PRVO BIJU, PA PITAJU JESI LI KRIV: Kozaci poznati po nasilnim metodama i odanosti Putinu pozvani da čuvaju red tokom Mundijala
Foto: AP

sa njima se nije šaliti

PRVO BIJU, PA PITAJU JESI LI KRIV: Kozaci poznati po nasilnim metodama i odanosti Putinu pozvani da čuvaju red tokom Mundijala

Fudbal -

Kozaci, samozvani naslednici milicije iz doba carske Rusije, dobili su poziv da pomognu ruskoj policiji u očuvanju javnog reda i mira tokom Svetskog prvenstva u fudbalu.

Ovi čuvari "tradicionalnih vrednosti" -- koji su bili javno kritikovani zbog nasilnih metoda tokom protesta u Rusiji u maju 2018 - treniraju u Rostovu na Donu radi podrške snagama reda tokom najvećeg fudbalskog takmičenja.

„Pomagaćemo policiji u sprečavanju prekršaja bilo koje vrste,“ rekao je Dmitrij Voskresov, volonter iz odreda Kozaka. On je dodao kako oni ne mogu nikome napisati kaznu, jer to pravo ima samo policija, ali će tražiti propisno ponašanje.

Oko 300 Kozaka iz redova konjice i pešadije patroliraće zajedno s policijom na 12 lokacija na kojima će se igrati utakmice tokom Svetskog prvenstva u fudbalu. Kažu kako će biti nenaoružani te da neće imati čak ni svoje tradicionalne bičeve.

"Sve je sad na policiji. Ukoliko policiji bude potrebna pomoć u sprečavanju tuče, možemo im pružiti pomoć,“ rekao je Voskresov.

U maju, kozaci ili ljudi obučeni kao oni primenili su nasilnu taktiku i tukli demonstrante na protestu organiziranom protiv predsednika Rusije Vladimira Putina. Ovaj događaj izazvao je međunarodne kritike.

foto: AP

Takođe, tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine pripadnici odreda kozaka bičevali su pripadnice feminističkog pank benda Pusi Rajot.

"To nema nikakve veze s javnom bezbednošću. Uglavnom ima veze s maltretiranjem ljudi. Imala sam susret s Kozacima i mogu vam reći da niko ne bi trebalo da ih se plaši,“ rekla je Marija Aljohina, članica benda.

Kozaci ističu privrženost „tradicionalnim vrednostima“ te na pitanje šta će učini ukoliko vide dvojicu muškaraca kako se ljube za vreme Svetskog prvenstva odgovaraju kako će zatražiti intervenciju policije.

"Urgiraćemo kod policije da se oni pozabave njima. To je njihov posao. Naše vrednosti su pravoslavna vera, služenje otadžbini i porodica. Kozaci su mnogo propatili i neće se odreći svojih vrednosti,“ rekao je Oleg Baranjikov, načelnik kozačke milicije.

Organizatori takmičenja u Rusiji kažu da će vlasti biti tolerantne prema pripadnicima LGBT populacije kao i prema stotinama hiljada navijača koji dolaze na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiju iz celoga sveta.

Kurir sport / Radio Slobodna Evropa

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“ORLOVI“ U MRKLOM MRAKU! Sa ovakvom „igrom“ bod protiv Kostarike kao da smo osvojili Mundijal! KURIR TV SPORT!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track