.

foto: Kurir sport

Slična sudbina I MENE SU PLJUVALI JER SAM SKINUO TRAKU PIKSIJU

Milovan Đorić se dotakao i oduzimanja trake Banetu Ivanoviću, čoveku kome nedostaje jedan meč da izjednači rekord Dejana Stankovića po broju nastupa za reprezentaciju (103). - Imao sam slično iskustvo kao i Krstajić. Ja sam skinuo traku Piksiju pred utakmicu sa Švajcarskom 2001. I tada, kao i sada se digla velika prašina. Ja sam se pored Piksija odrekao Mijatovića i Jugovića. To je nešto o čemu će se uvek pričati u srpskom fudbalu. Ovo sada je bila Krstajićeva procena. Na kraju, vreme će sve pokazati. Meni je pokazalo, jer sam tek kasnije video koliko mi je falio Piksi. Dobro, sad, Krstajić je razuman čovek. Uvideo je. Dugo je s tim igračima, skoro tri godine, dobro ih poznaje - prisetio se Đorić.

foto: Reuters

ANALIZA PO LINIJAMA

GOLMANI Vladimir Stojković i Marko Dmitrović

- Stojković je sigurno broj jedan za Mundijal. Dmitrović je imao dosta posla. Vidi se da je sazreo u ozbiljnog golmana. Prava je zamena kad Stojković ode.

DESNI BEKOVI Antonio Rukavina i Dušan Basta

- Rukavina je daleko više pokazao od Baste.

ZADNJI VEZNI Nemanja Matić, Luka Milivojević i Marko Grujić

- Milivojević igra odlično, a Matić će biti pravi kad bude trebalo. Grujić treba da koristi šanse koje mu se pružaju. Verujem u njega.

LEVI BEKOVI

Aleksandar Kolarov i Ivan Obradović - Kolarov je neprikosnoven. Tu nemamo rešenje za njegovu zamenu.

CENTRALNI VEZNI Adem Ljajić

- Ljajić... Hm, hm... Mora mnogo bolje i više! Očekujem golove od njega. Malo je šutirao na protivnički gol.

NAPADAČ Aleksandar Mitrović

- Nemamo mi trenutno boljeg od Mitrovića. Mora samo da iskontroliše temperament, da ne ulazi u rasprave na terenu, jer bi to moglo skupo da košta i njega i tim. Njegov posao je da daje golove, a ne da priča.

CENTRALNI BEKOVI Ivanović, Nastasić, Maksimović, Tošić

- Vidi se iz aviona koliko se bolje poznaju Ivanović i Nastasić nego Maksimović i Tošić. Bane i Matija su igrali zajedno, dok su Nikola i Duško možda samo dva puta bili u paru.

ZAMENE Andrija Živković i Aleksandar Prijović

- Živković je igrao ono što ne može da igra, sredina terena nije njegova prirodna pozicija. Igra na Tadićevoj poziciji i mora da bude strpljiv. Prijović je imao minutažu da ne može ništa da se oceni. Ali odranije je pokazao da ima kvalitet. I on mora da čeka šansu. Ove ostale nismo ni videli. Ali tu razumem Krstajića što nije mnogo menjao.

BOČNI IGRAČI Filip Kostić i Dušan Tadić

- Kostić je bio bolji nego u prvom meču. Na njega treba računati. Tadić na momente blesne. Mora biti konstantniji, mada je na toj poziciji nezamenjiv u reprezentaciji.

Kurir / Aleksandar Radonić

Foto: Reuters. Saša Pavlić, Kurir Sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Krstajić već zna. Ovo su sigurni putnici za Rusiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track