KRALJ NA KOLENIMA, JORGANDŽIJE OSVOJILE TROFEJ: Spektakl u Talinu! Atletiko posle produžetaka srušio Real u Superkupu Evrope (VIDEO)
Foto: Reuters

EL MADRILENJO POD OKRILJEM UEFA

KRALJ NA KOLENIMA, JORGANDŽIJE OSVOJILE TROFEJ: Spektakl u Talinu! Atletiko posle produžetaka srušio Real u Superkupu Evrope (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaleri Atletiko Madrida osvojili su Superkup Evrope pobedivši u Talinu gradskog rivala Real Madrid posle produžetaka 4:2 (2:2, 1:1).

Posle spektakla u Talinu, na stadionu "A. Le Kok", radovale su se "jorgandžije"! Osvajač Lige Evrope pobedio je šampiona "starog kontinenta".

Najzaslužniji za uspeh Atletika bio je dvostruki strelac Dijego Kosta, koji je učestvovao i u akcijama kod druga dva gola, koje su u produžetku postigli Saul i Koke.

Strelci za Real bili su Karim Benzema i Serhio Ramos iz penala.

Viđena su dva preokreta u regularnom toku meča, a izabranici Dijega Simeonea, koji je zbog suspenzije i ovaj meč pratio iz lože, "kralja" su bacili na kolena u prvom produžetku, kada su ga pogodili sa dva hica zadavši mu tako završni udarac.

Aktuelni šampion Evrope Real Madrid osvajao je Superkup Evrope prethodne dve godine, ali je sada trofej otišao u komšiluk. Atletiku je ovo treći put da osvaja ovaj pehar. Takođe, UEFA Superkup peti put zaredom osvajaju Španci.

Real Madrid je prvi put posle devet godina bez Kristijana Ronalda, a do sredine drugog poluvremena bio je i bez Luke Modrića. Veći teret pao je na leđa Gereta Bejla, koji ga je dobro nosio u uvodnom delu utakmice, ali je kasnije "nestao". Isko je trebalo da bude kreator igre šampiona Evrope, ali očigledno da to ne može sam da iznese... Trener Đulen Lopetegi neće pamtiti debi u Realu po lepom.

S druge strane, Atletiko, kao i uvek, tokom prelaznog roka zameni po neki šraf, ali Čolova mašinerija ne menja sistem. Debitovali su Lemar i Rodri, a igra je ostala ista. Ovaj put odskočio je Kosta, dok je Antoan Grizman potpuno podbacio, pa je zamenjen već u 57. minutu.

foto: Reuters

Meč je krenuo golom Koste već posle 49 sekundi! Pretrčao je dvojicu Realovih defanzivaca i gotovo iz mrtvog ugla snažno i precizno tukao za 1:0.

Međutim, "kralj" je napravio preokret golovima Benzeme na asistenciju Bejla u 27. minutu i Serhija Ramosa iz penala posle igranja rukom Huanfrana u 63.

Ipak, Kosta nije dozvolio Realu da odbrani trofej, pa je izjednačujućim pogotkom u 79. minutu uveo utakmicu u produžetke.

A onda su "jorgandžije" izvršile blickrig. Saul iz voleja u 98. minutu i Koke posle sjajne akcije Koste i Vitola u 104. zapečatili su sudbinu "kralja", a svojim navijačima doneli veliku radost.

Ovaj "El Madrilenjo", kako se naziva ovaj madridski derbi, pripao je Simeonovoj vojsci. Očekujemo reakciju "kralja" u nastavku sezone...

Sezona u La Ligi počinje u petak. Real u nedelju dočekuje Hetafe, dok Atletiko u ponedeljak igra derbi prvog kola sa Valensijom na "Mestalji".

foto: Reuters

TOK MEČA:

104. minut - GOOOLLL - REAL - ATLETIKO 2:4 - KOKE! Dijego Kosta - Vitolo - Kole! Strašna akcija!

102. minut - Borha Majoral je zamenio Krosa, što je četvrta izmena kod Reala.

101. minut - Žuti karton za Modrića zbog udaranja Lukasa Ernandeza u skoku.

98. minut - GOOOLLL - REAL - ATLETIKO 2:3 - SAUL! Dijego Kosta je oduzeo loptu Varanu na ivici šesnaesterca, ona je došla do Partija, koji ju je sa gol-aut linije vratio na 15 metara, gde je Saul uhvatio volej!

91. minut - Počeli su produžeci.

KRAJ DRUGOG POLUVREMENA - 2:2! SLEDE PRODUŽECI...

90+2. minut - Žuti karton i za Sebaljosa.

90+1. minut - Još jedna izmena kod "jorgandžija", Parti umesto Lemara.

foto: AP

71. minut - Lukas Vaskez je zamenio Iska.

79. minut - GOOOLLL - REAL - ATLETIKO 2:2 - PONOVO DIJEGO KOSTA! Dugo se vrtela lopta oko gola Reala, onda je stigla na desnu stranu do aut-linije, tamo je Huanfran prevario Marsela, proigrao Koreu, a on asistirao Dijegu Kosti, kome nije bilo teško da zatrese mrežu.

76. minut - Sebaljos je zamenio Kazemira.

71. minut - Druga izmena kod Atletika - Vitolo umesto Rodrija.

foto: Reuters

66. minut - Šut Benzeme, siguran je Oblak.

63. minut - Da nije Serhio Ramos malo preterao sa slavljem?!

63. minut - GOOOLLL - REAL - ATLETIKO 2:1 - SERHIO RAMOS IZ PENALA!

foto: Reuters

62. minut - PENAL ZA REAL! Sudija Marčinijak je pokazao na belu tačku, jer je Huanfran igrao rukom. Žuti karton zbog protesta dobio je Dijego Kosta.

60. minut - Prvi žuti karton na meču, dobio ga je Korea zbog prekršaja nad Kazemirom.

59. minut - Za razliku od prvog poluvremena, u drugom Atletiko ima veći posed lopte, plete mrežu oko gola Reala, ali bez opasnosti po gol Navasa.

57. minut - Izmene na obe strane, na teren ulaze dve "desetke". Modrić je zamenio Asensija, a Korea Grizmana!

foto: Reuters

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 1:1

39. minut - Preti Bejl, ali pored gola.

29. minut - Asensio je pretrčao skoro pola terena da ga niko nije napao, ušao je kazneni prostor i gađao suprotni ugao Ateltikovog gola, ali je bio za malo neprecizan.

37. minut - GOOOLLL - REAL - ATLETIKO 1:1 - BENZEMA! Bejl je protutnjao po desnom krilu, pretrčao dvojicu igrača Atletika i centrirao, a Benzema se izvukao na "drugu stativu" odakle je glavom matirao Oblaka.

foto: Reuters

Ovo je 31. uzastopna evropska utakmica na kojoj Real postiže gol!

25. minut - Marselo se odlučio na šut iz daljine, lopta je prohujala iznad prečke, a Oblak nije imao potrebe da interveniše.

17. minut - ŠANSA ZA REAL! "Kraljevi" od starta meča imaju inicijativu, ali su sada prvi put zapretili. Marselo je centrirao sa leve strane, a Asensio je sa "prve stative" pokušao petom da iznenadi Oblaka, međutim, Slovenac je bio na visini zadatka i sprečio loptu da ode u mrežu.

8. minut - Serhio Ramos je u skok duelu laktom u glavu pogodio Dijega Kostu, ali je prošao bez kartona.

1. minut - GOOOLLL - REAL - ATLETIKO 0:1 - DIJEGO KOSTA! Majstorija! Godin je poslao dugu loptu, Kosta ju je primio glavom, a onda protutnjao pored dvojice Realovih defanzivaca i gotovo iz mrtvog ugla uputio neodbranjim projektil!

foto: Reuters

1. minut - Utakmica je počela.

Trener Atletika Dijego Simeone utakmicu prati iz lože, jer još izdržava kaznu dobijenu u finišu prošle sezone Lige Evrope.

foto: Reuters

SASTAVI:

Tibo Kurtoa, kako se i očekivalo, neće debitovati večeras. Luka Modrić je na klupi.

Kod Atletika u prvom timu su dvojica debitanata: Lemar, plaćen Monaku 70 miliona evra, i Rodri, pristigao iz Viljareala.

Real Madrid: Navas – Karvahal, Varan, Ramos, Marselo – Kazemiro, Kros, Isko – Bejl, Benzema, Asensio

Atletiko Madrid: Oblak – Huanfran, Savić, Godin, Ernandez – Saul, Koke, Rodri, Lemar – Kosta, Grizman

Utakmica se igra na „A. Le Kok areni” kapaciteta 15.000 mesta.

Četvrti put u pet uzastopnih duela za ovaj trofej snage će odmetiti španski klubovi.

Biće to "El Madrilenjo" sa jednom ogromnom razlikom u odnosu na prethodne. U sastavu Reala više nema Kristijana Ronalda! Zvanično najbolji fudbaler sveta napustio je "kraljeve" i prešao u Juventus, a pitanje koje muči navijače prvaka Evrope je da li će najtrofejniji klub moći da nastavi da osvaja pehare kao tokom perioda dok je Portugalac bio lider ekipe.

Real nije ostao samo bez najboljeg igrača, već je promenio i trenera. Zinedin Zidan je rešio da završi misiju na "Santjago Bernabeuu", a nasledio ga je dotadašnji selektor Španije Đulen Lopetegi, koji je dogovorom sa "kraljevima" izazvao skandal u španskoj reprezentaciji, zbog čega je smenjen samo nekoliko dana pred početak Mundijala, pa je "crvenu furiju" u Rusiji vodio Fernando Jero.

foto: AP

Lopetegi veruje da Geret Bejl može da iznese na svojim plećima teret lidera Reala, koji je do sada nosio Ronaldo.

Real je doveo davnašnju želju, golmana Tiba Kurtou, koga je Čelsiju platio 35 miliona evra, a dao mu je i Matea Kovačića na pozajmicu. Belgijanac će u Madridu imati žestoku konkurenciju u Kejloru Navasu. Na "Santjago Bernabeu" je stigao i Alvaro Odriozola iz Real Sosijedada, kao i supertalentovani Brazilac Vinisijus Žunior...

S druge strane, na "Vandi Metropolitano" nije bilo tektonskih poremećaja. Najvažnije je što je ostao Antoan Grizman. Doduše, nema više kapitena Gabija, koji je otišao kod Ćavija u katarski Al Sad, klub su napustili i Fernando Tores (Sangan Tosu), Šime Vrsaljko (pozajmica Interu), Kevin Gameiro (Valensija)… S druge strane, "jorgandžije" su se pojačale Tomasom Lemarom iz Monaka za čak 70 miliona evra, Želsonom Martinsom iz Sportinga, Rodrijem iz Viljareala, Santjagom Arijasom iz PSV-a …

"Kralj" već dugo dominira Evropom i svetom. Trostruki je uzastopni osvajač Lige šampiona (četiri puta za pet godina), trijumfovao je i u prethodna dva Superkupa Evrope (tri od poslednja četiri), a i aktuelni je šampion sveta dve godine unazad (tri puta od 2014).

S druge strane naći će se "jorgandžije", koje predvođene Dijegom Simeoneom, ponovo pripadaju evropskom vrhu.

Real je tri puta zaredom osvojio Ligu šampiona, a poslednju u nizu niski stavio je 26. maja u Kijevu, gde je u finalu ubedljivo savladao Liverpul 3:1.

Atletiko je do pehara u Ligi Evrope stigao pošto je u Lionu u završnoj predstavi deklasirao Marsej – 3:0.

Real je četiri puta osvajao Superkup Evrope iz šest pokušaja i nalazi se odmah iza najtrofejnijih u tom takmičenju, Milana i Barselone, koji imaju po pet pehara. "Kraljevi" su u Superkupu pobeđivali 2002, 2014. i poslednje dve godine. Pred njima su padali Fejenord 3:1, dva puta Sevilja 2:0 i 3:2 posle produžetaka i Mančester junajted 2:1, a gubili su 1998. i 2000. od Čelsija 0:1 i Galatasaraja 1:2 posle dodatnih pola sata.

Inače, Real Madrid je najtrofejniji evropski klub sa 13 titula prvaka „starog kontinenta”.

Atletiko Madrid nikada nije bio šampion Evrope iako je igrao u tri finala, ali je zato tri puta osvajao Ligu Evrope (2010, 2012, 2018). U Superkupu je učestvovao dva puta i oba puta trijumfovao, 2010. protiv Intera 2:0 i 2012. protiv Čelsija 4:1.

Gradski rivali iz Madrida odigrali su devet utakmica u evropskim takmičenjima, od kojih je Real dobio pet, a po dva puta je pobedio Atletiko i bilo nerešeno.

Prošle sezone su se sastajali samo u prvenstvu i oba puta su remizirali – 0:0 na "Vandi Metropolitano" i 1:1 na "Santjago Bernabeuu".

Od dosadašnja 42 izdanja Superkupa Evrope, prvci "starog kontinenta" slavili su 23 puta.

Utakmicu u Talinu sudiće Poljak Šimon Marsinijak.

SVI OSVAJAČI UEFA SUPERKUPA: 5: MILAN, BARSELONA 4: REAL MADRID 3: LIVERPUL 2: AJAKS, ANDERLEHT, JUVENTUS, VALENSIJA, ATLETIKO MADRID

1: PORTO, BAJERN, MANČESTER JUNAJTED, ČELSI, SEVILJA, DINAMO KIJEV, NOTINGEM FOREST, ASTON VILA, ABERDIN, STEAUA, MEHELEN, PARMA, LACIO, GALATASARAJ, ZENIT

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track