ČUDO MODERNE TEHNOLOGIJE: Predstavljamo vam stadion u Londonu! OVDE ĆE IGRATI ZVEZDA (FOTO)
Foto: @starsport, Profimedia

Svemirski brod

ČUDO MODERNE TEHNOLOGIJE: Predstavljamo vam stadion u Londonu! OVDE ĆE IGRATI ZVEZDA (FOTO)

Fudbal -

Srpski šampion u utorak će igrati meč trećeg kola Lige šampiona, a Kurir vas podseća na to kako izgleda dom Totenhema, koji je svečano otvoren pre šest i po meseci

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak će igrati protiv Totenhema na jednom od najmodernijih stadiona u Evropi.

Na izgradnju Totenhem arene potrošeno je okruglo milijardu evra! Otvorena je zvanično 3. aprila ove godine, a navijači domaćeg kluba stadion sad zovu „novi Vajt hart lejn“, iz poštovanja prema starom, legendarnom zdanju, koje je srušeno.

foto: Profimedia

Kapacitet 62.062

Kapacitet novog stadiona Totenhema je 62.062 mesta i ova građevina predstavlja jedan od najambicioznijih sportskih projekata na svetu. Arhitektonska firma „Populus“ sa sedištem u Kanzasu, Londonu i Brizbejnu kreirala je veoma zanimljiv stadion, koji leži na istom mestu kao i stari. Glavni arhitekta Totenhem arene bio je Kristofer Li, koji je posebnu pažnju posvetio generatorima buke. Stadion ima izgled asimetrične posude, ukupne površine 119.945 kvadratnih metara, visok je 48, a dugačak 250 metara. Postoji devet spratova na severnom delu i pet spratova na južnom delu. Stadion pruža odvojene sadržaje za fudbalere, što uključuje svlačionice, medicinske ustanove, restorane, bazene za hidroterapiju, prostore za zagrevanje, salon pred utakmicu, kao i salone i krevete za njihove porodice.

foto: Profimedia

Najveća arena u Londonu

Ispred stadiona napravljen je veliki otvoreni trg, veličine Trafalgar skvera, a oko stadiona je kolovoz širine devet i po metara kako bi se sprečile gužve. Spoljašnost stadiona je u svetlom metalu, metalnim ekranima i staklu, koji su obloženi LED rasvetom, što daje poseban ugođaj kada tokom večeri svetli.

foto: Profimedia

Zanimljivo, najjeftiniji paket sezonskih karata za utakmice Totenhema košta 795, a najskuplji 1.995 funti. Navijači Totenhema posebno su ponosni na svoj novi stadion, jer sada mogu da se hvale da imaju najveću fudbalsku arenu u prestonici Engleske, veću od rivalskog Itihada (Arsenal), Stamford bridža (Čelsi), London stadiona (Vest Hem)...

foto: Profimedia

Multifunkcionalni objekat

MINI-PIVARA I PEKARA NA STADIONU, PLUS 65 KAFIĆA

Ceo kompleks pored stadiona ima 65 restorana i kafića, internu pekaru, kao i jednu mini-pivaru. Piće i hranu gledaoci ne mogu da plaćaju gotovinom, već samo karticama. Posebna atrakcija na stadionu je južna tribina, koja može da primi 17.500 ljudi, a koja je od gol-linije udaljena samo pet metara.

foto: Profimedia

Severoistočna tribina

BEZ DELIJA U LONDONU

Severoistočna tribina, koja broji 3.000 mesta, rezervisana je za gostujuće navijače, ali, nažalost, tu neće biti Delija, pošto su simpatizeri Zvezde dobili zabranu od UEFA. Fanovi crveno-belih neće organizovano ići u London.

foto: Profimedia

Činjenice o Totenhem areni

prvi put plan o izgradnji novog stadiona iznet je u javnost 2007.

prvu zvaničnu utakmicu na novom stadionu Totenhem je odigrao protiv Kristal palasa 3. aprila 2019.

drugi je po redu najveći engleski fudbalski stadion sa preko 62.000 sedećih mesta, odmah iza Old Traforda

vlasnici stadiona imaju potpisan ugovor sa NFL na 10 godina i ovde su već igrani mečevi američkog fudbala

rekordna poseta bila je protiv Aston Vile 10. avgusta, kada je bilo 60.407 ljudi

fudbalski teren stadiona ima standardnu dimenziju 105 x 68 m

stadion ima dve travnate površine, prirodnu i veštačku, koje se menjaju za 25 minuta

klub traži sponzora po kojem će stadion nositi ime, a taj luksuz košta 20 miliona funti godišnje

Pred put u London, Zvezda večeras (20.00) dočekuje Rad, koji igra prilično loše i nalazi se na dnu tabele Superlige. Pobeda se ne dovodi u pitanje, a kvota da će crveno-beli slaviti bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 1,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Rad.

Kurir / Aleksandar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track