ORLOVI PREKOSUTRA IGRAJU NOVI MEČ: SRBIJO, OPREZ! Beograđanin Sinani preti u Luksemburgu!
Foto: Profimedia

Možda niste znali

ORLOVI PREKOSUTRA IGRAJU NOVI MEČ: SRBIJO, OPREZ! Beograđanin Sinani preti u Luksemburgu!

Fudbal -

Napad na Euro 2020... Mladi Goranac najbolji je strelac reprezentacije koja je najprijatnije iznenađenje u našoj grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo .

Fudbalska reprezentacija Luksemburga jedno je od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Upravo su Luksemburžani sledeći protivnici srpskih fudbalera u utorak, 10. septembra. Dva nacionalna tima ukrstiće koplja na stadionu „Žosi Bartel“ od 20.45 časova.

Zanimljiv tim

Selektor reprezentacije Luksemburga je domaći stručnjak Luk Holc, koji preferira formaciju 4-1-4-1. Na tom mestu se nalazi već devet godina, a ima ugovor do 2021. Najbolji strelac je levo krilo Danel Sinani, poreklom Goranac, sa tri gola. Zanimljivo je da je ovaj mladić od 22 leta rođen u Beogradu, a njegovi roditelji su iz mesta Dragaš, iz oblasti Gora na Kosovu i Metohiji. Iz Srbije u Luksemburg su se odselili 2002. tražeći bolje uslove života i posao, kada je Danel imao samo pet godina. Mladi Sinani ima i srpsko državljanstvo i pasoš, a Goranci su oduvek bili lojalni Srbiji. Član je najboljeg kluba Luksemburga Didelanža, koji će i ove sezone igrati grupnu fazu Lige Evrope.

foto: Printscreen/Instagram

Pored Sinanija, kvalitetom u selekciji Luksemburga odskaču braća Til. Mladi ofanzivni vezni Vensan, član francuskog drugoligaša Orleana, i njegov stariji brat Olivije, koji igra za ruskog prvoligaša Ufu. Najskuplji fudbaler Luksemburga Kristofer Martins Pereira je povređen, zbog čega je propustio i meč za svoj Jang bojs u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Crvene zvezde.

Napadač iz Portugala

Pored nabrojanih, valja istaći i snažnog defanzivaca Maksima Šanoa, koji igra u Americi za Njujork, te iskusnog Larsa Žersona, koji igra u Švedskoj, a kojem je majka Norvežanka. Pažnju na sebe skrenulo je još jedno dete migranata Luksemburgu, napadač kijevskog Dinama Žerson Rodrigez, poreklom Portugalac.

Igrao za Srbiju

VAHID SELIMOVIĆ BIO NASLEDNIK VIDIĆA

Još jedan momak koji igra za Luksemburg, a koji ima srpski pasoš jeste Vahid Selimović (22), član kiparskog Apolona, visok 190 centimetara. Selimovićevi roditelji su iz Raške oblasti, a u mlađim kategorijama nosio je dres reprezentacije Srbije. Njega je otkrio tadašnji direktor mlade reprezentacije Mitar Mrkela i zbog fizičkih karakteristika nazvao ga novim Nemanjom Vidićem. Zanimljivo, Selimović i Mrkela videli su se ovog leta u Austriji na pripremama Crvene zvezde, kada je odigran prijateljski meč između Apolona i crveno-belih.

Najveći uspeh

POBEDILI ČEHE 1996.

FS Luksemburga osnovan je daleke 1910. Učestvovali su u svim kvalifikacijama za EP i SP, ali uspeha nisu imali. Jedino veliko takmičenje na kojem su bili jesu Olimpijske igre 1948. godine u Londonu, kada su pobedili Avganistan rezultatom 6:0. Bio im je to najznačajniji rezultat do 1996, kada su u kvalifikacijama za EP pobedili reprezentaciju Češke sa 1:0, pogotovo što su Česi kasnije na tom prvenstvu osvojili drugo mesto, posle poraza od Nemačke u finalu.

Kurir Sport/Aleksandar Radonić/Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track