NOVE MALVERZACIJE U SRPSKOM FUDBALU: Direktor Spartaka iz Subotice sa dva prijatelja i STARICOM iz Arilja organizovao PREVARU tešku 9,5 miliona!
Foto: FK Spartak

nevrovatno

NOVE MALVERZACIJE U SRPSKOM FUDBALU: Direktor Spartaka iz Subotice sa dva prijatelja i STARICOM iz Arilja organizovao PREVARU tešku 9,5 miliona!

Fudbal -

Direktor fudbalskog kluba Spartak iz Subotice Dragan Đorđević uhapšen je zbog malverzacija sa prodajom igrača u vredbnosti od oko 9.5 miliona dinara.

On nije sam učestvovao u ovoj prevari. Đorđeviću su u ovom pomogle još tri osobe koje su zajedno sa njim uhapšene.

Đorđević je uhapšen je u akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u Kraljevu.

foto: Dado Đilas

Kako je saopšteno iz MUP, direktor Spartaka sumnjiči se da je u poslednje dve godine - u periodu od 2016. do 2018. godine - zajedno sa drugom dvojicom uhapšenih, učestvovao u mahinacijama u kojima su zaradili više od 80.000 evra.

Dragan Đorđević je, kako se sumnjiči, bio zadužen za sačinjavanje lažnih ugovora o eksluzivnom posredovanju u prodaji igrača ovog kluba. Takođe, ovaj čovek pravio je lažne ugovore o isplati ugovorene kazne.

Njegovi saučesnici, uhapšeni V. Z. i D. V. sumnjiče se da su osnovali privredna društva i otvorili tekuće račune, na koje su izvršili prenos novca, sa znanjem da potiču od krivičnog dela, a u nameri da prikriju i lažno prikažu nezakonito poreklo novca.

Kako saznajemo, sve radnje su se odvijale na području Kraljeva. Prema informacijama do kojih smo došli, firme na koje su uplaćivali novac su takođe iz Kraljeva.

Ono što je zanimljivo jeste da je pored ove dve osobe uhapšena još jedna osoba iz Arilja, a u pitanju je starica.

- Deo novca uplaćen je i na bankovni račun sedamdesetosmogodišnje žene iz Arilja, protiv koje je, zbog sumnje da je izvršila krivično delo pranje novca, podneta krivična prijava u redovnom postupku - stoji u saopštenju MUP.

foto: AP

Hapšenje Đorđevića i njegovih saučesnika usledilo je samo mesec dana nakon što je priveden fudbalski menadžer iz Srbije Dejan Veljković .

Veljković je bio jedan od uhapšenih u operaciji „Čiste ruke“ od strane belgijske policije.

Dejan Veljković, jedan od najbližih saradnika bivšeg fudbalera Mateje Kežmana, koji je u Belgiji uhapšen kao vođa organizovane kriminalne grupe, postao je prvi "pokajnik" u istoriji pravosuđa te države i odlučio se na saradnju sa tamošnjim vlastima u zamenu za blažu kaznu.

foto: Printscreen Twitter

Kako je Kurir pisao, posle hapšenja najbližih Kežmanovih saradnika, Veljkovića u Belgiji i Uroša Jankovića u Beogradu počela je trka s vremenom u kojoj je bilo pitanje ko će prvi da progovori o nameštanju utakmica, pranju novca i prisvajanju para od transfera fudbalera, kako bi sebi obezbedio bolji status.

- U dogovoru sa federalnim tužiocem, Veljković je dao iskrenu i potpunu izjavu o njegovoj umešanosti, ali i umešanosti svih drugih osoba u najveći fudbalski skandal koji potresa Belgiju - potvrđeno je juče iz tužilaštva. Prema nezvaničnim informacijama, u izjavi kojuje dao u zamenu za uslovnu kaznu od pet godina zatvora, suspenziju i novčanu kaznu od 80.000 evra, Veljković je govorio ne samo o osobama koje su do sada uhapšene u operaciji "Čiste ruke" već je navodno istražiteljima pomogao da prikupe dokaze i za malverzacije o kojima se do sada samo spekulisalo.

- Jedini uslov za to da na postane "pokajnik" je bio da u potpunosti sarađuje sa federalnim tužiocem i da da sve informacije o onima koji su sa njim učestvovali u pranju novca, ali i sumnjivim transferima. Ako se ispostavi da njegove izjave nisu bile iskrene ili potpune, od ovog sporazuma može i da se odustane - otkrio je izvor.

foto: Printscreen/ Facebook

On nije mogao da kaže šta je sve do sada Veljković ispričao istražiteljima, niti da li će posle njegovog otkrivanja fudbalskih malverzacija još neko završiti iza rešetaka.

- Na proveri su i do sada bili transferi u kojima je učestvovala agencija u kojoj su partneri Kežman, Janković i Aleksandar Gruber. Već je najavljeno saslušanje Sergeja Milinkovića Savića kog su zastupali. Međutim, u postupku se pominje još nekoliko igrača koje su upravo oni odveli u belgijske klubove i zbog toga se očekuje da je Veljković tužiocu priložio dokaze upravo protiv svojih saradnika - otkrio je izvor upućen u istragu.

Kurir sport

Foto: FK Spartak

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track