DAN KADA JE ODJEKIVALO: Crvena zvezda je šampion sveta! (VIDEO)
Foto: FK Crvena Zvezda

sećanje

DAN KADA JE ODJEKIVALO: Crvena zvezda je šampion sveta! (VIDEO)

Fudbal -

Na današnji dan, pre 27 godina, Crvena zvezda je savladala Kolo Kolo sa 3:0 i osvojila Interkontinentalni kup, popevši se tako na krov sveta.

Crveno-beli su osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije stekli privilegiju da se za planetarnu krunu bore protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kupa libertadores, pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Zvezda se odmah po dolasku na tron Starog kontinenta suočila sa odlaskom Prosinečkog, Stojanovića, Marovića, Šabanadžovića i Binića, a njihovo odsustvo nadomestio je, i na pravi način iskoristio mladi Vladimir Jugović. U to vreme dvadesetdvogodišnji vezista, iako najmlađi u redovima Beograđana, sa dva pogotka izrastao je u junaka utakmice.

Jugović je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, a sve dileme razrešio je u 72. minutu Darko Pančev ujedno postavivši i konačan rezultat.

Briljantna igra crveno-belih još više dobija na značaju kad se uzme u obzir da je Zvezda od završnice prvog poluvremena igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića.

Crvena zvezda je pobedom u Tokiju zaokružila najsvetliji period u klupskoj istoriji i uparila kontinentalnu i svetsku krunu napravivši tako i najveći uspeh koji je neki istočnoevropski klub ikad ostvario, ostavivši tadašnjim generacijama sećanje za ponos.

Delije su ovaj dan obeležila fotografijama ispred Nacionalnog stadiona u Tokiju na kome je osvojena svetska titula.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track