SRBI NA METI NAVIJAČA U ITALIJI Siniša Mihajlović, Milinković Savić, Kolarov, Vlahović i Marković na udaru rasista: Vi ste srpska go.na!
Foto: EPA/GIORGIO BENVENUTI

Tema Kurira

SRBI NA METI NAVIJAČA U ITALIJI Siniša Mihajlović, Milinković Savić, Kolarov, Vlahović i Marković na udaru rasista: Vi ste srpska go.na!

Fudbal -

Postalo je potpuno normalno da svake nedelje iz Italije stiže vest da je neki naš sportista "cigansko go*no" ili "srpsko go*no". Taj užasni trend s tribina preneo se na teren, pa tako srpske igrače, osim navijača, vređaju i njihovi sportski rivali.

Da stvar bude još gora, u prethodne dve nedelje takve scene viđene su na mečevima Omladinske lige Italije! Dakle, radi se o deci. Prvo su Dušana Vlahovića izvređali roditelji (?!) protivničkih igrača na meču mladih timova Torina i Fjorentine. Da može i gore od toga, videli smo prethodne nedelje. Na utakmici košarkaške Serije C za igrače do 18 godina Nikolu Markovića, igrača Virtus Katancara, vređali su protivnički igrači, i to rečima "srpsko go*no" i "cigansko go*no".

foto: Printscreen

- Dvojica igrača tima CUS Bari tokom cele utakmice vređala su Nikolu Markovića pogrdnim rečima - dodaje se još u prijavi koja je otišla iz Katancara u središte Disciplinske komisije Košarkaškog saveza Italije. Usledila je momentalna suspenzija terena ekipe iz Barija i očekuje se drastičnija kazna u narednim danima.

foto: EPA/GIORGIO BENVENUTI

Fenomen da Italijani vređaju Srbe pokušao je da tamošnjoj javnosti objasni Siniša Mihajlović. Naime, opšte je poznato da, kad se na rasnoj osnovi vređa neke tamnoputi fudbaler, to bude centralna tema nedeljama, ali...

- Rasizam nije samo crno ili belo. I kad se kaže "cigansko go*no" ili "srpsko go*no", to je rasistička uvreda. I to je na račun celog naroda - odbrusio je Mihajlović.

Trener Bolonje dodao je da svi koji žele njega lično da vređaju "siđu s tribina, dođu i sve to mu kažu u lice".

U POSLEDNJIH GODINA DANA ONI SU BILI NA METI

Sergej Milinković-Savić fudbaler Lacija Navijači Lacija razvili transparent s porukom "Milinković - ciganin"

Aleksandar Kolarov fudbaler Rome Navijači Rome ga nazvali "prljavim Hrvatom" i vređali ga na nacionalnoj osnovi

Siniša Mihajlović trener Bolonje U više navrata navijači mu pogrdno rasistički skandirali

Dušan Vlahović fudbaler Fjorentine Navijači i roditelji fudbalera Torina skandirali mu "go*njavi ciganine"

Nikola Marković košarkaš Virtusa Dva košarkaša CUS Barija vređala ga ceo meč rečima "srpsko go*no" i "cigansko go*no"

ITALIJANI SU NAM PRIJATELJI, HULIGANI SU DRUGO

Srbija i Italija imaju tradicionalno dobre odnose, pa čak i kada smo bili na različitim stranama tokom istorijskih sukoba, glasi poruka istoričara.

foto: Printscreen/YouTube

- Sa Italijanima nikada nismo imali velikih sukoba, pa i kada smo bili na suprotnim stranama, oni su bili najblaži prema nama - pojašnjava Srđan Cvetković. Poznati istoričar, nekada i sam sportista, kaže da poznaje dosta naših ljudi koji žive i rade u Italiji i nemaju nikakav problem što su Srbi. - To sto su naše igrače vređali navijači, ništa ne čudi... Generalno su navijači posebna priča, oni jedva čekaju da za bilo šta, vređaju bilo koga.

Kurir sport / M. B.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track