SRBO STAMENKOVIĆ DOBIO ULICU U UŽICU! Dragan Džajić uveličao ceremoniju: Video sam koliko Užičani vole i cene svog Srba! (FOTO)
Foto: Kurir sport, Oglasna table Užica, Grad Užice

SVEČANOST U GRADU NA ĐETINJI

SRBO STAMENKOVIĆ DOBIO ULICU U UŽICU! Dragan Džajić uveličao ceremoniju: Video sam koliko Užičani vole i cene svog Srba! (FOTO)

Fudbal -

Danas je u Užicu i zvanično otovrena ulica koja će nositi ime po legendi srpskog, ali i inostranog fudbala, Srboljubu Srbi Stamenkoviću.

1 / 6 Foto: Kurir sport, Oglasna table Užica, Grad Užice

Pre zvaničnog dela otvaranja ulice, u Gradskoj kući je održana svečanost „Srbo i mi“ - petnaest autentičnih, ličnih i emotivnih priča od petnaest pojedinaca iz Srbovog života.

Samoj ceremoniji otvaranja pristustvovao je veliki broj građana, članovi porodice kao I poštovaoci života I dela legendarnog Srba. Ovu ceremoniju svojim pristustvom, ali I govorom, uveličale su fudbalske veličine poput Dragana Džajića, Milovana Rajevca, Milovana Đorića…

foto: Kurir sport, Oglasna table Užica, Grad Užice

Posle govora u Gradskoj kući koji je održan u 11 časova, svi prisutni su se preselili u ulicu koja će od danas nositi ime Srboljuba Srbe Stamenkovića. Danas je zvanično otkriven I mural sa njegovim likom koji će krasiti ovaj prelepi grad na Đetinji.

Svoje oduševljenje nije mogao da sakrije ni legenda Crvene zvezde Dragan Džajić koji je bio veliki prijatelj sa legendarnim Užičaninom.

Popularni Džaja je u izjavi ekskluzivno za Kurir otkrio kako se oseća povodom čitavog ovog događaja, kao I gesta grada Užica prema legendi srpskog fudbala.

‘’Pre svega lepo je što je ovaj grad napravio ovako jednu svečanost I dao ime ulice po Srbi Stamenkoviću. Iz ovog mog boravka ovde video sam koliko ga ljudi vole, koliko ga cene I poštuju. Veoma mi je drago što sam imao tu čast da prisustvujem jednoj ovakvoj ceremoniji, ‘’ rekao je Džaja za Kurir.

Svečanosti je takođe pristusvovao veliki broj gradskih čelnika, gradonačlnik grada Užica, ali I sin Srba Stamenkovića, Nebojša Stamenković.

foto: Kurir sport, Oglasna table Užica, Grad Užice

Podsetimo, Srboljub Stamenković, rođeni Užičanin, igrao je za Crvenu zvezdu od 1975. do 1981. Zabeležio je 58 zvaničnih utakmica uz 18 postignutih golova. Učestvovao je u osvajanju tri šampionske titule (1977, 1980. i 1981. godine). Odigrao je 24 meča u šampionatu i devet puta se upisao u strelce. Po dva puta matirao je čuvare mreže Borca iz Banjaluke (2:0), Partizana (4:1) i sarajevskog Željezničara (3:0), postigao je pobedonosni gol protiv Rijeke (2:1), a jednom se u strelce upisao i protiv zagrebačkog Dinama u pobedi od 2:0.

Bio je majstor driblinga, lucidan i maštovit, a saigrači su od trenera tražili da Srbo igra i kada je lakše povređen, a za zauzvrat bi oni trčali umesto njega. Onda se Stamenković otisnuo u Ameriku gde je igrao mali fudbal, u Memfisu, Baltimoru i San Hozeu, i po tome se proslavio. Smatra se najboljim igračem američke lige malog fudbala svih vremena. Posthumno je uvršten u Američku kuću slavnih malog fudbala 2011. godine. Jednostavno, bio je mađioničar u "igri na petoparcu". Srbo je preminuo u 40. godini života posle jedne nesreće, kada je nakon pada doživeo tešku povredu glave, samo dva dana pred svoj rođendan.

Ni posle 38 godina od smrti Srboljuba Stamenkovića Užičani ne zaboravljaju svog Srba!

foto: Kurir sport, Oglasna table Užica, Grad Užice

Kurir sport/Nemanja Ilić Foto: Kurir sport, Oglasna table Užica, Grad Užice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track