GRIZMAN RAZBIO SVOJE FRANCUZE: Atletiko deklasirao Marsej i treći put osvojio Ligu Evrope (VIDEO)
Foto: Reuters

FINALE LIŠENO NEIZVESNOSTI

GRIZMAN RAZBIO SVOJE FRANCUZE: Atletiko deklasirao Marsej i treći put osvojio Ligu Evrope (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaleri Atletiko Madrida osvojili su trofej Lige Evrope, jer su večeras u finalu u Lionu savladali Olimpik Marsej 3:0 (1:0).

Za uspeh "jorgandžija" najzaslužniji je bio Antoan Grizman. Francuski napadač postigao je dva gola, mrežu je tresao u 21. i 49. minutu, a tačku na trijumf je stavio Gabi u 89.

Atletiko je apsolutno zasluženo treći put osvojio pehar namenjen pobedniku ovog takmičenja, posle 2010. i 2012. godine.

Olimpik je žustrije otvorio meč i prvi stvorio šansu (Žermen neprecizno šutirao), ali to je bilo takoreći sve od francuskog predstavnika. Tim Dijega Simeonea, koji je meč posmatrao iz lože zbog suspenzije, brzo je uhvatio konce igre u svoje ruke i nije ih ispuštao do kraja.

Prvi Grizmanov gol predstavljao je početak kraja nada ekipe iz Marseja da može do pobede.

Ubojiti golgeter kakav je Grizman u 21. minutu nije propustio da u vođstvo pretvori poklon. Golman Mandanda i defanzivac Anguisa napravili su velike greške na 30-ak metara od gola, Gabi je uzeo loptu i proigrao Grizmana, koji je rutinski pogodio metu.

Kada je posle nešto više od pola sata igre teren napustio kapiten i najbolji igrač Marseja Dimitri Paje, ovakav ishod se mogao naslutiti. Paje nije bio u potpunosti fit pred ovaj meč i nije mogao da izdrži više od 30-ak minuta, pa je u suzama izašao iz igre. Bez njega sastav Rudija Garsije nije imao šanse.

Tek što su se akteri meča vratili na teren posle 15-minutnog odmora sve je bilo rešeno. "Jorgandžije" su presekle još jedan napad rivala, brzo prenele loptu do kaznenog prostora Olimpika, odakle je Koke asistirao, a Grizman ponovo pogodio.

Do kraja je Atletiko radio ono što najbolje zna - čuvao rezultat.

Istina, Marsej je bio blizu gola u 81. minutu kada je Kostas Mitroglu glavom dobro šutirao, ali nije imao sreće - lopta je pogodila stativu.

Na kraju, kapiten Atletika Gabi je iskoristio sjajnu asistenciju Kokea, njegovu drugu večeras, i postavio konačan rezultat.

Dominacija Španaca u Ligi Evrope je ponovo uspostavljena, pošto im je prošle godine niz prekinuo Mančester junajted, ovo im je deveti put da podižu pehar od 2004.

Marseju ostaje epitet "gubitnika", jer je poražen i u trećem finalu u ovom takmičenju (prethodna dva puta u Kupu UEFA 1999. i 2004), pa ostaje na jednom evropskom trofeju, i to onom najvrednijem, u Ligi šampiona iz 1994.

Trijumf u Ligi Evrope donosi i automatski plasman u grupnu fazu Lige šampiona sledeće sezone, što je Atletiko već obezbedio kroz špansko prvenstvo, dok će Marsej pokušati to da učini u poslednjem kolu Lige 1, ali su mu šanse veoma male, jer su, osim šampiona PSŽ-a, i Lion i Monako ispred njega na tabeli. Utoliko je večerašnji poraz bolniji za klub sa "Velodroma".

TOK MEČA:

KRAJ - 3:0.

89. minut - 3:0 za ATLETIKO - GABI!

81. minut - STATIVA! Mitroglu je šutirao glavom, ali se isprečila stativa. Bila je ovo najbolja prilika za Marsej.

74. minut - Poslednji pokušaj Rudija Garsije - Mitroglu umesto Žermena.

55. minut - Druga izmena kod Olimpika - N'Đije umesto Okamposa.

53. minut - Posle kornera sa desne strane Godin je sa prve stative pokušao glavom, šutirao je oštro, ali za malo neprecizno.

49. minut - 2:0 za ATLETIKO - DRUGI GOL GRIZMANA! Ponovo su "jorgandžije" presekle loptu, ovaj put na sredini terena, brzo su je prebacili pred kazneni prostor Olimpika, onda je Koke asistirao, a Grizman drugi put izvršio egzekuciju.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Simeone je izvršio prvu izmenu, umesto Vrsaljka u igru je uveo Huanfrana.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

31. minut - PAJE SE POVREDIO I SA SUZAMA U OČIMA NAPUŠTA TEREN! Veliki hendikep za Olimpik. Pajea je zamenio Lopez.

21. minut - 1:0 za ATLETIKO - GRIZMAN! Golman Olimpika Mandanda je dao loš pas Anguisi, koji nije uspeo da primi loptu na 30-ak metara od gola, to je iskoristio Gabi i "spojio" Grizmana s golom!

12. minut - Ponovo preti francuski tim, ovaj put preko Sara, pucao je sa ivice kaznenog prostora, ali i on neprecizno.

9. minut - Prve varnice na terenu. Naravno, zaslužan je Dijego Kosta, koji je žestoko startovao na Ramija. Stvorila se gužva, a Kujpers je smirio strasti bez kartona.

4. minut - ŠANSA za MARSEJ! Posle kontre Paje je izbacio Žermena samog pred Oblaka, ali je napadač Olimpika neprecizno šutirao.

1. minut - Kujpers je dao znak da utakmica počne, sa malim zakašnjenjem dok se raziđe dim posle bakljade navijača Olimpika.

foto: Reuters

SASTAVI:

SPEKTAKL PRED POČETAK MEČA!

20:22 - Tuča navijača Olimpika između sebe

foto: Reuters

20:20 - Policija prati navijači Marseja

20:17 - Fudbaleri Olimpika deluju opušteno

20:10 - Navijači Atletika u velikom broju došli su u Lion

19:42 - Stižu!

19:34 - Svlačionica Marseja

19:32 - Stadion "Lion park" je spreman za finale

19:29 - Svlačionica Atletiko Madrida

Madriđani su ovaj trofej osvajali dva puta, dok Marsej nikada nije imao uspeha u ovom takmičenju.

Pobeda u ovom finalu francuskom predstavniku obezbeđuje i učešće u Ligi šampiona sledeće sezone, što kroz prvenstvo još nije obezbedio, dok Atletiko već jeste siguran učesnik grupne faze elitnog takmičenja.

Klub sa "Velodroma" je bio šampion „starog kontinenta“ 1993, što mu je jedini evropski trofej u istoriji.

S druge strane, "jorgandžije" nikada nisu stigle do vrha kontinenta, a Ligu Evrope su ovajale dva puta, 2010. i 2012. Pored toga, dva puta su trijumfovale u UEFA Superkupu, a bile su i svetski prvaci 1974, kada su učestvovale na Interkontinentalnom kupu kao vicešampioni Evrope, jer je Bajern odbio da igra.

Marsej je do završne predstave Lige Evrope stigao kao drugoplasirani u Grupi G, ispred Konje i Gimaraeša, a iza Salcburga koga je kasnije eliminisao u polufinalu. Tim Rudija Garsije je u eliminacionim borbama bio bolji od Brage (3:0, 0:1), Atletik Bilbaa (3:1, 2:1), Lajpciga (0:1, 5:2) i pomenutog Salcburga posle produžetaka u revanšu u Austriji – 2:0, 1:2 (0:2).

Atletiko je do šesnaestine finala Lige Evrope došao kao treći u Grupi C Lige šampiona. Bolji od njega bili su Roma i Čelsi, a gori samo Karabag. Ekipa Dijega Simeonea je zatim redom rušila Kopenhagen (4:1, 1:0), moskovsku Lokomotivu (3:0, 5:1), Sporting (2:0, 0:1) i Arsenal (1:1, 1:0).

Napadači finalista nisu u vrhu liste strelaca Lige Evrope, kao najefikasniji su se istakli Lukas Okampos iz Marseja i Antoan Grizman iz Atletika sa po četiri gola, s tim da je Francuz upisao i dva pogotka u Ligi šampiona, ali je zato Dimitri Paje, uzdanica Olimpika, lider po broju asistencija u Ligi Evrope – sedam.

Ovi rivali odigrala su samo dva meča do sada i to u grupi Lige šampiona 2008. godine. Posle 0:0 na „Velodromu”, Atletiko je na svom tadašnjem stadionu "Visente Kalderon” pobedio 2:1.

Pobednik finala igraće u Superkupu Evrope 15. avgusta na „Le Kok areni” u Talinu sa osvajačem Lige šampiona, Real Madridom ili Liverpulom.

Utakmicu u Lionu sudiće Bjern Kujpers (45). Holanđaninu će to biti drugo finale Lige Evrope u biografiji, jer je bio na centru i 2013, kada su se sastali Čelsi i Benfika (2:1), a godinu dana kasnije delio je pravdu i u finalu Lige šampiona, u kome je Real posle produžetaka pobedio upravo Atletiko. Kujpers je internacionalac od 2006.

foto: AP

Ovo finale će se igrati na stadionu „Grupama”, koji se tako zove po sponzoru. Međutim, na mečevima pod okriljem UEFA nije dozvoljeno koristiti nazive sponzora, pa će se u sredu stadion zvati „Olimpik Lion park”. Reč je o objektu otvorenom početkom 2016, a kapacitet mu je 59.186 mesta.

U prethodnih 14 godina čak osam puta su u Ligi Evrope trijumfovali Španci. Osim petostrukog pobednika Sevilje, trofej je dva puta osvajao madridski Atletiko, a jednom i Valensija. Španci su na vrhu liste osvajača ovog trofeja sa ukupno deset pehara.

Zanimljivo je da Francuzi nikada nisu pobedili ni u Ligi Evrope ni u Kupu UEFA, iako su četiri puta igrali u finalu.

SVI OSVAJAČI TROFEJA U LIGI EVROPE/KUPU UEFA: 5: Sevilja 3: Juventus, Inter, Liverpul 2: Borusija M, Totenhem, Fejenord, Geteborg, Real Madrid, Parma, Porto, Atletiko Madrid 1: Anderleht, PSV Ajndhoven, Ajntraht F, Ipsvič, Bajer L, Napoli, Ajaks, Bajern, Šalke, Galatasaraj, Valensija, CSKA Moskva, Zenit, Šahtjor, Čelsi, Mančester junajted.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track