ČISTKA U FSS PO NALOGU KOKEZE: Smenjene sudije! Zoran Petrović zadužen da zavede red!
Foto: Dado Đilas

Samo jako

ČISTKA U FSS PO NALOGU KOKEZE: Smenjene sudije! Zoran Petrović zadužen da zavede red!

Fudbal -

Novi predsednik Sudijske komisije veruje da mu se niko iz FSS i sa strane neće mešati u posao oko delegiranja arbitara

Novi predsednik Sudijske komisije Zoran Petrović odlučio je da zavede red u toj organizaciji. Čovek velikog autoriteta jasno je poručio da se greške poput onih koje je pravio sudija Srđan Obradović i neke njegove kolege ove, ali i prethodnih sezona, neće tolerisati.

- Što se mene tiče, neće mi biti prvi put da delegiram sudije. U periodu od 2000. pa na ovamo, deset sezona sam radio taj posao. To nije novina za mene. Ova poslednja godina nam je pokazala da su neki odnosi malo narušeni. Unutar, ne bih rekao Saveza, nego unutar lige, klubova i sudijske organizacije - rekao je Petrović za Kurir i dodao: - Ono što sudije treba da rade na terenu je javno. To znači... Prvo pamet u glavu. A, na nama je da ih oslobodimo što je moguće više od raznoraznih pritisaka.

Ove, ali i proteklih sezona dešavale su se krupne sudijske greške u režiji istih arbitara. Na kraju sve je kulminiralo javnim prozivkama članova bivše Sudijske komisije Milana Karadžića i Rake Đurovića. - Suđenje je posao koji je dinamičan. Odluke se donose u deliću sekunde. I u startu ne može da se izbegne mogućnost da će se pogrešiti. Međutim, uvek je bilo u suđenju da mora postojati jasna razlika između onoga šta je slučajno, a šta namerno. Ono slučajno se dešava, svuda. A, na nama je da sprečimo to namerno. Naše sudije znaju svoj posao, ali je pitanje koliko taj posao rade nezavisno i koliko mogu da se odupru raznim pritiscima.

Zoran Petrović kaže da neće dozvoliti da mu se bilo ko iz FSS ili sa strane meša u posao. - Po odluci Izvršnog odbora dobio sam slobodu da sam oformim komisiju i ona ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Idem sa tom pretpostavkom da ono što predložim, bude i prihvaćeno.

Uvaženi bivši srpski sudija nije mogao da javno obeća da se teški materijalni propusti više neće dešavati. - Teško je to obećati! Moja želja je da sude ono što vide, što je moguće više prema pravilima fudbalske igre i da pokušaju da budu što bolji, da prave što manje grešaka. I bez ikakvog dikatata, šta to treba da bude, kako treba utakmica da se završi, ili ko treba da pobedi. Mene to ne zanima, a ne bi smelo ni sudije da interesuje. Ako budemo uspeli da uspostavimo takav odnos, ne plašim se da će sudije odgovoriti zadatku - poručio je Petrović.

Šansa mlađima Neki će leteti sa liste Pojedine sudije sigurno će biti skinuti sa liste zbog grešaka u kontinuitetu. - U ovom trenutku ne razmišljam još o tome. U svakom slučaju, nekih promena će biti. Što se tiče mlađih sudija, lista se u kontinuitetu obnavlja. Da, dobiće šansu - kaže Petrović.

Važna stvar Zna imena članova Komisije Zoran Petrović nije želeo da otkrije koja četiri lica će pored njega činiti Sudijsku komisiju: - O imenima ne bih još, mada sam obavio razgovor sa kandidatima. Rok je ponedeljak, najkasnije utorak sledeće nedelje. Vodim računa da taj deo posla bude završen mesec dana pre početka SP, jer kad sve to krene, neće biti sastanaka IO, jer će svi biti sa reprezentacijom u Rusiji.

Činjenice o Zoranu Petroviću * rođen je 10. aprila 1952. u Beogradu * kao fudbaler prošao je sve selekcije Partizana * sudijski ispit položio je 1970, sa 18 godina * na prvoligaškoj sceni debitovao je 1979. kao glavni sudija meča Sarajevo-Vardar * internacionalac je sa znakom FIFA od 1981, a u SFRJ je sudio 187 utakmica * dva puta je sudio na SP, u Meksiku 1986. i Italiji 1990.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Foto kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SURDULICA, TASMANIJA….KO JE SLEDEĆI DOMAĆIN KUPA SRBIJE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track