PREDSEDNIK JUVENTUSA ANDREA ANJELI GAĐAO PRAVO U CENTAR Kakva će nam biti Liga šampiona bez Crvene zvezde, Ajaksa ili Seltika? Prizovimo se što pre pameti!
Foto: Starsport©

glas razuma

PREDSEDNIK JUVENTUSA ANDREA ANJELI GAĐAO PRAVO U CENTAR Kakva će nam biti Liga šampiona bez Crvene zvezde, Ajaksa ili Seltika? Prizovimo se što pre pameti!

Fudbal -

Prvi čovek Stare dame koja je dva puta bila šampion Evrope, protivi se radikalnim promenama u takmičenjima pod patronatom UEFA, a za koje se zalažu najbogatiji klubovi Evrope

Predsednik Juventusa Andrea Anjeli poručio je danas na sastanku najelitnijih klubova Evrope, da se odluke o donošenju promena u najjačim takmičenjima pod patronatom UEFA ne mogu donositi bez bivših velikana i evropskih šampiona poput Crvene zvezde, Ajaksa i Seltika.

Glas razuma dolazi iz Italije i to iz redova jednog od najeminentnijih klubova Evrope i dvostrukog osvajača Lige šampiona. Andrea Anjeli je prvi put glasno i otvoreno ustao protiv mogućeg zatvaranja elitnog klupskog takmičenja UEFA, za koje se zalažu bogati klubovi iz Engleske, Španije, Francuske i Nemačke.

foto: Privatna Arhiva

Poslednjih godina UEFA je pod pritiskom najbogatijih klubova Evrope odlučila da izvrši reforme u takmičenjima, Ligi šampiona i Ligi Evrope, kako bi izašla u susret ekipama koje dolaze iz zemalja sa najrazvijenijim ekonomijama. Izglasano je i treće klupsko takmičenje koje će krenuti u leto 2021. godine, a koje će se zvati Evropa konferencijska liga. Samim tim, malo prostora je ostavljeno bivšim gigantima evropskog fudbala i šampionima Evrope, poput Crvene zvezde da se domogne Lige šampiona, odnosno najvećeg finansijskog kolača. Jaz između bogatih i onih koji to sada nisu biće sve dublji i dublji.

To je dobro predosetio Andrea Anjeli. Zato je apel predsednika Juventusa značajan i bitan za budućnost evropskog fudbala, jer želi da u dijalog i takmičenja bogatih uključi i bivše šampione Evrope, kao što su Crvena zvezda, Ajaks i Seltik.

foto: Profimedia

- Kakve god da su promene donete, mislim da neće mnogo promeniti očekivanja simpatizera Reala, Bajerna, PSŽ-a... Želimo da stvorimo sistem gde ekipe poput Lestera ako uđe u sistem mogu da napreduju, a ne da budu relevantni samo u domaćim okvirima. Timovi kao što su Ajaks i Seltik teže tom takmičenju - rekao je Andrea Anjeli, a potom poentirao, navodeći ime Crvene zvezde, prvaka Evrope iz 1991. godine:

- Razmislite o timovima poput Crvene zvezde. Oni su skrajnuti sa fudbalske mape samo zbog toga odakle dolaze. Kako ponovo da ojačamo klub kao što je Crvena zvezda? Da li je trenutni sistem fer ili nije fer za ekipe poput Crvene zvezde?

Kurir sport/A. Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track