UHAPŠEN BIVŠI FUDBALER CRVENE ZVEZDE: Zbog nasilja nad suprugom završio iza rešetaka!
Foto: Nebojša Mandić

ZABRANJENO MU JE DA NAPUŠTA ZEMLJU

UHAPŠEN BIVŠI FUDBALER CRVENE ZVEZDE: Zbog nasilja nad suprugom završio iza rešetaka!

Fudbal -

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Džon Ruiz, uhapšen je u Saudijskoj Arabiji zbog nasilja nad svojim suprugom, pišu tamošnji mediji.

Ruiz je uhapšen zbog navodnog verbalnog napada, a sve dok ne bude saslušan zabranjeno mu je da napušta zemlju, a dobio je i zabranu prilaska i komunikaciju sa suprugom.

Ruiz, koji je godinu i po dana proveo u Crvenoj zvezdi, trenutno je angažovan u klubu iz Saudijske Arabije, Al-Fajha optužen je za zločin protiv dostojanstva.

Prema zakonima Saudijske Arabije, za ovaj zločin predviđa se zatvorska kazna od šest meseci do dve godine, ukoliko nasilnik narušava dostojanstvo ili etiketira ženu sa kojom je u braku ili živi u zajednici.

Kako piše "La Nasion", on je uhvaćen u izvršenju krivičnog dela, zbog čega se postupak vodi ubrzano.

Saudijci imaju jedan od najstrožih zakona po pitanju oblačenja žena, koje na ulicu mogu da izađu jedino ukoliko im je pokriveno celo telo, sem očiju i šaka. Kontrolu sprovodi surova "Mutaween" religijska policija, koja one žene koje ne poštuju stroga pravila - prebija.

Saudijkama nije dozvoljeno da se sastaju sa muškarcima van zatvorenog prostora, osim ukoliko u pitanju nisu bliski srodnici.

Žena takođe na ulicu ne sme da izađe ni sama, već uvek u pratnji glave porodice, oca ili muža. Saudijske kuće čak imaju zasebne ulaze za muškarce i žene, a ista praksa uvedena je u školama, univerzitetima i kancelarijama.

Saudijska Arabija nedavno je postala jedna od retkih arapskih zemalja u kojim su žene dobile znatno veća prava. Reforme je sproveo moćni princ Muhamed bin Salman, koji je čistkom u kraljevskim redovima došao do pozicije novog prestolonaslednika, zbog čega je prozvan ratoborni princ. Za kratko vreme sproveo je niz izmena i počeo da otvara zemlju, a od pre nekoliko meseci ženama je po prvi put dozvoljeno i da voze.

Ruiz je sa surpugom Arijas Vikez (33) u braku već tri godine, sa kojom ima dvoje dece. On je u Kostariki igrao za Deportivo saprisa, a 2011. godine je postao jedan od najboljih napadača u zemlji.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŠTA SPAJA RUSIJU, SRBIJU I HOLANDIJU?! Mažić, Đoković i Tadić! (KURIR TV SPORT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track