I VI STE VICEPRVACI SVETA: Hrvati pali na teme u Španiji
Foto: Reuters

pukli kao zvečka

I VI STE VICEPRVACI SVETA: Hrvati pali na teme u Španiji

Fudbal -

Fudbaleri "kockastih" u Elčeu primili pola tuceta golova i doživeli najteži poraz u istoriji (0:6)

Španska fudbalska reprezentacija odučila je od fudbala Hrvate, pobedivši ih u Elčeu s rezultatom 6:0 u drugom kolu Lige A, grupe 4 u Ligi nacija. Bila je to igra mačke i miša, gde su Španci radili šta su hteli selekciji, koja je zvanično druga na svetu. Da su Isko, Rodrigo, Asensio i ostali bili precizniji, "kockasti" su mogli da prime i svih deset komada.

foto: AP

Tamošnji mediji konstatuju da je to najteži poraz u istoriji fudbalske reprezentacije. Hrvatska sportska javnost ne pamti ovakav blam svojih fudbalera, pa je prilično kritički nastrojena prema selektoru Zlatku Daliću i njegovim fudbalerima. Prosto je neverovatno da se Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Šime Vrsaljko i ostali junaci sa SP iz Rusije ne vide na terenu.

Španija je i u ovoj utakmici potvrdila da je najdominantnija reprezentacija na svetu, odnosno da kod kuće nije izgubila 15 godina. "Crvena furija" delovala je toliko moćno na terenu, kao da protiv sebe ima selekciju Lihtenštajna, Gibraltara ili San Marina, a ne zvanično viceprvake planete.

- Ovo mi je najteža noć u karijeri, ali to je život, moramo ovo prihvatiti. Kako nije bilo euforije tako nema niti tragedije. Nije nam lako, ali sada ne smemo plakati već moramo izvući pouke i ići dalje - rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Valja napomenuti da se posle Mundijala u Rusiji od hrvatske reprezentacije oprostilo nekoliko fudbalera - Danijel Subašić, Mario Mandžukić i Vedran Ćorluka. Protiv Španaca nisu igrali povređeni Dejan Lovren i Ante Rebić, kao i Goran Strinić koji je van terena zbog problema sa srcem.

Među odabranima

Srbija igrala nerešeno u Madridu

Valja istaći da je Srbija jedna od četiri reprezentacija koja je sa Španijom u protelih 15 godina igrala nerešeno u gostima. Bilo je to 7. septembra 2005. u kvalifikacijama za SP, kada je utakmica u Madridu završena s rezultatom 1:1. Poveli su Španci preko Raula, a izjednačio je Mateja Kežman. Selektor je tada bio Ilija Petković, a Srbija se kao prvoplasirana u grupi plasirala na Mundijal u Nemačkoj, ispred Španije, BiH, Belgije, Litvanije i San Marina.

Najteži porazi Hrvatske u istoriji

11. septembar 2018. Liga nacija: Španija - Hrvatska 6:0 9. septembar 2009. kvalifikacije za SP: Engleska - Hrvatska 5:1 10. septembar 2008. kvalifikacije za SP: Hrvatska - Engleska 1:4 10. april 1994. prijateljska: Slova~ka - Hrvatska 4:1 19. jun 1996. EP: Hrvatska - Portugal 0:3 13. novembar 1999. prijateljska: Francuska - Hrvatska 3:0 6. februar 2008. prijateljska: Hrvatska - Holandija 0:3 28. mart 2017. prijateljska: Estonija - Hrvatska 3:0

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track