FUDBAL JE ŠANSA: Avramović spaja region u Foči!
Foto: Kurir

SPEKTAKL I POSLE MUNDIJALA

FUDBAL JE ŠANSA: Avramović spaja region u Foči!

Fudbal -

Utisci sa Mundijala se još nisu slegli, a Zoran Avramović najavljuje novi fudbalski spektakl. Saznajte to u njegovoj kolumni.

Svetsko prvenstvo u Rusiji je još jednom potvrdilo da je fudbalska utakmica jedinstvena fabrika događaja, ali i fabrika doživljaja. Upravo ta isprepletenost reda i slučaja, sistema i situacije, snage i nemoći, pobeda i poraza, dobitka i gubitka, pravila i kršenja istih, nagrada i kazni, trijumfa i tragedije, prisutnosti i predstavljanja, muškosti i volje za pobedom, junaštva i tolerancije, učinile su i čine fudbal jedinstvenim kulturnim performansom.

Fudbal koji voli da se okruži tajnama. Fudbal čije su estetske percepcije pokazale da je njegova snaga u tome što ne govori, već pokazuje. Možda je fudbal upravo i moderna 21. veka.

foto: promo

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo je upravo nametnulo tu temu za razmišljanje i delovanje. Fudbal je možda deromantizovana romantika, a s druge strane mitološka stvarnost. Nigde kao u fudbalu nije primenjivano pravilo koje se obično vezuje za umetnost, da je recept jednostavan, a postupak složen.

Možda se upravo na ovom Svetskom prvenstvu pokazalo da je dobro poznata misao svojevrsna istina - fudbal je škola života. Ako je život najbolja škola onda školarina zna biti visoka, odnosno skupa. Ta cena na ovim prostorima je najskuplje plaćena u vremenima kada se fudbal nije igrao.

Sa i bez fudbala, ništa nije isto. Fudbal je šansa. Šansa da budemo bolji. Fudbal nesebično nudi šansu prevazilaženja prepreka, razvijanja socijalnog ponašanja, životnih veština i usmerava motivaciju na uvidanje sličnosti, a ne razlika.

Fudbal takođe izgrađuje karakter u punom smislu te reči, jer fudbal može da eliminiše predrasude, a predrasude su protivnik dobrom, normalnom, životu. One su teret koji zbunjuje prošlost, preti budućnosti i čini sadašnjost nedostupnom.

Zato je fudbal šansa, sa neprocenjivom i neprocenjenom moći i snagom socijalnog potencijala, koji na delu - terenu i tribinama pulsira ritmom poštovanja i tolerancije.

Upravo je tu šansa za bolji i lepši svet. Svet bez predrasuda i beznađa. Tražeći i težeći nečemu što nam je zajedničko, kroz fudbal uviđamo sličnost, koja ne briše naše identitete.

Fudbal je kao i život sam prepun šansi. Ne treba da se kajemo za onima koje nismo iskoristili, jer nismo ni svesni koliko šansi nismo ni prepoznali. Ali u fudbalu uvek postoji i druga šansa. I zove se sutra. Zato je fudbal šansa. I danas. I sutra.

Dostojevski je napisao: "Postanite sunce, pa će vas svi videti". Možda je baš fudbal tačan primer kako se može bar na kratko postati sunce. Dakle, Foča, leto 2018, turnir fudbalskih nada i lopta k'o sunce!

Poslednjih 14 godina u Foči se organizuje Međunarodni turnir "Football Friends" za omladince (U17) na kojem učestvuju timovi sa ovih prostora, ali i iz čitavog sveta. Proteklih godina pored timova iz bivše Jugoslavije učestvovali su i Njukasl, Svonsi... Ove godine turnir se održava od 27. do 29. jula, a učestvovaće Crvena zvezda, Rijeka, Vardar, Budućnost, Maribor, Željezničar, Sutjeska iz Foče, a po prvi put i jedna kineska ekipa Tianjin Kuanjian.

Kurir sport

FOTO: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track