SRBIN IZGUBIO SINA NA TERENU, PA REAGOVAO: Pokrenuo kampanju za bolju zaštitu fudbalera (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: Melakaunited.com

LEKARI DA BUDU OBAVEZNI I NA TRENINZIMA

SRBIN IZGUBIO SINA NA TERENU, PA REAGOVAO: Pokrenuo kampanju za bolju zaštitu fudbalera (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Fudbal -

Marko Petrovski, Beograđanin koji živi u Sidneju, pokrenuo je inicijativu za bolju zaštitu profesionalnih fudbalera.

Markov sin Stefan Petrovski bio je talentovani golman, a poginuo je od udara groma 2016, na treningu Melaka junajteda u Maleziji, kada je imao samo 18 godina.

Marko Petrovski pokreće kampanju kako bi se kao obaveza uvelo da doktori moraju da budu prisutni i na treninzima. Jer, da je bilo lekara koji bi odmah reagovao, Stefan bi možda još bio živ.

Prisustvo doktora bi pomoglo i u slučajevima srčanih udara, kojih smo, na žalost, često svedoci na fudbalskim terenima. Takođe, Marko insistira da se fudbaleri sklone sa terena u slučaju jake grmljavine. Sistem za rano upozrenje na oluju danas je lako dostupan, nije skup i neophodno ga je uvesti.

"Potrebna je bolja preventiva i brža reakcija. Ako spasimo bar jedan život - ova kampanja doživeće uspeh. Fudbalski klubovi imaju veliku korist od igrača, a ne čine dovoljno da bi ih u ovakvim situacijama zaštitili", rekao je Petrovski.

Njegova inicijativa biće poslata na adresu FIFA.

Stefanova smrt nije jedina na fudbalskom terenu od udara groma.

U poslednjih nekoliko godina na ovaj način nastradali su fudbaleri u Južnoj Africi, Rusiji, Boliviji, Brazilu, Singapuru. U Srbiji je 2000. godine talentovani igrač niškog Radničkog Ivan Krstić izgubio život. U Tutinu 2011. takođe na treningu od udara groma poginuo je Ermin Zećirović.

(RTS, Foto: melakaunited.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track