Najnovije vesti

UKRAJINA OSTAJE BEZ 4 BODA: Naturalizovani fudbaler nije imao pravo da igra protiv Portugala i Luksemburga? Konačna odluka tiče se i Srbije!
Foto: AP

fifa i uefa na potezu

UKRAJINA OSTAJE BEZ 4 BODA: Naturalizovani fudbaler nije imao pravo da igra protiv Portugala i Luksemburga? Konačna odluka tiče se i Srbije!

Fudbal

Fudbalska reprezentacija Ukrajine osvojila je 4 boda u prve dve utakmice kvalifikacija za EURO 2020.

Ukrajinci su remizirali sa Portugalijom (0:0), potom savladali Luksemburg (2:1), ali bi mogli da ostanu bez ovojenih bodova. Ukrajinski mediji pišu da je razlog naturalizovani Ukrajinac, Žunior Moraeš, koji je igrao na obe utakmice, ali ne ispunjava propise FIFA za nastup u selekciji Ukrajine.

Prema ovim propisima, da bi neki stranac debitovao za svoju novu reprezentaciju neophodno je da je rođen na teritoriji nove države ili da su njegovi biološki otac ili majka, baba ili deda rođeni u toj državi ili da je u toj državi bez prestanka živeo najmanje 5 godina nakon što je postao punoletan.

U Fudbalskom savezu Ukrajine računali su na ovaj poslednji uslov, pošto je Moraeš u Ukrajini proveo 6 godina i 9 meseci, međutim problem je što je bez prekida u Ukrajini proveo samo 4 godine i 7 meseci.

Međutim, sportski pravnici prokomentarisali su ovu situaciju i ocenili da nema prestupa, jer se FIFA vodi zakonom zemlje koja je u pitanu, u ovom slučaju

Ukrajine, a on kaže da je neophodno da stranac provede bez prestanka 183 dana u Ukrajini.

Žunior Moareš je bio na pozajmici u Kini četiri  meseca u 2017. godini, ali je na teritoriji Ukrajine živeo više od 200 dana. Očekuje se da konačni sud o ovom slučaju daju FIFA i UEFA.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...