ORLOVI TAČNO U PODNE DOBIJAJU RIVALE: Da sreća pogleda Srbiju! (VIDEO)
Foto: Reuters

Čak 55 reprezentacije u trci za EP

ORLOVI TAČNO U PODNE DOBIJAJU RIVALE: Da sreća pogleda Srbiju! (VIDEO)

Fudbal -

U Dablinu biti izvučene grupe za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020, a fudbalska reprezentacija Srbije nalazi se u trećem šeširu

Reprezentacija Srbije će danas (12.00) dobiti rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine nakon žreba u Dablinu.

"Orlovi" će biti žrebani iz trećeg šešira i posebnom odlukom UEFA neće biti moguće da igraju u istoj grupi sa selekcijom tzv. države Kosovo, čija će se kuglica nalaziti u petom šeširu.

foto: Reuters

Srbiju će na žrebu predstavljati predsednik FSS Slaviša Kokeza, selektor Mladen Krstajić, generalni sekretar Jovan Šurbatović i sportski direktor Darko Kovačević. Tačno 55 nacionalnih timova biće razvrstano u deset grupa, tako što će A, B, C, D i E imati pet ekipa, dok će se grupe F, G, H, I i J takmičiti sa šest timova.

Najbolje dve selekcije iz svake grupe izboriće plasman na EP 2020 (20 timova), a ostale učesnice doći će nakon odigranog plej-ofa u Ligi nacija (4 reprezentacije).

foto: Dado Đilas

To znači da je Srbija kao najbolja u svojoj grupi zajedno sa ostalim pobednicima Lige C - Škotskom, Norveškom i Finskom, dobila priliku za "popravni" na turniru ukoliko se za prolaz na EP ne izbori kroz predstojeće kvalifikacije.

U slučaju našeg plasmana u kvalifikacijama, na turnir Lige nacija u martu 2020. godine odlaze Rumuni kao drugoplasirani iz naše grupe.

Kvalifikacije startuju 21. marta sledeće godine i biće završene 19. novembra. Evropsko prvenstvo počinje 12. juna i traje do 12. jula 2020. godine, kad će se u Londonu odigrati finale šampionata.

Prvi šešir: Engleska, Holandija, Portugal, Švajcarska, Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Poljska, Španija.

Drugi šešir: Austrija, BiH, Češka, Danska, Nemačka, Island, Rusija, Švedska, Ukrajina, Vels.

Treći šešir: Srbija, Bugarska, Finska, Izrael, Severna Irska, Norveška, Republika Irska, Škotska, Slovačka, Turska.

Četvrti šešir: Albanija, Kipar, Estonija, Gruzija, Grčka, Mađarska, Litvanija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija.

Peti šešir: Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Farska Ostrva, Makedonija, Gibraltar, Kazahstan, tzv. država Kosovo, Luksemburg, Moldavija.

Šesti šešir: Andora, Letonija, Lihtenštajn, Malta, San Marino.

Navijamo za grupu:

Poljska Češka Srbija Kipar Gibraltar

Daleko im lepa kuća:

Francuska Nemačka Srbija Grčka Kazahstan

Grupa "Bratstvo i jedinstvo"

Hrvatska BiH Srbija Slovenija ili Crna Gora Makedonija

Čak 12 domaćina EP

Naredno EP biće prvo u istoriji koje će se odigravati u 12 država širom Starog kontinenta. Kako bi većini domaćina omogućila šansu da se plasiraju na EP, UEFA je propisala ograničenje da se najviše dve selekcija organizatora mogu naći u istoj grupi. Domaćini EP su: Azerbejdžan, Danska, Engleska, Nemačka, Mađarska, Italija, Holandija, Republika Irska, Rumunija, Rusija, Škotska, Španija.

Restriktivne mere za žreb

* Odlukom UEFA neće biti moguće da se sastanu: Gibraltar i Španija, BiH i Kosovo, Srbija i Kosovo.

* Zato što su države gde su moguće niske temperature, neće biti dozvoljeno da se u jednoj grupi sastanu više od dve selekcije iz ovih država: Belorusija, Estonija, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija, Ukrajina. Takođe Islandu, Farskim Ostrvima i Finskoj nisu dozvoljena domaćinstva u martu i novembru, pa će protivnike dovoditi na svoj teren isključivo tokom toplih meseci.

Biće mnogo gusto ove sezone u Primeri, bukvalno je svaki bod važan, a Ateltiko danas ide u goste vrlo dobrom Eibaru, i kvota na dvojku je 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Đirona - Atletiko Madrid.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track