HRVATI SE JOŠ UVEK SEĆAJU NACISTIČKE SVASTIKE: Hrvatski savez preuzeo RIGOROZNE mere pred meč na Poljudu! Spremne ANTIDRON PUŠKE i helikopteri (FOTO)
Foto: Profimedia

TORCIDA SE DRŽI 'NA OKU'

HRVATI SE JOŠ UVEK SEĆAJU NACISTIČKE SVASTIKE: Hrvatski savez preuzeo RIGOROZNE mere pred meč na Poljudu! Spremne ANTIDRON PUŠKE i helikopteri (FOTO)

Fudbal -

Nakon četiri godine Poljud će ponovo dočekati reprezentativce Hrvatske koji će igrati protiv Mađarske meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Četiri godine ranije na tribinama nije bilo navijača, ali je na terenu bila iscrtana nacistička svastika.

ŠTA JE NACISTIČKA SVASTIKA

Nacistički vođa, Adolf Hitler, zaslužan je za mnoga zlodela u istoriji, pa tako i za uništavanje određenih simbola. Na primer, svastika će zauvek ostati simbol nacizma, odnosno nečeg lošeg. Simbol svastike ili kukasti krst nalazi se u istoriji veoma dugo. Ovaj simbol se upotrebljavao 5.000 godina pre nego što ga je Hitler "prisvojio" i postavio kao simbol Nacističke partije koja je usvojila simbol svastike ili kukasti krst – "hakenkrojc", 1920. godine. Svastika ostaje simbol koji predstvalja stradanje i agresiju, jer asocira na nacizam, dok njena upotreba danas podstiče kontroverze, uvredu i neodobravanje.

"Vatreni" ponovo igraju u Splitu, u kome je sada maltene vanredno stanje da se ne bi ponovio incident koji ih je stavio na stub srama.

Dva dana pre početka meča policija je krenula sa legitimisanjem prolaznika koji su se iz nekog razloga učinili sumnjivim.

foto: AP

U četvrtak će biti oko 1500 policajaca u čitavom gradu koji će motriti na svaki potez navijača, a to je za stotinu više nego kada je u Zagrebu gostovala Engleska.

Ovo dovoljno govori koliko vlasti strahuju od nekog nepromišljenog poteza Splićana, a pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da navijačka grupa Torcida i Fudbalski savez Hrvatske nisu u sjajnim odnosima.

torcida na 'oku' saveza
torcida na 'oku' savezafoto: Beta

Nagađa se da bi navijačka grupa Hajduka iz istog grada mogla da pokuša svojevrsnu sabotažu, pa je oprez na maksimumu.

Za svaki slučaj će biti spremne i "antidron" puške, kao i helikopter koji će tokom čitavog dana kružiti nad Splitom.

kurir.rs / 24sata.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track