Najnovije vesti

OTKRIVAMO MARKO JARIĆ POJAČAO NAŠE FUDBALERE U SAD: Srbi pokorili Floridu!
Foto: Vladimir Šporčić

Svaka čast!

OTKRIVAMO MARKO JARIĆ POJAČAO NAŠE FUDBALERE U SAD: Srbi pokorili Floridu!

Fudbal

Srpski fudbalski klub Crvenka osvojio je šampionsku titulu u Ligi
iseljenika Floride.

U prvenstvu koje je igrano u Majamiju, ekipa za koju igra proslavljeni srpski košarkaš Marko Jarić na impresivan način uzela je trofej u konkurenciji timova za koje igraju Amerikanci, Italijani, Argentinci...

 

Kurir je stupio u kontakt s Bogdanom Škrbićem, čovekom koji je alfa i omega srpskog tima.

 

- Takmičenje je na lokalnom nivou grada Majamija. Učestvuje deset timova od kojih su po dva američka, argentinska i italijanska, takođe tu su i timovi iz Gvatemale, Hondurasa, Haitija i Srbije. Nagrade su, novac, dresovi, participacija za sledeće učestvovanje, medalje i individualne nagrade - rekao je Škrbić i dodao:

 

- Klub je osnovan 2016. godine pod imenom Srpsko fudbalsko društvo i pravo igranja imali su samo Srbi. Osnivač je Vedran Ćoso. Sada se klub zove Crvenka, po mom rodnom mestu. Dresovi su crveni kao dresovi Srbije, a logo je grb Crvenke sa dva flamingosa.

 

Šteta
Ništa od Srbijade
Srpski tim Crvenka očekuje i učešće na Srbijadi, takmičenju koje
organizuje naša dijaspora u Americi.
- Srbijada postoji od 1992. i okuplja srpske fudbalske ekipe iz
Amerike i Kanade. To je prilika da se naši ljudi druže, razmene
iskustva i probaju domaće specijalitete. Nažalost, mi ove godine
nećemo učestvovati.

Promena imena kluba nije naišla na oduševljenje, ali je to nekako prevaziđeno i to kroz smeh i anegdotu.

 

foto: Privatna Arhiva

- Bilo je negodovanja zbog naziva kluba, a ja sam igračima obećao da ću ih staviti na bilbord ako uzmemo titulu. I da ću vola da okrenem na trgu u Crvenki. Sve to me čeka kada se vratimo u otadžbinu (smeh).

 

Novi klub značio je i promenu filozofije.

 

- Jeste, morali smo da se otvorimo (smeh). Samo iz razloga kako bismo bili ravnopravni konkurenti za titulu. Imamo tri stranca u ekipi od kojih bih izdvojio bivšeg litvanskog reprezentativca Mindaugasa Kalonasa. Njega u Srbiji dobro poznaju jer je 2009. u kvalifikacijama za SP, u dresu reprezentacije dao gol Srbiji u Kaunasu, za pobedu Litvanije od 2:1.

 

Većinu sastava čine Srbi različitih profila, a sve ih ujedinjuje ljubav prema rodnoj zemlji i fudbalu.

 

- Imamo nekoliko momaka sa koledža, po jednog konobara, kamiondžiju, programera, brokera, čak i jednog profesora sa fakulteta. Svi zajedno činimo jednu dobru družinu.

 

Dobra atmosfera
S Jarićem zagarantovan smeh
Marko Jarić je čovek kojeg prosto obožavaju saigrači. Boća Škrbić nam prenosi jednu od anegdota s njim.
- Kad sam bio klinac, imao sam poster Marka Jarića. I priđem ja njemu posle jedne utakmice i kažem mu: "Znaš, Marko, da sam imao tvoj poster, ali nisam hteo da ti kažem da se ne bi uobrazio." I danas, kad se toga prisetimo, dobro se nasmejemo.

 

Poseban šmek ovoj neobičnoj fudbalskoj ekipi daje bivši srpski reprezentativac i NBA zvezda Marko Jarić.

 

- Tako je. Jarić se savršeno uklopio. Ima neverovatan osećaj za prostor i njuh za gol, poput Filipa Inzagija (smeh). Sa svojim predispozicijama može da igra bilo koji sport i da bude uspešan. Marko je prvenstveno veliki čovek, lider, vođa, borac, drug, brat, tata. Najbolji je strelac turnira, sa osam postignutih golova.

 

Prošle godine srpski tim imao je i dva velika pojačanja.

 

- Za nas su igrali Dejan Stanković i Milenko Aćimović. Poznati majstori fudbala. Iako obojica fudbal igraju zatvorenih očiju, nismo uspeli da prođemo u polufinale protiv italijanskog Sobea. Zanimljivo, pre nekoliko dana Deki nam je prvi čestitao osvojenu titulu.

 

Kvalitet amaterskog fudbala na Floridi je jak, ima dosta bivših profesionalaca.

 

- Od poznatih fudbalera, istakao bih čuvenog Holanđanina Edgara Davidsa, koji igra za tim FaFa. Tu je i nigerijski reprezentativac Enoha Suvunumija, koji je igrao za Lids, a danas brani boje italijanskog Sobea. I naravno, tu je naš Litvanac Mindaugas Kalonas.

 

Aleksandar Radonić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...