(VIDEO) SALAHOVA GRMLJAVINA NA ENFILDU: Liverpul dao 5 golova, Džeko vratio nadu Romi
Foto: Reuters

KAKVA LUDNICA!

(VIDEO) SALAHOVA GRMLJAVINA NA ENFILDU: Liverpul dao 5 golova, Džeko vratio nadu Romi

Fudbal -

Fudbaleri Liverpula pobedili su Romu na svom "Enfildu" u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona - 5:2 (2:0) i došli nadomak finala!

Na "Enfildu" - totalni spektakl!

Liverpul je vodio 5:0, a Roma je u finišu dala dva gola i vratila kakvu-takvu nadu.

Mohamed Salah je heroj Liverpula i armije njegovih navijača! Egipćanin je i večeras činio čuda, postigao prva dva gola, zatim isto toliko puta asistirao.

I Roberto Firmino je imao isti učinak, ali Salahovi pogoci i asistencije imaju daleko veću težinu, jer je svaki od njih predstavljao remek delo.

Roma je uspela u završnici da smanji na "minus tri", baš kao i u prvom meču protiv Barselone...

Sa fudbalskog aspekta utakmica je bila čudna. Romi su pripali početak i kraj, a tokom najvećeg njenog dela ekipa Jirgena Klopa je gazila "vučicu".

Roma je od starta diktirala ritam, igrala sigurno i domaćinu nije dozvolila da joj zapreti, dok je na drugoj strani sporadično pokušavala da ugrozi gol Karijusa. U tom periodu, u 18. minutu, Kolarov je uzdrmao prečku! Kapiten reprezentacije Srbije je tukao sa više od 20 metara iz kolena, a Karijus je dotakao loptu tek toliko da je skrene u prečku.

U tom ritmu igralo se 25 minuta. A onda je počeo da duva crveni uragan. Kao da je Jirgen Klop stisnuo dugme, a njegova ekipa je doživela neverovatan preobražaj. Odjednom su počele da se ređaju šanse pred golom Rome. Mane je dva puta iz izglednih pozicija loše šutirao, Salahov udarac odbranio je Alison Beker, zatim je Maneu poništen gol (opravdano zbog ofsajda)...

Onda je Mohamed Salah odlučio da reši pitanje pobednika. Egipćanin je u 35. i 45. minutu bacio magiju i raspršio nade Rimljana da mogu dobro da prođu na "Enfildu". Iz poštovanja prema bivšem klubu Salah se nije previše radovao golovima, samo je oba kažiprsta uperio u nebo, a slavlje je prepustio saigračima.

Kod oba pogotka asistencije je zabeležio Roberto Firmino.

Između dva Salahova gola i Lovren je mogao da zatrese mrežu "vučice", ali je posle kornera sa peterca glavom poslao loptu u prečku.

Uragan nije prestajao da duva ni u drugom poluvremenu. Salah je posle dva gola, uknjižio i dve asistencije. U oba slučaja je protutnjao po desnom krilu, pa s golom "spojio" prvo Sadioa Manea u 56. minutu i Firmina pet minuta kasnije.

Tačku na iživljavanje na "vučici" stavio je Firmino, koji je u 69. minutu glavom poslao loptu u mrežu posle kornera Džejmsa Milnera, inače najboljeg asistenta ovosezonske Lige šampiona.

Međutim, da nada umire poslednja pokazao je Edin Džeko koji je u 81. minutu postigao prvi gol za Romu, iskoristivši grešku Lovrena koga je preletela lopta, a samo četiri minuta kasnije posle Milnerovog igranja rukom, sudija Feliks Brih je pokazao na "belu tačku", sa koje je Dijego Peroti postavio konačan rezultat - 5:2.

Mora se dodati da se "vučica" vratila nedugo pošto je Klop iz igre izveo Salaha?!

Niko do večeras nije uspeo da u polufinalnoj utakmici zabeleži po dva gola i asistencije, a sada su to učinila dvojica - Salah i Firmino!

Salah je ove sezone postigao deset golova u Ligi šampiona i postao najbolji strelac među afričkim fudbalerima u elitnom evropskom takmičenju, pretekavši Samjuela Etoa.

Egipćanin je ove sezone u svim takmičenjima dao 43 gola!

Revanš na rimskom "Olimpiku" igraće se sledeće srede, 2. maja.

Drugi polufinalni par čine Bajern i Real Madrid, koji će prvi meč igrati u sredu u Minhenu.

TOK MEČA:

KRAJ - 5:2!

86. minut - Šut Džeka, za malo preko gola.

85. minut - GOOOLLLL - LIVERPUL - ROMA 5:2 - PEROTI IZ PENALA! Milner je igrao rukom, a sudija Brih pokazao na belu tačku.

81. minut - GOOOLLLL - LIVERPUL - ROMA 5:1 - DŽEKO! Pogađa da spase čast Rome.

74. minut - IZLAZI SALAH! Klop ga izveo iz igre i uveo Ingsa.

foto: Reuters

73. minut - ŠANSA za ROMU! Kolarov je centrirao, a Šik šutirao glavom - Karijus je bio siguran.

71. minut - Lovren je hteo da ispuca loptu, pogodio je Šika, pa ona umalo nije završila u Liverpulovoj mreži.

69. minut - GOOOLLLL - LIVERPUL - ROMA 5:0 - FIRMINO! Brazilac, kao i Salah, sada ima po dva gola i asistencije. Firmino je sada gol dao glavom posle centaršuta iz kornera sa desne strane.

67. minut - Di Frančesko je napravio dvostruku izmenu, izašli su De Rosi i Žesus, a ušli Gonalon i Peroti.

61. minut - GOOOLLLL - LIVERPUL - ROMA 4:0 - FIRMINO! Posle dva gola, Salah je zabeležio i dve asistencije! Protutnjao je po desnom krilu pored Žesusa i pronašao Firmina, kome je ostalo da loptu ubaci u praznu mrežu.

60. minut - ŠANSA za LIVERPUL! Manolas je izblokirao šut Robertsona.

56. minut - GOOOLLLL - LIVERPUL - ROMA 3:0 - MANE! Salah je izbegao ofsajd zamku, ušao u kazneni prostor po desnoj strani, a onda Maneu pripremio šansu, koju Senegalac nije mogao da propusti.

51. minut - Lovren je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, ali je Brih pokazao da se igra nastavi.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Di Frančesko je izvršio prvu izmenu, umesto Undera je uveo Šika.

SALAHOV REKORD!

Salah je ove sezone postigao deset golova u Ligi šampiona i postao najbolji strelac među afričkim fudbalerima u ovom takmičenju.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

foto: Printscreen

45. minut - GOOOLLLL - LIVERPUL - ROMA 2:0 - SALAH! Još jedan čudesan gol Egipćanina! Firmino je povukao kontru i proigrao Salaha, usledila je još jedna magija...

41. minut - Na "Enfildu" grmi...

40. minut - I Vajnaldum snažno tuče, Alison Beker brani.

38. minut - PREČKA! Posle kornera Lovren je sa peterca glavom poslao loptu u prečku.

35. minut - SALAH NEĆE DA SLAVI GOL! Egipćanin se ne raduje iz pijeteta prema bivšem klubu.

35. minut - GOOOLLLL - LIVERPUL - ROMA 1:0 - SALAH! Čarolija! Reči su suvišne...

34. minut - PONIŠTEN GOL LIVERPULU! Mane je zatresao mrežu, ali je poništen zbog ofsajda. Opravdano.

32. minut - Posle 25 minuta bolje igre gostiju, Liverpul je dodao gas, pa se šanse pred golom Rome ređaju kao na traci.

30. minut - ŠANSA za LIVERPUL! Salah je posle duplog pasa sa Firminom bio u dobroj poziciji, malo iskosa sa desne strane, a njegov šut odbranio je Alison Beker.

29. minut - ŠANSA za LIVERPUL! Salah je probio po desnom krilu, poslao loptu Maneu, koji je imao otvoren šut, ali je Senegalac loše reagovao.

28. minut - ŠANSA za LIVERPUL! Firmino je izbacio Manea, koji je krenuo sam prema Alisonu Bekeru, a onda šutirao na tribine.

foto: Reuters

26. minut - Prvi žuti karton na meču, dobio ga je Žesus zbog oštrog starta nad Maneom.

21. minut - Roma je bolja u prvoj četvrtini meča, dobija bitku na sredini terena. Za sada...

20. minut - Okslejd-Čembrlena na nosilima iznose sa stadiona.

18. minut - KOLAROV POGODIO PREČKU! Sevnula je levica Kolarova, pucao je "iz kolena" sa više od 20 metara i nije imao sreće - lopta je pogodila prečku!

18. minut - Prinudna izmena kod domaćina - Vajnaldum je na terenu.

16. minut - Okslejd-Čembrlen se previja po travi... Vajnaldum se zagreva.

foto: Reuters

14. minut - Kolarov je centaršutem tražio Džeka, ali je Karijus bio siguran.

9. minut - Kiša lije kao iz kabla.

7. minut - Pomoćni sudija Stefan Lup već nekoliko minuta ima problem sa zastavicom. Zapravo, zastavica mu je spala sa štapa, pa sada samo njime maše.

5. minut - Firmino je protutnjao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor i šutirao - za malo pored gola.

3. minut - Uzvraća Salah! Egipćanin cilja gol, Alison Beker bez problema kroti loptu.

2. minut - Prvi šut u okvir gola! Tukao je Strotman, Karijus siguran.

1. minut - Utakmica je počela.

Drugi polufinalni par čine Bajern i Real Madrid, koji će igrati u sredu uveče na "Alijanc areni" u Minhenu.

SASTAVI:

Sudi: Feliks Brih (Nemačka)

BLOG UŽIVO:

20:43 - Ludnica na "Enfildu"

20:27 - Henderson predvodi "crvene"

20:11 - Navijači Rome se smestili

20:07 - Susret prijatelja - Najngolan i Salah

20:00 - Kao u apoteci - svlačionica Liverpula

19:56 - Autobus je ovde negde...

19:54 - Legendarni Toti je na Enfildu!

19:49 - Glavna faca večeras - Mohamed Salah!

19:46 - Navijači Liverpula zaposeli policijski kombi

19:41 - Kao manekeni - fudbaleri Rome

19:38 - Ludnica u gradu!

19:35 - Salah ili Džeko?

Real Madrid je ubedljivo najtrofejniji u ovom takmičenju sa 12 titula. Bajern i Liverpul su po pet puta bili kontinentalni šampioni i ukoliko se neki od ta dva kluba i ove sezone ovenča slavom najboljeg osamiće se na trećem mestu „večne liste“ iza neprikosnovenog Reala i Milana (sedam). Titula je na „Enfild“ poslednji put bila 2005, posle neverovatnog preokreta „crvenih“ protiv Milana u Istanbulu. Stiven Džerard i drugovi su na poluvremenu gubili 0:3, u nastavku stigli do 3:3, a onda slavili posle penala.

Roma je, realno gledano, najmanji klub od svih polufinalista. „Vučica“ je samo jednom igrala u finalu Kupa šampiona, i to 1984. upravo protiv Liverpula. I tada su „crveni“ do trona došli posle penala.

Liverpul i Roma, pored onog u finalu 1984, odigrali su još četiri meča. "Crveni“ su bili bolji u Kupu UEFA u sezoni 2000/01, jer su posle pobede u Rimu 2:0 kod kuće doživeli poraz koji pobedu znači - 0:1. Sledeće sezone bili su u istoj grupi Lige šampiona i ponovo su Englezi bili bolji – 0:0 na „Olimpiku“ i 2:0 na „Enfildu“.

Liverpul i Romu povezuje jedna figura – Mohamed Salah. Egipćanin je upravo iz Rome došao u Liverpul prošlog leta i bukvalno eksplodirao.

- Ako iko misli da je ovo najlakši žreb, ja ne mogu da mu pomognem, jer očigledno nije gledao Romine predstave protiv Barselone u oba meča. U drugoj utakmici igrala je neverovatno i trebalo je da pobedi sa četiri ili pet golova razlike – rekao je menadžer Liverpula Jirgen Klop.

I s druge strane su stigle reči poštovanja.

- I Liverpul je protiv Mančester sitija, kao i mi protiv Barselone, načinio iznenađenje, jer smo bili autsajderi u tim duelima. Liverpul ima odličnog trenera. Mnogo ih poštujemo, ali imamo šanse – poručio je kapiten „vučice“ Danijele de Rosi.

Srpski kapiten i uzdanica Rome Aleksandar Kolarov je optimista:

"Protiv Barselone smo igrali sjajno. Bili smo jedinstveni, nismo se fokusirali samo na Mesija, a isto tako treba da igramo i protiv Liverpula. Samo tako možemo do cilja", rekao je Kolarov i ponovio:

"Moramo da budemo tim, jer Liverpul nije samo Salah".

Na pitanje da li Roma može da osvoji Ligu šampiona, Aleksandar Kolarov je imao spreman odgovor:

"Kada smo došli ovako daleko, moramo da pokušamo. Zaslužujemo da budemo ovde".

LISTA STRELACA OVE SEZONE

15: KRISTIJANO RONALDO Real Madrid 8: ROBERTO FIRMINO Liverpul MOHAMED SALAH Liverpul VISAM BEN JEDER Sevilja 7: HARI KEJN Totenhem SADIO MANE Liverpul EDISON KAVANI PSŽ

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track