BOGATSTVO JE STEKAO NA FRIŠOPOVIMA, KUPIO KLUB U PROPADANJU I DOVEO GA DO ŠAMPIONSKE TITULE: Tajlandski milijarder čija je letelica izgorela u plamenu veoma cenjen u Engleskoj (VIDEO)
Foto: Reuters

BIOGRAFIJA

BOGATSTVO JE STEKAO NA FRIŠOPOVIMA, KUPIO KLUB U PROPADANJU I DOVEO GA DO ŠAMPIONSKE TITULE: Tajlandski milijarder čija je letelica izgorela u plamenu veoma cenjen u Engleskoj (VIDEO)

Fudbal -

Tajlandski milijarder i vlasnik Lestera Vikaj Šrivadanaprab, čije se bogatstvo pocenjuje na pet milijardi dolara Lester je kupio pre osam godina, a pre dve godine osvojena je i tutula u Premijer ligi.

Navijači nisu ni sanjali da će njegov dolazak u klub doneti uspeh kakav se ne viđa često, pa je od svog dolaska stabilizovao ekipu koja je 2016. godine osvojia titulu Premijerlige Engleske - jedinu u 132. godine dugoj istoriji kluba.

Karlo Ančeloti s Napolijem čeka „svoju“ Romu. Napolitanci su u LŠ nadigrali PSŽ u Parizu, a sada je kvota na njih 1,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Napoli - Roma.

Sve je počelo kada je veliki ljubitlej pola, koji se obogatio u poslu sa frišopovima, odlučio da investira u najvažniju sporednu stvar na svetu!

Prema Forbsovoj listi njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 4,6 milijardi evra!

Njegov novi tim je iz Čempionšipa ušao u najjaču Ligu Engleske i to posle deset godina, u sezoni 2014/2015, da bi dve godine kasnije pod vođstvom Klaudija Ranijerija, klub zaigrao kao nikada ranije.

Te 2016. godine fudbalska bajka se završila na najlepši mogući način - ekipa iz Čempionšipa bez ijednog zvučnog imena i prekomernog bacanja novca uspela je da završi sezonu ispred najvećih engleskih velikana.

"Lisice" su do prvog šampionskog trofeja u klupskoj istoriji stigle dva kola pre kraja sezone, a poklon im je uručio odlazeći šampion Čelsi.

Londonski tim je u gradskom derbiju izborio remi sa Totenhemom 2:2, iako je imao dva gola zaostatka posle prvog poluvremena na Stamford Bridžu.

foto: Reuters

Tako je Lester dva kola pre kraja ostao na nedostižnih sedam bodova ispred Totenhema, pa će u sledećem kolu slaviti istorijsku titulu protiv Evertona, na svom King Pauer stadionu.

U konkurenciji Mančester Junajteda, Arsenala, Totenhema, Čelsija, Mančester Sitija i Liverpula, titulu je osvojio tim koji je prošle sezone jedva izbegao ispadanje u niži rang.

Pod vođstvom često osporavanog italijanskog stručnjaka Klaudija Ranijerija, a predvođeni na terenu do ove sezone anonimusima Kanteom, Mahrezom i Vardijem, Lester je postao 24. šampion Engleske.

Titulu im je uručio Eden Azar, fantastičnim golom u 83. minutu na Stamford Bridžu za izjednačenje protiv šokiranog Totenhema, koji je borbu za titulu izgubio remijima u poslednja dva meča.

Bogati vlasnik je, i te kako, znao da nagradi i počasti najzaslužnije za titulu, pa je svakom igraču šampionske generacije kupio najnoviji automobil BMV i8, od kojih je svaki koštao 120.000 evra.

On je na ovaj način želeo da se zahvali igračima, jer je recimo samo menadžer Klaudio Ranijeri u svom ugovoru imao klauzulu o milionskom bonusu u slučaju osvajanja titule.

OTAC ČETVORO DECE

Vičaj je rođen u tajlansko-kineskoj porodici, oženjen je i ima četvoro dece, a u Lesteru ga svako prepoznaje kao osobu koja je od kluba koji je stvorio u Čempionšipu, 2009. godine i igrao u u trećem rangu takmičenja, sa fudbalerima koji su opisivani kao''otpadak'' drugih timova, uz trenera Ranijera stvorio najprijatenije iznenađenje Evrope 2016. godine.

Svakako, ostaće zapamćena prva titula Lisica u 133 godine dugoj istoriji, kao i način na koji je osvojena.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track