OBRAČUN SA FUDBALSKOM MAFIJOM: Zaplenjeno 1,27 miliona evra od menadžera! Privremeno oduzeto sedam luksuznih stanova i jedan lokal u Beogradu i Nišu!
Foto: Profimedia /FB Printscreen

Akcija Čiste ruke

OBRAČUN SA FUDBALSKOM MAFIJOM: Zaplenjeno 1,27 miliona evra od menadžera! Privremeno oduzeto sedam luksuznih stanova i jedan lokal u Beogradu i Nišu!

Fudbal -

Tužilaštvo za organizovani kriminal je privremeno oduzelo ukupno 1.275.625,14 evra od fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića koji se sumnjiče za pranje novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera fudbalera u evropskim klubovima, saopšteno je iz tužilaštva.

Od tog iznosa 539.250 evra zaplenjeno je u gotovini nakon pretresa stanova, lokala i sefova, a 736.375,14 evra sa deviznih računa osumnjičenih, precizira se u saopštenju.

U odnosu na sedam luksuznih stanova i jednom lokalu koji se nalaze u Nišu i Beogradu su donete naredbe o zabrani raspolaganja, s obzirom da postoji sumnja da predstavljaju protivpravnu imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnih dela pranje novca, napominje tužilaštvo.

Ove mere su, kako se dodaje u saopštenju preduzete u nastavku međunarodne akcije suzbijanja korupcije i pranja novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera fudbalera u evropskim klubovima, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Jedinicom za finansijske istrage i Upravom za sprečavanje pranja novca Republike Srbije.

Viši sud u Beogradu odredio je u sredu uveče ekstradicioni pritvor prema Jankoviću koji je crnogorski državljanin, a po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Belgija.

Belgija ga traži zbog sumnje da je izvrsio krivično delo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca.

Veljković je uhapšen u Belgiji.

Pre dva dana Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je po njihovom nalogu u sredu izvršen pretres šest lokacija i zaplenjeno 800.000 evra za koje se sumnja da je stečen pranjem novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima.

U Belgiji su tim povodom uhapšeni trener fudbalskog kluba Briž, zatim dvojica belgijskih fudbalskih sudija, nekoliko fudbalskih menadžera najpoznatijih klubova iz prve lige Belgije, a u vezi sa malverzacijama povodom transfera igrača u fudbalskim klubovima Briž, Anderleht, Lokeren, Gent i drugim.

Izvršen je pretres prostorija 10 fudbalskih klubova u Belgiji, na ukupno 57 lokacija.

Kurir sport

Foto: Profimedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track