Direktor FSS u poseti Kuriru

EKSKLUZIVNO Bunjevčević otkriva: Vodićemo Sašu Ilića na Mundijal! (KURIR TV)

Fudbal -

Dejan Stanković, Marko Pantelić, Predrag Mijatović,Vladimir Jugović, Siniša Mihajlović, Darko Kovačević samo su neki, uz kapitena Partizana, koji su dobili poziv da budu uz "orlove" na Svetskom prvenstvu.

Tačno mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u fudbalu, a u susret mečevima Srbije s Kostarikom (17. jun), Švajcarskom (22. jun) i Brazilom (27. jun) sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije Goran Bunjevčević posetio je redakciju Kurira i otkrio plan priprema i tajne adute naše reprezentacije.

foto: Marina Lopičić

"Ideja selektora Mladena Krstajića je da povedemo dvojicu-trojicu igrača u Rusiju, recimo Sašu Ilića, čije bi iskustvo značilo reprezentativcima. Mnogo je još nepoznanica u realizaciji ove ideje, ali je naša velika želja da pored Dekija Stankovića, Marka Pantelića, Save Miloševića, Nenada Bjekovića, uz nas budu Vladimir Jugović, Siniša Mihajlović, Predrag Mijatović, Darko Kovačević... Njihovo prisustvo u Rusiji uticalo bi i na imidž srpskog fudbala, a što se samog tima tiče, Mladen veruje da bi bilo dobro da uz ekipu u kampu budu još dva-tri bivša asa", otkrio je Bunjevčević odmah na početku razgovora.

Da li ste čitali izveštaje selektora s prethodnih mundijala? - Nisam ih pronašao, ali voleo bih da to iščitam. Pojedine stvari sam saznao pričajući sa Ilijom Petkovićem. Takođe, razgovarao sam sa Aleksandrom Rogićem i od njega dobio neke savete. Želja mi je, naravno, da se sastanem s Radomirom Antićem, zato što samo od ljudi sa iskustvom možeš da saznaš nešto za šta ranije nisi ni pomislio da je bitno. Iz tog razloga mnogo učimo o procesu oporavka igrača, ja odlazim u našu bazu da izvršim inspekciju terena na kojem ćemo trenirati, jer kad dođemo u Rusiju, biće kasno da nešto promenimo. Nama se, recimo, dogodilo u Južnoj Africi da je teren propao posle nekoliko treninga. Takođe, iz iskustva znamo da će biti veoma bitno kakav ćemo odnos imati s medijima, kako će nas oni predstaviti...

I toga ima Murinjo terao Matića da se "povredi"

Kako gledate na trenutno zdravstveno stanje igrača? - Svako kolo mi preživljavamo sve povrede naših igrača. Strepimo kad vidimo da Nemanja Matić u 88. minutu padne na travu, a onda nam on kasnije kaže da se takve situacije dogode ponekad i u dogovoru s njegovim trenerom Murinjom. Šalili smo se baš na tu temu, pa smo mu rekli da nam, ipak, da neki signal da je sve u redu. Što se tiče Stojkovića i Ivanovića, manje brinemo jer znamo da su veliki profesionalci i da će se maksimalno posvetiti svom oporavku.

Za početak, nemojte da pušite na prozoru kao u Africi... - Razumljivo je da će novinarima biti zanimljivo praćenje ekipe iz nekoliko uglova, a da igrači u pojedinim trenucima neće biti zainteresovani za detalje, pa se onda dogodi i tako nešto što napravi drugačiju sliku o kompletnom timu. Verujem, međutim, da će nam raspoloženje zavisiti od terena i dobrih poteza Kolarova, Mitrovića, Tadića, Ljajića...

foto: Marina Lopičić

Da li smo smenom selektora i kapitena već ispucali materijal za afere? - Mi smo kao nacija skloni da preterujemo u doživljaju i lepih i ružnih stvari. Nadam se da nećemo imati velikih afera koje će nam poremetiti atmosferu u timu. Navešću vam kao primer meč s Nigerijom nakon poraza od Maroka. Sami su igrači i selektor napravili dogovor da izađu i pobede taj meč i to je bila njihova poruka svima nama da samo jedinstveni možemo da napravimo nešto veliko. Ne može se nešto napraviti preko noći, ali voleo bih da imamo delić one atmosfere iz 2010. godine kad smo sa selektorom Antićem krenuli na Mundijal. Tamo je bio splet nekih nesrećnih okolnosti zbog kojih na kraju nismo uspeli, ali pamte se oni lepi detalji pre Mundijala. Mi sada, tridesetak dana pre početka takmičenja, nismo euforični i možda je u neku ruku dobro što je tako.

Igra reprezentacije Muslin ili Krstajić? Stvar ukusa!

Igrali smo s novim selektorom protiv Kine, Južne Koreje, Maroka i Nigerije. Da li smo igrali lepše nego u kvalifikacijama? - To je sad stvar ukusa. Mi smo protiv Maroka želeli da isprobamo nešto novo u sistemu i čim smo doživeli poraz, susreli smo se s negativnom energijom javnosti koja je bila neverovatna. Međutim, javnost nije zanimalo što smo mi pripremali taktički meč za neke situacije u koje možemo doći u Rusiji. Mi nemamo pravo na eksperimente, zato smo protiv Nigerije izašli na teren pod strahovitim pritiskom. Šta bi nam se desilo da smo kao Argentina u Španiji izgubili sa 6:0? Pa verovatno ne bismo smeli da se vratimo u Srbiju.

Šta je naš adut za Mundijal? - Zajedništvo! Ne mogu reći da je to prekid, defanziva ili ofanziva. Mi imamo taj individualni kvalitet kojim možemo da pariramo bilo kome na Svetskom prvenstvu.

Da li su svi igrači ravnopravni pred objavu spiska? - Ravnopravni su u smislu da je poželjno da se dokazuju i nametnu za put u Rusiju. Sa druge strane, uvek su postojali igrači koji zaslužuju veći respekt grupe. Ne bi bilo realno da budu svi jednaki sa Mesijem u Argentini ili s Matićem u našem timu.

foto: Marina Lopičić

Pitanje je došlo kao rezultat dobrih nastupa Luke Jovića i Nikole Milenkovića, koji još nisu debitovali u A reprezentaciji, a igraju odlično ovo proleće. - Selektor je razgovarao i s tim igračima koje ste pomenuli. Javnost oseća koga imamo u svojim planovima, a povod daju fudbaleri svojim igrama... Važno je znati da nas posle Mundijala čekaju nove obaveze u Ligi naciji, a imamo i igrače u ozbiljnim godinama. Moramo pronaći balans, kako da uvedemo mlade i pripremimo ih za budućnost, a da zadržimo iskusne, čiji nam je kvalitet neophodan u Rusiji.

Kako može prelazni rok da utiče na ekipu? - Većina naših biće pod ugovorima i nakon sezone, ali postoji i jedna grupa koja će biti u žiži tokom Svetskog prvenstva. To će biti važno, jer svaki detalj može da utiče na spremnost igrača. Očekujem da bi Sergej, Kostić, možda Tadić i Mitrović mogli da traže novi klub.

Dokle se došlo u pregovorima s Miletom Svilarom? - U Lisabonu je nedavno bio Zoran Filipović, član stručnog štaba. On je razgovarao s Miletom i dogovorili smo se da sačekamo kraj Svetskog prvenstva. Velika je želja Mileta i njegove porodice da brani za Srbiju, međutim, potrebna je da se prođe procedura kako bi on dobio status našeg reprezentativca. Očekujem da će sve biti kako treba.

Budućnost Tragamo za brzim igračima

U kojoj meri razmišljate o budućnosti srpskog fudbala i kako izgleda rad na tom planu? - Mnogo smo se posvetili instruktorskoj službi, momcima koji rade na terenu s decom. Smatramo da se pojavio hendikep brzine kod naših fudbalera, pa se trudimo da selektiramo bržu decu, ali to je proces koji traži vreme.

Dejan Petković

FOTO: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Čišćenje! Svi oni uskoro odlaze iz Partizana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track