PUTINOVE MUKE PRED MUNDIJAL: Najgori neprijatelj predsednika Rusije su psi lutalice
Foto: Dragana Udovičić

strah udruženja za zaštitu životinja

PUTINOVE MUKE PRED MUNDIJAL: Najgori neprijatelj predsednika Rusije su psi lutalice

Fudbal -

Pokolj pasa lutalica koji su vlasti Rusije naredile uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014., preti da se ponovi i uoči Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. u istoj zemlji.

Pojedini sportisti iz Sočija su se kući vraćali s novim kućnim ljubimcima, jer nije pomoglo ništa drugo. Sada je internet peticija prikupila već 1,7 miliona potpisa koji od administracije predsednika Vladimira Putina traže da ne postupi onako kako je postupila pre četiri godine.

"Mi ne tražimo mnogo. Samo to da postupite kao druge zemlje kako ne bismo ponovno imali krvoproliće", stoji u tekstu peticije.

Broj potpisnika je fascinantan je ako se zna da je peticija pokrenuta nakon što je ruska aktivistkinja za zaštitu životinja Ekaterina Dmitrijeva otkrila konkurs objavljen na vladinim internet stranicama gde se pozivaju zainteresovani za "rešavanje" problema pasa lutalica u gradovima u kojima će se igrati utakmice svetskog prvenstva.

Vlada Rusije očekuje da na Svetsko fudbalsko prvenstvo dođe do milion turista.

"Ušla sam u trag konkursima vrednim 110 miliona rublja (1,5 miliona evra). Samo u Ekaterinburgu, izdvojeno je 32 miliona rubalja (450.000 evra). To je ogroman iznos... Za taj novac mogli bi platiti sterilizaciju, cepljenje i brigu o tim životinjama. Ali oni bi ih radije pobili", kazala je Dmitrijeva, inače predsednica nevladine organizacije za zaštitu urbanih životinja.

foto: Shutterstock

Konkursi u različitim ruskim gradovima koriste se drugačijim izrazima. U Astrahanu i Volgogradu spominje se "uništavanje" životinja. U drugim se gradovima navodi "eutanazija" ili "zbrinjavanje lešina".

Skandal je izbio samo nekoliko dana nakon što je ministar sporta Pavel Kolobov pred nadležnim telom Dume jamčio da će vlada "izbeći sve mere koje bi mogle izazvati negativne reakcije u medijima i koje bi se mogle protumačiti kao okrutnost prema životinjama".

Vlada Rusije čak je naložila gradovima domaćinima prvenstva da izgrade "privremena skloništa" za životinje lutalice. Pritom nije osigura sredstva za takvu akciju.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. u Rusiji održaće se od 14. juna do 15. jula.

Firme koje dobijaju poslove neretko za ubijanje pasa angažiraju ljude koji vole ubijati životinje, otkrio je novinar Andrej Timeškov iz Sankt Petersburga, inače i predsednik jedne organizacije za zaštitu životinja.

Timeškov je tokom proteklih nekoliko godina intenzivno pratio i razotkrivao ubice pasa koji su bili skloni hvaljenju "poduhvatima" po društvenim mrežama. Zauzvrat prima brojnje pretnje, a nepoznati počinioci su mu minirali poštanski sandučić.

On je rekao da to nije bio prvi put da su ga napali. Jednom, dan uoči njegovog rođendana, otrovali su mu psa.

"Ljudi misle da u Rusiji postoje zakoni po kojem se kazneno gone 'lovci na pse'. Ali to nije istina", rekao je.

Objasnio je da su dva zastupnika Dume nedavno predložila takve amandmane na Zakon o okrutnosti prema životinjama kojima bi se od zakona izostavljali 'lovci na pse'.

Kurir sport

Foto: Dragana Udovičić, Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : Zvezdin trijumf u drugom planu.Ovo je bilo vrednije od pobede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track