O DOMAĆINSTVU MUNDIJALA Radomir Antić: Srbijo, bori se!
Foto: Kurir štampano

novac odlučuje pobednika

O DOMAĆINSTVU MUNDIJALA Radomir Antić: Srbijo, bori se!

Fudbal -

Legendarni trener pozdravlja kandidaturu naše zemlje, Grčke, Rumunije i Bugarske za organizaciju SP 2030. godine, ali upozorava da ne treba biti suviše euforičan jer konačnu odluku o pobedniku donose moćnici i lobiji

Srbija radi pravu stvar što želi zajedno sa Grčkom, Rumunijom i Bugarskom da dobije Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine, ali je pitanje koliko moćni lobiji, pre svih kompanije koje drže TV prava vide interes da se tako jedno veliko takmičenje organizuje na Balkanu, smatra Radomir Antić.

Bivši srpski fudbalski selektor i jedini trener koji je u Španiji vodio Real, Barselonu i Atletiko veruje da Srbija kao država može za sebe dosta da učini i povodom same kandidature.

Udineze – Milan Idealna prilika za Rosonere da upišu i petu pobedu u šest kola. Udineze u pet ima samo jedan bod. A dvojka mami – 1,95 kvota na pobedu Milana. Pogledajte i ostale MOZZART kvote za meč

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao je ideju grčkog premijera Aleksisa Ciprasa o zajedničkoj aplikaciji četiri balkanske zemlje pred FIFA za domaćinstvo Mundijala 2030. godine.

- Objektivno, to je lepa vest! S obzirom u kakvim se uslovima nalaze naši stadioni, verujem da bi srpski fudbal imao ogromnu korist od cele priče. Organizacija takvog takmičenja zahteva poboljšanje uslova i infrastrukture fudbalskih objekata. Svedoci smo kakvi su sada stadioni u Rusiji. Tamo Krasnodar ima stadion kao svemirski brod, a nije bio domaćin Svetskog prvenstva - rekao je za Kurir Radomir Antić i dodao: - Mora da se ide u modernizaciju. Evo primera. Novi stadion Atletika "Vanda Metropolitano" je toliko moderan i lep, da Realov "Santjago Bernabeu" deluje skromno.

foto: Dado Đilas

Radomir Antić podseća da domaćinstvo SP nije lako dobiti, da su tu u igri razni interesi i lobiji u svetu.

- Cela priča ide u smeru novca. Prvi čovek FIFA Đani Infantino rekao je nedavno da razmišlja da već u Kataru na SP bude 48 reprezentacija. Sve je vrlo jednostavno, TV prava i ogroman novac diktiraju uslove. Pitanje je samo gde su tu Srbija i ostale tri zemlje Balkana, odnosno, šta one mogu ponuditi. Mi jako dobro znamo u kakvom su nam stanju stadioni, te da nisu rešeni imovinsko pravni odnosi u klubovima, odnosno da nije provedena privatizacija. Grčki fudbal je u bankrotu, a Rumunima i Bugarima, kao i nama, treba pomoć. Jeste Srbija uvek bila besprekoran organizator svih takmičenja, ali pitanje je kako nas vide oni koji žele da okrenu veliki novac.

foto: Profimedija

Radomir Antić smatra da je Srbiji preko potreban moderan stadion, kako bi pokazala svoje organizatorske sposobnosti.

- Skoplje je pokazalo koliko se može uraditi kad imate pravi stadion. Tako bismo mogli i mi, da organizujemo Superkup, ili finale Lige Evrope, a što da ne i Lige šampiona. Nije problem što će stadion biti van grada. Neke stvari pričam 30 godina. Real je prodao svoj trening centar i na tom mestu danas su četiri velika tržna centra. Dobili su zemlju bliže aerodromu u Madridu i izgradili još bolji i moderniji trening centar, sa još više terena i propratnih objekata. Naša dva najveća kluba imaju stadione na Dedinju, gde se za zemljište daje najviše novca. Možda bi i oni mogli da razmisle o nečemu sličnom, što je uradio Real - objasnio je Radomir Antić.

Ogromna lova

Barsa, Real i Atletiko obaraju rekorde

Radomir Antić daje plastičan primer ulaska ogromnog novca u španski fudbal: - Nikada više novca u španskom fudbalu nije bilo nego danas. Reč je o ogromnim sumama, koje do pre nekoliko godina nisu mogle ni da se zamisle. Barselona, Real i Atletiko obaraju rekorde u visini svojih budžeta. Neverovatne stvari se dešavaju.

Pomodarstvo i pripreme

Umesto u Pazovu, klubovi idu na livade u Sloveniju

Čuveni Antara otkriva još jednu stvar, a tiče se podizanja Kuće fudbala u Staroj Pazovi. - Kada je UEFA dala novac za Kuću fudbala, po meni, bolje lokacije od Stare Pazove bile su u Košutnjaku ili Makišu. Ali, dobro... Mi smo preneli ideju iz Budimpešte i to je dobro. Opet, smeta mi zašto naši klubovi ne koriste sve to što imaju za pripreme, već više vole da idu po livadama u Sloveniji i troše novac.

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track