ROĐEN JE KAO SIN OBIČNOG STOLARA, A SADA KUPUJE ČELSI OD ABRAMOVIČA: Najbogatiji Britanac, težak 24 MILIJARDE EVRA, poseduje bogatsvo od kojeg će vam se ZAVRTETI U GLAVI! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NEMA ŠTA NEMA

ROĐEN JE KAO SIN OBIČNOG STOLARA, A SADA KUPUJE ČELSI OD ABRAMOVIČA: Najbogatiji Britanac, težak 24 MILIJARDE EVRA, poseduje bogatsvo od kojeg će vam se ZAVRTETI U GLAVI! (VIDEO)

Fudbal -

Najbogatiji Britanac, milijarder Džim Redklif, rešio je da kupi fudbalski klub Čelsi.

Roman Abramovič već duže vreme ozbiljno razmišlja o prodaji Plavaca. Abramovič za londonski klub traži tri milijarde evra, a Redklif je neko ko može to sebi da prijušti.

66-godišnji Redklif je zvanično najbogatiji Britanac, težak je oko 21 milijardu funti, što je više od 24 milijarde evra. Zanimljivo, 2017. godine Redklifovo bogatstvo vredelo je 15 milijardi funti, odnosno oko 17 milijardi evra. Za samo godinu dana vrednost je porasla za oko sedam milijardi evra.

foto: Profimedia

Rođen je u Lankaširu, gradiću koji se nalazi u blizini Mančestera i od malena je veliki navijač Mančester junajteda. Redklif je vezan i za Čelsi. Prošle godine je priznao da uprkos tome što ima sezonsku kartu za Plavce, navija za Junajted.

"Ja sam vlasnik sezonske karte u Čelsiju već godinama, iako sam stvarno navijač Mančester junajteda", priznao je bogataš.

Redklif je odrastao u skromnim uslovima. Otac mu je bio stolar, a majka je radila u računovodstvu. Kada je imao 10 godina preselio se u Hal sa porodicom. Otac mu je kasnije počeo da vodi fabriku za izradu nameštaja.

Nakon što je završio gimnaziju, diplomirao je na Univerzitetu u Birmingemu, postao je hemijski inženjer. Takođe, pohađao je visoku školu za biznis u Londonu, učio je računovodstvo i diplomirao 1980. godine.

Njegov prvi posao bio je sa naftnom kompanijom Esso, pre nego što se 1989. preselio u američku privatnu grupu.

Sa 40 godina je postao preduzenik, suosnivač INSPEC-a, a 1998. godine je forimirao Ineos. Kompanija se širila, 2006. je kupila BP-ofu rafinerijsku i petrohemijsku firmu Innovene. 2010. je premestio svoju centralu iz Engleske u Švajcarsku. To je bio pravi potez jer je 100 miliona funti godišnje davao za porez. Potom je utočište pronašao u Monaku.

2015. godine se vratio u Englesku. Rekao je da ga Bregzit ne opterećuje. Zanimljivo, on je glaso za Bregzit.

Njegova kompanija zapošljava oko 19.000 ljudi širom sveta. Proizvodi goriva i maziva, ambalažu za hranu, građevinske materijale... Prošle godine Ineos je imao promet od 45 milijardi funti.

Poslednjih 12 meseci on je postao poznat u javnosti. Njegovo bogatstvo raste iz dana u dan. Poseduje dve ogromne jahte, a kupio je i "Hampshire II" koji košta 130 miliona funti i može da smesti 14 gostiju i 23 člana posade. U njemu ima šest velikih kabina, ima bazen na jednoj od paluba, heliodrom, đakuzi, saunu, bioskop...

Ima ogroman vozni park, a najviše voli "Land Rover Defenders".

Najbogatiji Britanac je pored zarađivanja novca, učestvovao i na ekspedicijama na Severnom i Južnom polu i trčao je na maratonima.

foto: Printscreen

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track