SRBIN KOGA SLAVE BUGARI: Slaviša Stojanović vratio Levski u život posle deset godina!
Foto: Reuters

hit kod suseda

SRBIN KOGA SLAVE BUGARI: Slaviša Stojanović vratio Levski u život posle deset godina!

Fudbal -

Bivši trener Crvene zvezde Slaviša Stojanović preporodio nekadašnjeg fudbalskog giganta iz Sofije, koji je posle pune decenije iza sebe na tabeli ostavio Ludogorec i CSKA.

Posle Ljupka Petrovića, Bugari slave još jednog Srbina - Slavišu Stojanovića. Popularni Slave za nešto više od mesec dana digao je Levski iz mrtvih, posebno nakon ispadanja iz Evrope i eliminacije od Vaduca iz Lihtenštajna.

Fudbalski gigant iz Sofije koji je 26 puta bio šampion Bugarske titulu čeka već deset godina. Slaviša Stojanović nikad nije davao krupna obećanja, odmah se prihvatio posla, zasukao rukave i rezultat nije mogao da izostane.

Levski je trenutno lider prvenstva Bugarske. Ima tri boda viška ispred velikog rivala CSKA i pet od Ludogoreca, koji je sedmostruki uzastopni šampion države.

- Došao sam sasvim slučajno u Levski. Bio sam blizu potpisivanja ugovora sa jednim klubom iz severne Evrope. Ostali su samo da se ugovore poslednji detalji. Onda sam dobio poziv menadžera iz Bugarske. Odmah mi se svidela priča, posebno vizija predsednika Spasea Ruseva - počeo je priču za Kurir Slaviša Stojanović, a potom nastavio:

- Ovde sam već neko vreme, polako se snalazim. Levski je veliki klub sa ogromnom tradicijom i armijom navijača. Ima dosta posla, potrebno mi je još neko vreme da sve složim onako kako hoću i kako mislim da treba da izgleda.

Slaviša Stojanović nije želeo da hvali svoj tim, ali je analizirao neke od igrača.

- Imam zanimljivu ekipu. Bilo je dosta povređenih fudbalera, sad se polako vraćaju. Imam dosta mladih i talentovanih igrača, bugarskih reprezentativaca. Najveća zvezda ne samo u Levskom već i u bugarskom fudbalu je Gabrijel Obertan, bivši član Mančester junajteda, Njukasla i Bordoa. Tu su još i Kabral, Balmonte, naš Cvetković.... Imam reprezentativca Islanda Helmara Erna Ejolfsona, koji je bio na SP, jednog veoma zanimljivog igrača Paulinja.

Srpski trener sa slovenačkim pasošem jako dobro zna od koga mu preti najveća opasnost u Bugarskoj.

- Najveći rivali u borbi za titulu su Ludogorec, CSKA i Beroe. Ludogorec i CSKA su posebna priča. Klub iz Razgrada je višestruki prvak Bugarske, pun stranaca, vrlo brzih Brazilaca. CSKA je najveći gradski rival mom Levskom. Kao kod nas Crvena zvezda i Partizan. Ta utakmica se čeka kao kod nas derbi, a na programu je 29. septembra i to na stadionu CSKA. Mečevi s Ludogorecom nisu nabijeni tenzijom kao protiv CSKA, koji ima odličan tim s dosta stranaca. Ovo je veoma zanimljivo prvenstvo - zaključio je Stojanović.

Liga šampiona

Verovao sam u Zvezdu

Crvena zvezda je za Slavišu Stojanovića jaka emocija, tako je bivši trener propratio i plasman u Ligu šampiona. - Ostvaren je dugogodišnji san svih nas zvezdaša. Crvena zvezda je odlično odigrala u Evropi. Igrači su dali sve od sebe, trener je dobro postavio igru i mnogo mi je drago što je klub ušao u Ligu šampiona. I posle prvog meča, koji je odigran u sablasnoj atmosferi bez publike, znao sam da će zabiti gol na strani. Oni su me demantovali, dali su dva - sijao je od sreće Slaviša Stojanović.

Reč o bugarskim ultrasima

Navijači Levskog kao Delije!

Slaviša Stojanović istakao je frenetičnu posvećenost navijača Levskog klubu. - Levski me dosta podseća na moju Crvenu zvezdu, posebno navijači koji vole svoj klub, a meni je vrlo zanimljivo što vole i Zvezdu. Mnogi od njih su mi pričali da su išli na derbije. Drago im je što sam bio trener Zvezde, jer nas mnogo poštuju.

48 godina ima srpski trener 1 titulu osvojio sa Crvenom zvezdom 9 klubova promenio u karijeri

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track