PRE 32 GODINE KRALJESKI KLUB JE PAO NA MARAKANI: Zvezdaši se podsetili čuvenog meča sa Real Madridom (VIDEO)
Foto: Crvena Zvezda FK

momenat koji se pamti

PRE 32 GODINE KRALJESKI KLUB JE PAO NA MARAKANI: Zvezdaši se podsetili čuvenog meča sa Real Madridom (VIDEO)

Fudbal -

Fudbalski klub Crvena zvezda se podsetio se 42. rođendana i legendarne utakmice protiv madridskog Reala na Marakani u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa šampiona.

Crveno-beli su nakon prvih 45 minuta vodili sa 3:0, ali je Ugo Sančez u nastavku sa dva gola doveo Real na pristojnih 2:4, rezultat koji su nadoknadili u Madridu i pobedom od 2:0 izborili plasman u polufinale.

– Prvi duel četvrtfinala Lige šampiona protiv Reala u sezoni 1986/87. pripao je Crvenoj zvezdi, a sjajna igra Beograđana i danas budi pozitivne emocije kod aktera čuvenog meča.

– Trijumf nad Realom je velika pobeda, jedna od najvećih u Zvezdinoj istoriji i ne čudi što je kao takva ostala urezana u srca većine zvezdaša. Zadovoljstvo mi je što sam bio deo te utakmice i što smo savladali jednu od najboljih generacija Reala. Sećam se te utakmice po našoj odličnoj igri i velikoj hladnoći. Bio je veliki minus, ali i pun stadion, samim tim i vrela atmosfera, prisetio se Mitar Mrkela.

Reči sportskog direktora Crvene zvezde potvrdio je i strelac prvog pogotka na čuvenom meču Boško Đurovski.

– Temperatura je bila minus 13, a mi u to vreme nismo imali adekvatnu obuću za zaleđen teren, pa je naš ekonom Stole zaoštrio krampone Bori Cvtkoviću, Piksiju i meni kako bismo bili stabilniji na terenu. Zato smo ih rasturili u prvom poluvremenu. U nastavku su igrači Reala obuli patike i zato su igrali bolje u drugom delu meča. Ipak, penal koji je sudija svirao uopšte nije postojao, a tim pogotkom olakšali su posao u revanšu, jer je dva gola razlike znatno lakše dostižno nego tri, rekao je Đurovski.

Na pogodak Đurovskog nadovezali su se golovi Đurovića i Cvetkovića posle kojih je Sančez smanjio vođstvo crveno-belih. Janković je sa bele tačke vratio tri gola prednosti Zvezdi, a iz penala je Sančez postavio konačan rezultat.

– Sećamo se veličanstvene pobede nad velikim klubom koja je primer i danas pred susrete sa velikanima. Uvek igračima pred važne duele apostrofiram velike pobede koje su ovde ostvarene, a ta nad Realom je jedna od njih. Imali smo u prethodne dve godine priliku da igramo protiv odličnih klubova i sjajno je što smo uspeli i tokom prošle godine da pobedimo jednu od trenutno najboljih ekipa u Evropi – Liverpul. Mislim da je za taj trijumf velika inspiracija ležala upravo u ranijim pobedama nad velikanima. Zvezda je upravo zbog pobeda protiv najboljih klubova u Evropi i postala velika. Kao što piše na ulazu u naš tunel: “Ovde su najbolji stvarani, ovde su najveći padali, rekao je Mrkela.

- Crvenu zvezdu je u tom periodu sa klupe predvodio Velibor Vasović, a 4. mart datum je koji je posebno obeležio njegov život s obzirom na to da nas je na taj dan 2002. godine i napustio. Iz tog razloga, pobeda nad Realom razlog je više da se na ovaj dan setimo i stratega koji je ostavio zapažen trag u crveno-beloj istoriji, stoji na sajt FK Crvena zvezda.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track