MLATE NEVIĐENU LOVU! IZ SENKE VLADAJU SVETSKIM FUDBALOM! Ovo su moćnici koji diktiraju stvari na terenu i van njega! (FOTO)
Foto: Profimedia

VEDRE I OBLAČE

MLATE NEVIĐENU LOVU! IZ SENKE VLADAJU SVETSKIM FUDBALOM! Ovo su moćnici koji diktiraju stvari na terenu i van njega! (FOTO)

Fudbal -

Upoznajte fudbalske menadžere koji definitivno spadaju među najmoćnije ljude u svetu fudbala. Ovi fudbalski moćnici na transferima fudbalera zarađuju desetine miliona evra godišnje.

Menadžer koji nije menadžer - Kia Jurbhian

Kia Jurabhian rođen je u Teheranu u Iranu. Imao je samo osam godina kada je njegova porodica odlučila da emigrira u Englesku. U detinjstvu se zaljubio u fudbalski klub Arsenal, čiji je veliki navijač. Na stadionu Arsenala ima specijalno mesto u loži. Imao je veliku želju da uloži u klub, ali do toga ipak nije došlo.

foto: Profimedia

2004. godine osnovao je kompaniju "Media sport investvents" i preko nje je ušao u svet fudbala. Brzo se povezao sa klubovima iz Južne Amerike i počeo je da obara rekorde u transferima igača koji dolaze u Premijer ligu sa tog kontinenta. Kada je 13 miliona evra doveo Karlosa Teveza iz Boke, treslo se Ostrvo, to je bila neverovatna suma 2005. godine.

foto: Profimedia

Učestvovao je u transferu bivšeg igrača Čelsija Oskara u Kinu, doveo je Plavcima Bakajoka iz Monaka...

Neverovatan novac zaradio je na transferu Davida Luiza. Poslao ga je iz Benfike u Čelsi, pa odradio transfer u PSŽ, a zatim ga ponovo vratio u Čelsi. Tako je "obrnuo" čak 91 milion funti.

Poslednji spektakularan transfer koji je sredio je prelazak Filipa Kutinja iz Liverpula u Barselonu za 160 miliona evra.

Zanimljivo, Jurabhian nije zvanično menadžer. Ovaj 47-godišnji Iranac svoj posao opisuje kao savetovanje igrača o njihovim pravima i savetovanje klubova o transferima i kontaktima.

Stari izraelski lisac - Pini Zahavi

Izraelski biznismen Pini Zahavi (75) jedan je od najstarijih fudbalskih menadžera na svetu.

foto: Profimedia

Zanimljivo, prve kontakte u svetu fudbala Zahavi je stakao zahvaljujući tome što je radio kao novinar i izveštavao sa Svetskog prvenstva u Zapadnoj Nemačkoj 1974. godnine. Tada je stekao prijateljstva sa legendama kluba sa „Enfilda“ Grejemom Sunesom i Kenijem Dalglišom. Oni su ga i povezali s ljudima sa Ostrva, gde je ubrzo postao veoma popularan i uspešan.

Njegova menadžerska karijera počela je davne 1979. godine u Engleskoj. Tada je obavio svoj prvi transfer prodavši Avija Koena iz Makabi Haife Liverpulu za 200.000 funti.

foto: Profimedia

Zahavi je najpoznatiji po tome što je pomogao ruskom milijarderu Romanu Abramoviču da postane vlasnik londonskog Čelsija.

Jedan od najpoznatijih transrefa koje je završio je transfer Rija Ferdinanda iz Vest Hema u Lids za 18 miliona funti, a onda iz Lidsa u Mančester za 30 miliona.

foto: Profimedia

Zahavi je učestvovao i u realizaciji rekordnog transfera Nejmara iz Barselone u Pari Sen Žermen, a od nedavno njegov klijent postao je i sjajni napadač Bajerna Robert Levandovski.

Pica majstor - Mino Raiola

Jedan od najkontroverznijih fudbalskih menadžera na svetu. On je definitivno jedina osoba koja sme da otera Zlatana Ibrahimovića u majčinu i da se izvuče bez posledica.

foto: Profimedia

Njegova porodica se preselila iz Italije u Holandiju kada je Mino imao samo godinu dana. Otac je u Harlemu otvorio piceriju u kojoj je i Mino radio kao mladić.

Svakog petka uveče sto u njegovoj piceriji bio je rezervisan za predsednika fudbalskog kluba Harlem. Mino je dosta vremena provodio razgovarajući sa predsednikom kluba, davao mu je predloge za klub koji su bili toliko dobri da je dobio posao sportskog direktora. Međutim, zbog sukoba sa jednim članom uprave nije se dugo zadržao na tom mestu.

Po napuštanju posla obreo se u agenciji "Sport Promotion" koja je u to vreme držala pod svoje nekoliko poznatih fudbalskih imena. Tu počinje njegov uspon.

foto: Profimedia

U karijeri je predstavljao brojne fudbalske zvezde među kojima je najveća svakako Zlatan Ibrahimović. Tu su i Pol Pogba, Henrik Mikhtarijan, Mrako Verati, Đanluiđi Donaruma, Mario Baloteli i Pavel Nedved.

Fudbalski svet je uzdrmao neverovatnim prelaskom Pogbe iz Juventusa u Mančester junajted, a spektakularne transfere pravio je sa Zlatanom Ibrahimovićem.

Kada biste nekim čudo sreli Mina u pečenjari na Ibarskoj magistrali pomislili bi da je kamiondžija ili neki lokalni lik, a ne čovek koji obrće desetine miliona evra godišnje...

foto: Profimedia

Fudbalski vladar iz senke - Žorž Mendeš

Ovaj portugalski menadžer definitivno je jedan od najmoćnijih ljudi u svetu fudbala. Lista igrača i trenera koje zastupa je impresivna: Žoze Murinjo, Kristijano Ronaldo, Anhel Di Marija, Radamel Falkao, Tijago Silva....

foto: Profimedia

Mendeš je rođen u portugalskoj prestonici Lisabonu, otac mu je bio državni činovnik, majka domaćica, a on je sa 20 godina odlučio da se kao talentovani levi vezni fudbaler oproba u trećeligašu Vianenseu, mada se pominjalo i interesovanje slavne Benfike. Međutim, odlazak u maleni Viana de Kastelo promenio mu je život. Mendeš nikada nije prihvatao prosečnost. Shvativši da kao fudbaler neće postići nešto značajnije, okrenuo se biznisu. Počeo je kao direktor marketinga u Vianenseu, zatim je otvorio video klub, pa diskoteku...

U menadžerske vode je uplovio – slučajno. U diskoteci je upoznao tada talentovanog golmana Nuna, da bi ga samo desetak dana kasnije „utopio“ La Korunji. Narednih godina u svom prilično oronulom automobilu prevaljivao je hiljade i hiljade kilometara po Španiji i Portugalu kako bi završio neki poslić. Danas, desetak i kusur godina kasnije, u imeniku su mu telefoni svih značajnijih predsednika klubova na planeti, na bankovnom računu desetine miliona evra, na spisku pulena sve sami svetski asovi, a umesto automobilom, vozi se privatnim mlaznim avionom čak i kada ide na pijacu. I neretko se desi da doručkuje u Londonu, ruča u Madridu, a večera u Milanu.

foto: Profimedia

Mendešov uspon je direktno vezan za jednog čoveka – Žozea Murinja. Zajedno su krenuli od Porta, preko Čelsija, Intera, Reala... A transfer Kristijana u Real vinuo ga je definitivno u sam svetski menadžerski krem. Samo na prelasku portugalca iz Junajteda u Real zaradio je čistih 9 miliona evra.

2014. godine je u letnjem prelaznom roku zaradio 30 miliona funti od četiri transfera koja je završio. Tada je Mangala prešao iz Porta u Siti za 32 miliona funti, a Di Marija iz Reala u Junjated za 60 miliona.

Mendeš ima specijalan ugovor sa Vulvsima. On je čelnicima ovog Premijerligaša savetnik za transfere i uglavnom kupuju njegove igrače.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track