DELIJE NASTAVILE SA VREĐANJEM MILA ĐUKANOVIĆA: U Subotici razvile transparent i pevale Tamo daleko (VIDEO)

Fudbal -

Tokom meča 5. kola fudbalske Superlige Srbije između Spartaka i Crvene zvezde, navijači tima iz Beograda nastavili su sa prozivkama na račun Mila Đukanovića i rukovodstva Crbne Gore. Delije su najpre razvile transparent, a zatim zapevale Tamo daleko, nuumeru koju je pre nekoliko dana u Herceg Novom uz bakljadu na prepunoj Kanli kuli otprvao Vlado Georgiev.

- Ne bojim se od vražjega kota, neka ga je ka' na gori lista, no se bojim od zla domaćega - pisalo je na paroli Delija.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je da će podneti kaznenu prijavu protiv organizatora manifestacije u Herceg Novom, na kojoj je, kako navode, "negiran crnogorski identitet" te najavilo da "neće dozvoliti održavanje kulturnih manifestacija koje su paravan za nacionalističke poruke".

Povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke, humanitarna fondacija "Delije" organizirala je u ponejdeljak na Kanli kuli u Herceg Novom 29. humanitarni koncert "Za naše Kosovo i Metohiju".

Na proslavi su intonirane pesme "Onamo namo" i "Tamo daleko", a okupljeni su mahali trobojkama sa srpskim grbom i amblemom četiri ocila. Koncertu na kojem je nastupio pevač Vlado Georgiev prisustvovali su lider opozicijskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i predsednik budvanske opšine Marko Carević, takođe iz te stranke.

No, Ministarstvo kulture upozorava da je tom prilikom "prekršen čitav skup zakonskih odredbi".

"Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podneti prijavu pred nadležnim organima. Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone - dovoljno je videti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu", navode iz Ministarstva kulture.

Dodaju i kako na programe poput spomenutog u Herceg Novom "neće ćutati - naprotiv".

"Od sada, svako kome koncept 'manifestacija kulture' bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države. Smotre kulture ne smeju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se - kao u slučaju Herceg Novog - njima negira crnogorski identitet. Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa - koji u mnogo lepšem svetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru", zaključuju iz Ministarstva kulture.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track