TADIĆA TERAO MALER PROTIV ŠAMPIONA EVROPE: Real pobedio u Amsterdamu, Totenhem razbio Borusiju Dortmund (VIDEO)
Foto: AP

KRALJEVI I PEVCI NADOMAK ČETVRTFINALA

TADIĆA TERAO MALER PROTIV ŠAMPIONA EVROPE: Real pobedio u Amsterdamu, Totenhem razbio Borusiju Dortmund (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaleri Real Madrida savladali su Ajaks u Amsterdamu 2:1, dok je Totenhem u Londonu ubedljivo pobedio Borusiju Dortmund 3:0 u prvim utakmicama osmine finala Lige šampiona.

"Kraljevi" i "pevci" su ovim trijumfima stigli nadomak plasmana u četvrtfinale, jer su stekli veliki kapital za revanše, koji će se 5. marta igrati u Madridu i Dortmundu.

Ajaks se hrabro borio protiv šampiona Evrope, ali nije uspeo da izbegne poraz.

Srpski reprezentativac Dušan Tadić baš nije imao sreće večeras, jer je prvo pogodio stativu Realovog gola, da bi kasnije gol "kopljanika" bio poništen zbog njegove ofsajd pozicije.

Dobro je domaćin otvorio meč na amsterdamskoj "Areni", u kojoj su navijači Ajaksa napravili paklenu atmosferu.

U 26. minutu Ajaks je bio blizu vođstva, ali je Tadićev udarac zaustavila stativa.

A onda je u 37. minutu usledila drama.

Šene je izveo korner, De Liht šutirao glavom, Kurtoa je očajno reagovao, što je iskoristio Taljafiko i glavom poslao loptu u mrežu.

Međutim, posle pregledanog snimka, iz VAR sobe je sudija Skomina dobio informaciju da su i Taljafiko, zatim i Tadić, koji je uticao na igru jer je "gradio" Kurtou, bili u ofsajdu, pa je gol poništen.

Real je poveo posle sata igre. Vinisijus je završio sav posao, posle solo prodora je ostavio loptu "na tacni" Benzemi, koji takvu šansu nije propustio.

"Kopljanici" se ni tada nisu predavali, pa su uspeli da izjednače 15 minuta kasnije. Neres je centrirao, a Zijeh sa desetak metara poslao loptu u mrežu. "Arena" je eksplodirala.

Ipak, da se zna ko je gazda u Evropi, pobrinuli su se Karvahal i Marko Asensio. Prvi je centrirao, a drugi iskoristio kiks golmana Onane i poslao loptu u mrežu. Bilo je to u 87. minutu za konačnih 1:2.

U isto vreme Totenhem je demolirao Borusiju!

Već u prvom poluvremenu videlo se da je domaćin na "Vembliju" bolji, iako je igrao bez povređenih Harija Kejna i Dele Alija, ali golova nije bilo, a onda su "pevci" u nastavku razbili Nemce.

Istina, gosti su bili bez Marka Rojsa, ali to nije opravdanje za katastrofalnu igru naročito u odbrani. Totenhem je sva tri gola dao iz pet metara!

Son je načeo "milionere" u 47. minutu, Vertongen je u 83. duplirao prednost Totenhema, a konačan rezultat postavio je Ljorente u 86, samo dva minuta pošto je ušao u igru.

TOK MEČEVA:

KRAJ!

87. minut - GOOOLLL - AJAKS - REAL MADRID 1:2 - ASENSIO! Karvahal je centrirao, golman Onana promašio loptu, pa Asensiju nije bilo teško da je ubaci u mrežu.

86. minut - GOOOLLL - TOTENHEM - DORTMUND 3:0 - LJORENTE! Korner je izveo Eriksen, a Ljorente, koji je u 84. minutu ušao u igru, sa samo nekoliko metara glavom je poslao loptu u mrežu.

83. minut - GOOOLLL - TOTENHEM - DORTMUND 2:0 - VERTONGEN! Nova konfuzija u odbrani Borusije, centrirao je Orije, lopta je dugo putovala, a onda stigla do Vertongena, usamljenog na pet metara! Belgijanac takvu šansu nije propustio.

76. minut - Nova pretnja Totenhema, posle kornera je tukao Lukas Moura, ali je njegov šut izblokiran.

75. minut - GOOOLLL - AJAKS - REAL MADRID 1:1 - ZIJEH! Neres je centrirao, a Zijeh sa desetak metara poslao loptu u mrežu. "Arena" je eksplodirala.

74. minut - Tek što je ušao u igru, Dolberg je imao šansu za Ajaks, ali je pucao preko gola.

61. minut - "Pevci" jurišaju ka golu Dortmunda... Posle kornera Eriksena, Aldervireld je šutirao glavom, delovalo je opasno po "milionere", ali je Burki odbranio.

60. minut - GOOOLLL - AJAKS - REAL MADRID 0:1 - BENZEMA! Vinisijus je završio sav posao, posle solo prodora je ostavio loptu "na tacni" Benzemi, koji takvu šansu nije propustio.

60. minut - Totenhem često preti sa distance, u poslednjih nekoliko minuta tukli su Vertongen i Eriksen.

52. minut - Velika šansa za Ajaks posle kontre! Šene je poslao loptu na polovinu Reala, Tadić je bio u ofsajdu, pa ju je propustio, a Neres je izašao sam pred Kurtou, koji mu je odbranio udarac.

51. minut - Strašan napad Reala. Modrić je "zavrnuo" povratnu, Benzema pucao na prvu, ali je Onana odlično reagovao.

47. minut - GOOOLLL - TOTENHEM - DORTMUND 1:0 - SON! Vertongen je centrirao sa levog krila, a Son je ostao sam na šest, sedam metara, što je iskoristio da "pevce" dovede u vođstvo.

Gosti su srljali iz greške u grešku, prvo je Hakimi izgubio loptu kod aut-linije, a onda je Zagadu loše procenio njen let, ona ga je preletela i došla do Sona, kome nije bilo teško da savlada Burkija.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Zanimljivo je da je na sve dosadašnje četiri utakmice osmine finala (juče Roma - Porto i Mančester junajted - PSŽ) prvo poluvreme završeno bez golova.

45. minut - Sjajna odbrana Lorisa! Zagadu je pokušao glavom, doduše nije dobro zahvatio loptu u skok duelu sa Fojtom, ali je ona išla ka golu, a onda je golman Totenhema bravurozno intervenisao.

43. minut - Tadić je "provozao" veleslalom kroz odbranu Reala, ali onda loše šutirao.

37. minut - PONIŠTEN GOL AJAKSU! Šene je izveo korner, De Liht šutirao glavom, Kurtoa je očajno reagovao, što je iskoristio Taljafiko i glavom poslao loptu u mrežu.

Međutim, posle pregledanog snimka, iz VAR sobe je sudija Skomina dobio informaciju da su i Taljafiko, zatim i Tadić, koji je uticao na igru jer je "gradio" Kurtou, bili u ofsajdu, pa je gol poništen.

36. minut - VELIKA ŠANSA ZA AJAKS! Sjajna akcija Ajaksa, Zijeh je ostao sam pred Kurtoom, koji mu je "skinuo" taj zicer.

35. minut - Dilejni je odlično šutirao iz daljine, Loris je odbranio, a odmah zatim je na drugoj strani pokušao Son, pa je Burki dobro reagovao nogom.

26. minut - TADIĆ POGODIO STATIVU! Srbin ušao nekoliko koraka u kazneni prostor i sa igračem Reala na leđima šutirao levom nogom, ali je pogodio samo okvir gola.

14. minut - Uzvraća Real. Vinisijus je kao metak ušao u kazneni prostor i šutirao jako, ali je Onana odbio loptu u korner.

9. minut - Ajaks se nije uplašio Reala. Tadić je "izbacio" Mazrauija, koji se našao u prilici, ali šutirao pored gola.

Dortmund ima veliku podršku na "Vembliju"

7. minut - Prvi je zapretio Lukas Moura. Fudbaler Totenhema primio je loptu na 12, 13 metara od gola i tukao, ali za malo neprecizno. Dovoljno tek da izmami uzdahe navijača.

4. minut - U Amsterdamu grmi! Navijači Ajaksa prave neverovatnu atmosferu.

1. minut - Utakmice su počele...

21:00 - Minut ćutanja za Emilijana Salu.

20:47 - U tunelu Arene

20:41 - Ko će biti ključni igrač Totenhema u odsustvu Kejna i Alija?

20:22 - Kraljevi stigli na Arenu

20:14 - Totenhem je poslednji obezbedio učešće u osmini finala

SASTAVI:

U utorak je PSŽ kao gost savladao Mančester junajted 2:0, dok je Roma kao domaćin bila bolja od Porta 2:1.

Na "Johan Krojf areni" u Amsterdamu snage četvorostruki prvak Evrope Ajaks dočekuje aktuelnog vladara i rekordera po broju tiutula (13), Real Madrid.

Domaćina predvodi srpski reprezentativac Dušan Tadić, strelac pet golova u dosadašnjem toku Lige šampiona.

"Kopljanici" nisu u dobrom raspoloženju, jer su u prvenstvu Holandije doživeli još jedan poraz, od Heraklesa (0:1), pa u prva četiri prolećna kola imaju samo jednu pobedu.

"Kraljevi" su u Amsterdam stigli posle trijumfa u El Madrilenju nad Atletikom (3:1), što im je bila peta uzastopna pobeda u La Ligi, čime su se domogli drugog mesta. Trener Santjago Solari je uspeo da revitalizuje ekipu i vrati joj pobednički mentalitet.

Ova dva velikana imaju bogatu istoriju susreta. Odigrali su 12 mečeva, a Real je uspešniji – pobedio je sedam puta, uz jedan remi i četiri poraza. "Kraljevi" su dobili poslednjih šest njihovih duela uz gol-razliku 20:2! Poslednji put su se sreli još na jesen 2012, kada su Madriđani u grupi Lige šampiona obe utakmice dobili rezultatom 4:1.

Otkako je u sezoni 2003/04 prvi put igrana osmina finala, Real je svaki put bio njen učesnik, dok je Ajaks na plasman među 16 najboljih čekao od 2006. Takođe, "kralj" je poslednji put izgubio dvomeč Lige šampiona u polufinalu 2014/15, i to od Juventusa, a od tada je srušio devet prepreka zaredom na putu ka tri uzastopne evropske titule.

Od Totenhema i Borusije Dortmund se očekuje da na "Vembliju" naprave spektakl iako igraju bez najboljih igrača.

"Pevci" su žestoko oslabljeni, jer već neko vreme igraju bez Harija Kejna i Dele Alija, dok su "milioneri" bez Marka Rojsa.

Ekipa Mauricija Poketina je vezala tri meča kao domaćin u Premijer ligi i sva tri dobila posle kratkog kriznog perioda krajem prošle i početkom ove godine.

S druge strane, trener Dortmunda Lusijan Favr mogao bi da ima problem zbog onoga što se njegovom timu dogodilo u subotu. Lider Bundeslige je igrao odlično i protiv Hofenhajma vodio 3:0, ali od 75. minuta počeo je raspad Borusije. Gosti su u finišu uspeli da stignu do izjednačenja i boda – 3:3.

Borusija je do osmine finala Lige šampiona došla kao prva u Grupi A, sa istim brojem bodova kao Real Madrid, a daleko ispred Briža i Monaka, dok je Totenhem do proleća u Ligi šampiona stigao kroz „iglene uši“.

Naime, Poketinov tim je u poslednjem kolu Grupe B na "Nou Kampu" morao da uradi isto što i Inter kod kuće protiv PSV-a. Holanđani, za koje taj meč nije imao rezultatski značaj, učinili su veliku uslugu „pevcima“, jer su „neroazurima“ otkinuli dva boda – 1:1, a istim rezultatom završen je i duel u Barseloni.

Totenhemu je ovo tek treće učešće u osmini finala, 2011. je eliminisao Milan i jedini put do sada stigao do četvrtfinala, a prošle sezone je ispao od Juventusa. Londonski klub još nema nijednu pobedu u nokaut fazi kao domaćin.

Dortmund je znatno uspešniji u Ligi šampiona, a 2013. je igrao i u finalu, ali je upravo na "Vembliju" izgubio od Bajerna 1:2.

Totenhem i Borusija dva puta su naleteli jedni na druge u elitnom evropskom takmičenju.

U osmini finala 2015/16 bolji je bio Dortmund, sa dve pobede (3:0, 2:1) prošao je u četvrtfinale. "Pevci" su se revanširali "milionerima" prošle sezone u grupi savladavši ih oba puta (3:1, 2:1), posle čega je nemački tim završio takmičenje, dok su Englezi kao prvi prošli dalje.

Najbolji strelac dosadašnjeg toka takmičenja je Robert Levandovski sa osam golova, a sledi ga Lionel Mesi sa šest. Srpski reprezentativac Dušan Tadić je u grupi igača sa po pet pogodaka.

Ovosezonsko finale će se igrati 1. juna na stadionu Atletika u Madridu "Vanda Metropolitano".

PAROVI I TERMINI

ROMA – PORTO 2:1 6. mart MANČESTER J. – PSŽ 0:2 6. mart AJAKS – REAL MADRID 13. februar 5. mart TOTENHEM – DORTMUND 13. februar 5. mart LION – BARSELONA 19. februar 13. mart LIVERPUL – BAJERN 19. februar 13. mart ŠALKE – MANČESTER S. 20. februar 12. mart ATLETIKO M. – JUVENTUS 20. februar 12. mart

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track