ENFILD PROGUTAO PORTO: Liverpul gazi ka polufinalu, Totenhem šokirao Mančester siti posle Aguerovog promašenog penala (VIDEO)
Foto: AP

POBEDE DOMAĆINA U PRVIM MEČEVIMA ČETVRTFINALA LIGE ŠAMPIONA

ENFILD PROGUTAO PORTO: Liverpul gazi ka polufinalu, Totenhem šokirao Mančester siti posle Aguerovog promašenog penala (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaleri Liverpula kao domaćini su pobedili Porto 2:0 (2:0), dok je Totenhem na svom novom stadionu savladao Mančester siti 1:0 (0:0) u prvim utakmicama četvrtfinala Lige šampiona.

Revanši su na programu za osam dana.

Crveni Jirgena Klopa su stekli veliku prednost protiv "zmajeva", koje su i prošle sezone eliminisali, tada u osmini finala. Meč na "Enfildu" večeras je rešen u prvom poluvremenu.

Nabi Keita u 5. i Roberto Firmino u 26. minutu doneli su domaćinu prednost od 2:0.

U prvih 45 minuta igralo se u jakom ritmu, šansi je bilo na obe strane, ali su mreže mirovale.

U drugom poluvremenu tempo je bio znatno slabiji, pa su crveni bez problema sačuvali stečeni kapital i došli nadomak plasmana u još jedno polufinale elitnog takmičenja.

U engleskom derbiju Totenhem je uspeo da sruši Mančester siti golom Sona u 79. minutu.

Reprezentativac Južne Koreje se prošetao kaznenim prostorom i loptu poslao ispod golmana Edersona u mrežu - 1:0. Sudija Kujpers je od kolega iz VAR sobe dobio informaciju da je gol regularan iako je bilo sumnjivo i da li je Son bio u ofsajdu i da li lopta napustila teren, pa je pokazao na centar.

"Građani" su imali više loptu u posedu, a najbolju priliku propustili su u 13. minutu kada je Serhio Aguero promašio penal. Tačnije, njegov šut sa bele tačke odbranio je golman Ugo Loris.

Velika nevolja zadesila je "pevce" u 56. minutu kada je, posle starta Fabijena Delfa, povredu doživeo kapiten Hari Kejn, koji je morao da napusti teren.

Uprkos tome, Totenhem je stigao do trijumfa u prvoj utakmici Lige šampiona na novom stadionu.

U sredu uveče (21.00) prve utakmice četvrtfinala igraju i Ajaks - Juventus i Mančester junajted - Barselona.

TOK MEČEVA:

KRAJ! Liverpul - Porto 2:0, Totenhem - Mančester siti 1:0

90. minut - PREKID U LONDONU! NAVIJAČ UPAO NA TEREN! "Uljez" je izbačen, pa je meč brzo nastavljen.

foto: Printscreen

79. minut - TOTENHEM - MANČESTER SITI 1:0 - SON! Sudija Kujpers je od kolega iz VAR sobe dobio informaciju da je gol regularan iako je bilo sumnjivo i da li je Son bio u ofsajdu i da li lopta napustila teren.

56. minut - KEJN SE POVREDIO I NAPUSTIO IGRU! Kapitena Totenhema povredio je Delf. Kejna je zamenio Lukas Moura.

50. minut - Son je dva puta u kratkom periodu uputio opasne udarce ka golu Sitija.

48. minut - PONIŠTEN GOL LIVERPULA! Mane je zatresao mrežu, ali iz ofsajd pozicije. Odluku Lahoza VAR je samo potvrdio.

47. minut - Šut Sterlinga, Loris je danas siguran.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme na obe utakmice.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA: Liverpul - Porto 2:0, Totenhem - Mančester siti 0:0

33. minut - Šansa za Firmina! Brazilac je pucao preko gola.

32. minut - Još jedna prilika za Porto, ponovo za Maregu i ponovo je Alison sjajno intervenisao.

31. minut - Alison je hteo loptu da izbaci u korner, ona je pogodila Aleksander-Arnolda u ruku, pa je sudija Lahoz upotrebio pomoć VAR-a, ali nije pokazao na belu tačku.

30. minut - Šansa za Porto! Marega je bio sam pred Alisonom, ali je brazilski golman odlično reagovao.

26. minut - LIVERPUL - PORTO 2:0 - FIRMINO! Aleksander-Arnold je sa desnog krila poslao loptu Firminu, kome nije bilo teško da je sa samo nekoliko metara pošalje u mrežu.

24. minut - Šansa za Kejna, šutirao je iz sjajne pozicije, ali je Ederson odbranio.

22. minut - Salah promašio zicer! Egipćanin je iskoristio veliku grešku gostiju i našao se oči u oči sa Kasiljasom, ali je onda loptu poslao pored gola.

13. minut - AGUERO PROMAŠIO PENAL! Golman Loris je odbranio udarac Argentinca sa bele tačke.

12. minut - PENAL ZA MANČESTER SITI! Sudija Kujpers je koristio VAR i konstatovao da je Rouzovo igranje rukom za najstrožu kaznu.

8. minut - Strašan volej Dele Alija, ali preko gola Mančester sitija.

5. minut - LIVERPUL - PORTO 1:0 - KEITA! Mane je sa levog krila poslao loptu u šesneasterac, Firmino je prosledio do Keite, koji je šutirao sa 15 metara, ona je zakačila jednog igrača Porta i završila u mreži.

4. minut - Na oba stadiona je fantastična atmosfera.

2. minut - U Londonu na startu prete i jedni i drugi! Kejn je bio pred golom Sitija već u osmoj sekundi, a nedugo zatim na drugoj strani David Silva je pogodio spoljnji deo mreže.

1. minut - Počele su utakmice u Londonu i Liverpulu.

Koreografija navijača Totenhema!

SASTAVI:

Najvažnija vest je da je Serhio Aguero, iako rovit, u sastavu Mančester sitija.

U timu Liverpula je oporavljeni Dejan Lovren, dok je Porto bez suspendovanih Pepea i kapitena Erere.

Engleska među osam najboljih u Evropi ima čak četiri predstavnika, od kojih tri igraju danas.

Jedina dva učesnika četvrtfinala bez titule prvaka Evrope su Totenhem i Mančester siti. Uprkos tome, "građani" su, sudeći prema kvotama svetskih kladionica, glavni favoriti za osvajanje trofeja Lige šampiona.

Ekipa Pepa Gvardiola je u usponu, nije poražena od 29. januara i gostovanja Njukaslu (1:2). Zapravo, od tada traje njena serija pobeda, uključujući i trijumf posle penala nad Čelsijem u finalu FA kupa.

foto: AP

Totenhem ne može da se pohvali dobrom formom, jer do pobede nad Kristal Palasom minulog petka (2:0) nije dobio pet uzastopnih mečeva u Premijer ligi, a čak četiri je izgubio!

A onda je na zvaničnom otvaranju novog stadiona tim Maurisija Poketina konačno pobedio. Sada će na grandioznom objektu igrati prvi put u Ligi šampiona.

Zanimljivo je da će se Siti i Totenhem sresti tri puta za 12 dana, jer odmah posle revanša u Ligi šampiona, na "Etihadu" će igrati i premijerligaški meč. Liverpul i Porto prošle sezone su se sreli u osmini finala, a sada u četvrtfinalu. Pre godinu dana na "Enfildu" je bilo 0:0, a na "Dragau" čak 0:5.

Oba rivala jurišaju na dva fronta. Liverpul je prvi u Premijer ligi sa dva boda više, ali i utakmicom više od Mančester sitija, dok Porto u Primeiri deli lidersku poziciju sa Benfikom sa istim brojem bodova (69).

Crveni Jirgena Klopa su favoriti u ovom dvomeču, a na njihovoj strani je i tradicija, jer Liverpul nije izgubio nijedan od ukupno šest duela sa Portom (3-3-0).

"Zmajevi" su tek drugi put među osam najboljih od 2009, ali portugalski klub se ne sme potceniti. Ipak je reč o dvostrukom šampionu Evrope. Istina, Liverpul je bolji i u toj kategoriji sa čak pet titula u Kupu šampiona i Ligi šampiona.

Crveni su bez poraza u poslednjih 14 mečeva u svim takmičenjima, odnosno još od 7. januara.

Alison Beker najviše strepi od Muse Marege, strelca na šest uzastopnih mečeva u Ligi šampiona u kojima je igrao.

U preostalim četvrtfinalnim duelima u sredu se sastaju: Mančester junajted - Barselona i Ajaks - Juventus

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track