DAN KADA JE PLAKALA CELA SFRJ! Žurio je na trening i TRAGIČNO NASTRADAO! 33 godine od smrti velikog DRAGANA MANCEA! (VIDEO)
Foto: FK Partizan

legenda živi

DAN KADA JE PLAKALA CELA SFRJ! Žurio je na trening i TRAGIČNO NASTRADAO! 33 godine od smrti velikog DRAGANA MANCEA! (VIDEO)

Fudbal -

Na današnji dan pre tačno 33 godine u saobraćajnoj nesreći ćivot je tragično izgubio jedan od najboljih fudbalera u istoriji Partizana - Dragan Mance.

On je nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Novi Sad, dok je žurio na trening crno-belih. Imao je tek 23 godine i veliku karijeru ispred sebe. Njegova smrt je šokirala kompletnu jugoslovensku sportsku javnost, a posebno navijače Partizana.

Prvi za pogibiju je saznao tadašnji trener crno-belih Nenad Bjeković, koji je odmah prekinuo trening.

"Momci, maločas je poginuo naš Dragan. Trening je završen", sa suzama je izustio Bjeković na šta se Manceov najbolji prijatelj Vladimir Vermezović srušio na teren.

Plakali su crno-beli, plakala je cela SFRJ, 30.000 ljiudi na sahrani došlo je da poslednji put oda poštu sjajnom fudbaleru Partizana. Sećanje na njega ne bledi ni danas u srcima Partizanovaca, naprotiv, svake godine legenda se širi i na mlađe generacije, koje se nisu ni rodile kada je Dragan stradao u saobraćajnoj nesreći. Za one mlađe: Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) od petlića. Svojom ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osećajem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju, tako da je, već sa nepunih 17 godina postao prvotimac tadašnjeg zemunskog drugoligaša. Nošen snagom svog raskošnog talenta i ljubavlju prema crno-beloj boji, 15. septembra 1980. prelazi u Partizan.

Za Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je četiri puta za A reprezentaciju, sedam puta za mladu i dva puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.

Poslednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču protiv Budućnost (2:1) odigranom u Humskoj, 1. septembra, golom iz penala u osmom minutu se oprostio, samo dva dana pre svoje smrti.

Živeo je u Zemunu sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Bio je neoženjen. Septembar je bio mesec kada se Dragan rodio, prešao u Partizan i nažalost, mesec kada je okončao svoj mladi život.

foto: Stefan Jokić

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track