ŠOK! MIJATOVIĆ PREKO REPUBLIKE SRPSKE PRAO PARE OD MODRIĆEVOG TRANSFERA! Procurila dokumentacija: Proslavljeni fudbaler sa mrežom agenata izbegavao pravila FIFA!
Foto: Damir Dervišagić

Football leaks OTKRIVA

ŠOK! MIJATOVIĆ PREKO REPUBLIKE SRPSKE PRAO PARE OD MODRIĆEVOG TRANSFERA! Procurila dokumentacija: Proslavljeni fudbaler sa mrežom agenata izbegavao pravila FIFA!

Fudbal -

Da bi izbegli plaćanje većeg poreza posle produženja ugovora hrvatskog prerzentativca i Real Madrida, posrednici u pregovorima Peđa Mijatović i Vlado Lemić pare dobijali na računima u BiH.

Dokumentacija "Football Leaks" otkrila je da se novac od ugovora Hrvata Luke Modrića sa Real Madridom slio na bankovne račune u Republici Srpskoj, a da su u pozadini ove finansijske transakcije bili bivši as jugoslovenskog fudbala Predrag Mijatović i njegov poslovni partner, poznati menadžer Banjalučanin Vlado Lemić.

Razlog što je Republika Srpska odabrana, a ne neka druga zemlja poreskog raja, leži u poreskoj stopi od deset odsto, umesto 33 odsto koliko bi Lemićeva kompanija Top Sport Consulting morala da plati u Belgiji, gde menadžer ima prijavljen boravak, piše Nacional.

foto: Reuters

Veza Modrića sa Mijatovićem i Lemićem počela je 2012. godine prilikom njegovog transfera iz Totenhema u Real Madrid. Njegov dotadašnji agent Davor Ćurković je svoja prava na zastupanje preneo na Lemićevu agenciju, ali se prilikom sklapanja posla ponovo pojavio u ulozi posrednika jer je imao licencu zvaničnog agenta FIFA.

Prvi Modrićev ugovor sa Realom završen je preko firme u Luksemburgu, da bi sporazum o produženju saradnje bio finansijski završen u BiH. Naknada je u tom slučaju iznosila 2,4 miliona evra, a Top Sport Consulting ih je dobio u tri rate po 800.000 evra preko Nove ljubljanske banke.

U kasnijoj prepisci između Reala i Zorana Lemića moglo se jasno uočiti da je Mijatovićeva uloga u pregovorima oko ostanka Modrića u Madridu bila veoma važna.

Lemić dobio najveću komisiju za menadžera

Nacional je objavio i deo prepiske između direktora Real Madrida Hoze Anhela Sančeza i Vlade Lemića u kojem mu se zahvaljuju na pomoći prilikom pregovora sa Modrićem i objašnjava mu kako će dalje teći plaćanje njegove naknade:

- Prijatelju, ovo je originalni ugovor u kojem se dogovorene naknade i uslovi plaćanja ne mogu poboljšati. Žao mi je zbog toga, ali molim vas imajte na umu da je i ovo prilično neuobičajena naknada prema standardima kluba. Hvala vam na vašoj kontinuiranoj pomoći, a posebno se zahvaljujemo na pomoći prilikom obnove Lukina ugovora. On je za nas ključan - pisao je Sančez.

U odgovoru Lemića zamera se što se Real kao drugu stranu u ugovoru nije naveo kompaniju brata Zorana, već je ostavio njegovo ime.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track