SIMBOL OTPORA: Milan Pavkov, momak koji bi mogao da spreči sokerizaciju fudbala
Foto: Reuters

kao žan-mark bosman

SIMBOL OTPORA: Milan Pavkov, momak koji bi mogao da spreči sokerizaciju fudbala

Fudbal -

Izuzetno predavanje Zorana Avramovića, direktora agencije Crvena zvezda Marketing, studentima Ekonomskog fakuleta u Beogradu.

U decembru će se navršiti 22 godine otkako je Evropski sud pravde po tužbi osrednjeg belgijskog igrača Žana'Marka Bosmana doneo pravilo koje je omogućilo slobodan protok radne snage (i ideja), pa i fudbalera, u okviru zemalja Evropske unije. Nakon toga sve članice EU bile su prinuđene da ukinu ograničenje broja stranaca po klubovima.

U paklenu seriju utakmica Zvezda kreće protiv TSC-a iz Bačke Topole u Kupu Srbije, i apsolutni je favorit. Kvota na pobedu crveno-belih bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 1,57. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - TSC.

Fudbal se tada našao na kolenima, jer je došlo do nekontrolisane akumulacije fudbalske vrednosti u najmoćnijim klubovima. Sad je na delu novi pokušaj bogaćenja superbogatih. Koliko je to loša i kratkovida računica pokazao je Milan Pavkov, odnosno utakmica Crvene zvezde i Liverpula, u kojoj je srpski i nekadašnji prvak Evrope iz 1991. godine pobedio slavni engleski klub s rezultatom 2:0, u četvrtom kolu Lige šampiona.

zoran avramović
zoran avramovićfoto: Privatna Arhiva

O tome je studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kojih je bilo više od 200, u okviru "Sport Business Day" u organizaciji SEFA govorio Zoran Avramović, direktor Crvene zvezde Marketing i autor više knjiga iz oblasti fudbalskog menadžementa. Njegovo predavanje nosilo je naziv "God save the Queen" ili "Profit vs. fudbal".

- U vremenu kad 16 finansijski najmoćnijih klubova pokreće praktične korake na stvaranju zatvorene Superlige Evrope, pobeda Crvene zvezde nad Liverpulom u Ligi šampiona omogućava onima van Liga petice, a takvih država je čak 50, iznošenje jakog protivargumenta nastojanjima da se veliki otcepe u svoje takmičenje gde neće biti ispadanja. Milan Pavkov može biti simbol otpora totalnoj komercijalizaciji fudbala, gde će se u trci za milionima i milijardama dolara i funti zaboraviti da s druge strane još milijarda ljudi fudbal vidi kao igru sa kojom se identifikuje i sa kojom živi. Profit probada njihova srca.

foto: Privatna Arhiva

Po Avramoviću, mada je pod stavkom osnivači Superlige Evrope upisano 11 imena - Real Madrid, Barselona, Mančester junajted, Bajern, Juventus, Čelsi, Arsenal, Pari sen Žermen, Mančester siti, Liverpul i Milan – vetar duva iz Sjedinjenih Američkih Država, a glavno ubrzanje dobija u Engleskoj. Amerikanci Sten Kronke (Arsenal), Džon Henri (Liverpul) i porodica Glejzer (Mančester junajted) žele "sokerizaciju" evropskog fudbala sa iskustvima iz najprofitabilnijih američkih sportova. Tako recimo Džon Henri poseduje bejzbol klubove Boston Red Sox i Salem Red Sox, te 50 odsto deonica automobilskog kluba Roush Fenway Racing (NASCAR). Liverpul za njega dobija ulogu franšize.

foto: Privatna Arhiva

- Ukoliko ostvareni profit bude jedino merilo uspešnosti nekog kluba, što je ekonomska matrica svih američkih sportova, evropski fudbal će biti osuđen na postepeno odumiranje. Tamo je sport za gledaoce čista zabava uz stekove, hamburgere i čips, a na Starom kontinentu je na sreću više od igre. Nada da i finansijski slabiji mogu da bace na kolena klubove iz visokog društva - Ili da Milan Pavkov bude bolji od Van Dajka, najskupljeg defanzivca na svetu. To je draž fudbala i neka tako ostane - rekao je Zoran Avramović studentima Ekonomskog fakulteta.

Kurir sport/A. Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track