3 NAJGORA DEBIJA U LIGI ŠAMPIONA: Šta Zvezda i kladioničari mogu da nauče od prethodnih debitanata?
Foto: Starsport©

3 NAJGORA DEBIJA U LIGI ŠAMPIONA: Šta Zvezda i kladioničari mogu da nauče od prethodnih debitanata?

Fudbal -

Atmosfera se usijava pred debi Crvene Zvezde u Ligi Šampiona. Tu su najave o borbi do poslednje kapi znoja, obećanja golova i izbegavanje sintagme „strah od protivnika“. Sve je spremno za veliki debi crveno belih na najveću fudbalsku pozornicu. A šta kaže istorija Lige Šampiona? Kako su prolazili debitanti na svojim prvim nastupima u grupnoj fazi Lige Šampiona? Malo smo istraživali, malo se prisećali i evo rezultata.

Crvena Zvezda je 140. tim koji će nastupiti u Ligi Šampiona od njenog osnivanja 1992-93. godine. Još dva tima će debitovati ove sezone a to su Hofenhajm i Jang Bojs.

Prvi nastup u Ligi Šampiona često navijači pamte kao lepu uspomenu. No, ima dosta njih koji bi najradije i zaboravili prvi nastup njihovog omiljenog tima u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

Recimo rumunski Ocelul koji je osvojio svoju jedinu prvenstvenu titulu 2010-11 i zbog odličnog UEFA koeficijenta Rumuna, bez kvalifikacija, direktno otišao u grupnu fazu Lige Šampiona 2011-12. Tamo se nisu lepo proveli. 6 poraza i gol razlika 3:11. Nekoliko godina kasnije klub je i bankrotirao. Ne verujemo da će

Zvezda ovako da prođe ali čisto da kažemo da u Meridianu možete u okviru specijala – Zvezda u Ligi Šampiona igrati i da će crveno beli imati 6 poraza a kvota je 3.50. Ma nema šanse!

foto: Promo

Nije Ocelul jedini prošao katastrofalno u prvoj sezoni u LŠ. I slovačke Košice kao i Levski iz Sofije su imali debitantsku sezonu za zaborav. 1997-98, dok je Partizan brojao do 5 protiv Dinama iz Zagreba, Košice su preko islandskog Akranesa i moskovskog Spartaka dokopale Lige Šampiona po prvi put u istoriji. Mančester Junajted, Juventus i Fejenord nisu imali milosti i Košice su završile sa 6 poraza i samo 2 postignuta gola. Od ta 2 postignuta gola, jedan je bio autogol legendarnog defanzivca Juventusa Ćira Ferare. Ako želite da probate da i Zvezda daje tačno 2 gola, u Meridianu je kvota 4.

Ubedljivo najgori debi je imao Levski iz Sofije. Levski je u poslednjoj rundi kvalifikacija 2006-07 iznenadio Kijevo i plasirao se u Ligu Šampiona. Tamo su ih pošteno isprašili Barselona, Čelzi i Verder. U prvoj utakmici, Barselona predvođena Ronaldinjom, Etoom i Dekom je brojala do 5. Jedini gol za Bugare je postigao Marijan Ognjanov protiv Čelzija kada je Drogba dao het trik. Čisto da oteramo maler, pomenućemo da je kvota da Neymar Zvezdi daje 3+ golova 7.50.

I šta možemo da zaključimo iz ovih neslavnih nastupa? Da Zvezda mora da pokuša da igra napadački i da iskoristi sve svoje prilike. Defanzivna igra protiv mnogo jačih i bogatijih timova teško može da donese išta više od gomile golova u mreži Borjana.

I zato, samo hrabro i bez straha. Takvim pristupom, nikad se ne zna, moguće je i „DA SE PONOVI BARI“ na kvotu 1991!

(Promo - tekst / Foto: Starsport©)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja