FIFA SPREMA REVOLUCIJU: Ovo pravilo se ukida zbog zloupotrebe
Foto: FIFA

fudbalske glavešine traže rešenje

FIFA SPREMA REVOLUCIJU: Ovo pravilo se ukida zbog zloupotrebe

Fudbal -

Svetska fudbalska organizacija (FIFA) razmatra novine koje bi mogle uskoro da stupe na snagu. Jedna od njih je posebno interesantna - zabrana pozajmica!

FIFA smatra da brojni klubovi zloupotrebljavaju sistem pozajmica igrača, oni najboogatiji najviše, jer u enormnom broju, za određenu naknadu naravno, uzimaju igrače od drugih klubova, međutim ne daju im šansu, već ih masovno šalju na pozajmice. U većini slučajeva skoro da i ne postoji namera niti dugoročan plan kluba da se igrači zadrže, ali često dobro zarade od njihove dalje prodaje.

Čelsi je već neko vreme svetski rekorder po broju igrača koje šalje na pozajmicu, trenutno ih ima čak 41, međutim Juventus je aktuelni prvak sa čak 50 igrača koji se "kale" u drugim klubovima. U pitanju su uglavnom mladi fudbaleri. Udineze ne zaostaje mnogo (27), Mančester Siti ih ima 19...

Osnovni princip pozajmica je urušen, smatraju u FIFA, suština se gubi: igrači koji se dovode na pozajmice u tom klubu bi trebalo da imaju veliki prostor da igraju, a to se ne dešava. Na ovu temu već izvesno vreme vodi se živa rasprava u sedištu FIFA koja je okupila autoritete vodećih fudbalskih organizacija: FIFpro (Međunarodno udruženje profesionalnih fudbalera), ECA (Evropska asocijacija klubova), WLF (Svetski forum liga). U debatu su uključeni i bivši igrači, sada angažovani u FIFA, Zvonimir Boban, Kafu, Edvin Van Der Sar i Marko Van Basten.

Svi oni bi trebalo da izvedu zaključke i donesu odluke za dobrobit fudbala i zaštiti igrača, pa bi konkretno moglo da se desi da pozajmice čak budu ukinute ukoliko se utvrdi da se klubovi ne vode principima o pozajmici .

FIFA bi u oktobru mogla da donese odluku povodom ovog slučaja.

Kurir sport

Foto: FIFA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track