NEVEROVATNO, VIDIĆ U MUZEJU FUDBALA, DIVI MU SE CELA ENGLESKA: Nemanja, pa svi ostali, Gigs, Runi, Bekam...
Foto: FoNet AP

ušao u krug besmrtnih

NEVEROVATNO, VIDIĆ U MUZEJU FUDBALA, DIVI MU SE CELA ENGLESKA: Nemanja, pa svi ostali, Gigs, Runi, Bekam...

Fudbal -

Slika u Nacionalnom muzeju fudbala u Mančesteru najbolje odslikava koliko je srpski fudbaler poštovan i cenjen u Velikoj Britaniji i zašto ga na Ostrvu smatraju velikanom i živom legendom

Nemanja Vidić na centralnom mestu, a levo i desno od njega takve veličine poput Rajana Gigsa, Vejna Runija, Ole Gunara Solšera, Pola Skolsa, Dvajta Jorka, Dejvida Bekama, Erika Kantone, Petera Šmajhela...

Upravo ovako izgleda slika koja stoji u Nacionalnom muzeju fudbala u Mančesteru, a koju je pre šest godina naslikao umetnik Dejvid Braun.

foto: Privatna Arhiva

Koliko je jedan Srbin cenjen u Velikoj Britaniji najbolje se vidi na primeru Nemanje Vidića. Momak koji je ponikao u Crvenoj zvezdi imao je tu čast da kao kapiten predvodi Mančester junajted i da sa njim osvoji svaki trofej u Engleskoj, a onda i Ligu šampiona.

Istorija kluba kakav je Mančester junajted je bogata. Osnovani su daleke 1878. godine, imaju 60 domaćih trofeja, šest evropskih i dva svetska. E, kada u jednom tako velikom klubu neko predstavi Nemanju Vidića kao lidera, onda je to velika čast za srpski narod.

foto: Privatna Arhiva

Slikar Dejvid Braun našao je mesta i za takve veličine poput Marka Hjuza, Roja Kina, nekoliko Bezbijevih beba... Sa desne strane predstavljena su dva najveća trenera u istoriji Junajteda ser Aleks Ferguson i Met Bezbi. Umetnički rad prikazao je fudbalere kao moderne gladijatore pred ulazak u fudbalsku arenu.

- Želeo sam da predstavim fudbalere Junajteda kroz vreme. Izbor igrača je moj, to su legende, kapiteni koji su ostavili dubok trag u istoriji Junajteda. Prevladava renesansni, severni stil, mada je nemoguće izbeći moderno, dim koji predstavlja industriju i popločane ulice Mančestera - rekao je slikar Dejvid Braun.

Legende

Sveta trojica - Lav, Best i Čarlton

Statua "Svete trojice" u levom uglu predstavlja trojicu, možda i najznačajnijih fudbalera u istoriji Mančester junajteda - Denisa Lava, Džordža Besta i Bobija Čarltona. Trofeji, koje je klub osvojio takođe su prikazani i to pred ulazu na stadion.

Umetnost

Moderna renesansa

Slika je nastala po motivima renesansnog umetnika iz 15. veka Pijera dela Frančeska i njegove slike "Vaskrsnuće". Gladijatorsku temu izabrao je autor Dejvid Braun, želeći da predstavi gladijatorsku temu sa fudbalskim ratnicima koji se udaljavaju od Kolosuema, odnosno stadiona "Old Traford".

Nemanja Vidić Rođen: 21. oktobar 1981. Mesto rođenja: Užice Visina: 190 cm Karijera: C. zvezda, Spartak, Mančester junajted, Inter Trofeji: 20 puta prvak Engleske, 12 FA kupova, 5 Liga kupova, 2 Lige šampiona, 1 Kup kupova

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir, privatna rhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track