KOVAČEVIĆ BLIZU FOTELJE U FSS: Darko menja sistem i donosi duh Španije (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

FSS dobija novi izgled

KOVAČEVIĆ BLIZU FOTELJE U FSS: Darko menja sistem i donosi duh Španije (VIDEO)

Fudbal -

Postavljanjem Darka Kovačevića na mesto sportskog direktora srpski savez će probati da promeni sistem

Bivši as srpskog fudbala Darko Kovačević u ponedeljak će obaviti završne razgovore sa rukovodstvom Fudbalskog saveza Srbije oko preuzimanja dužnosti sportskog direktora.

Ostatak nedogovorenog nije od suštinskog značaja za buduću saradnju, tako da će poslednji sastanak biti samo formalnost pred zvaničnu promociju nekadašnjeg reprezentativca i poslednjih godina funkcionera grčkog Olimpijakosa.

U odnosu na posao u Pireju, Kovačevića očekuje složeniji zadatak na Terazijama, jer za razliku od kluba gde se kupuje ono što nedostaje, u Savezu se morati nadoknaditi stvaranjem. Iza njega je ogromno iskustvo, koje je stekao u San Sebastijanu kao igrač Real Sosijedada, a što je kasnije, sve do minule sezone, primenjivao sa velikim uspehom u Olimpijakosu kao sportski direktor i savetnik predsednika kluba Vagelisa Marinakisa.

Zahvaljujući njemu u Olimpijakosu je uspostavljena škola fudbalera sa jakim uticajem Španaca i Portugalaca, što je počelo angažovanjem Ernestea Valverdea, današnjeg trenera Barselone, a kasnije Leonarda Žardima i Mičela. To se vidi po igri ekipe, a posebno po načinu na koji se pravi selekcija igrača. Ipak, prošla sezona u kojoj je Olimpijakos završio kao treći na tabeli pokvarila je utisak o ranijim šampionskim godinama.

Bravo coach! #valverde

A post shared by Darko Kovacevic (@darkokovacevicofficial) on

Kovačević je igračku karijeru završio 2009. godine kao član Olimpijakosa kada mu je pozlilo nakon jednog treninga kod Valverdea. - Bio je petak pred meč sa Ksantijem, znao sam da mi se nešto desilo, ali nisam bio siguran šta tačno. Sećam se da mi je Ernesto prišao i rekao da sam imao veoma dobar trening. Problem je stvorila arterija, tako da nisam imao previše izbora osim da završim karijeru. Valverde me je podržao u odluci i uvek je bio na mojoj strani - rekao je Kovačević.

Biografija

Darko Kovačević 18. novembar 1973. godina Centarfor, 187 cm Klubovi: Proleter, Crvena zvezda, Šefild V, Real Sosijedad, Juventus, Lacio, Real Sosijedad, Olimpijakos. Utakmica/golova: 495/222 Reprezentacija: 59 nastupa/10 golova

Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track