ŽESTOK ODGOVOR CRNO-BELIH KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ: Iz Humske objasili predsednici Hrvatske kakav je Partizan klub, a potkačili Crvenu zvezdu i zagrebački Dinamo
Foto: Profimedia, @starsport

IZAZVALA BURNE REAKCIJE

ŽESTOK ODGOVOR CRNO-BELIH KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ: Iz Humske objasili predsednici Hrvatske kakav je Partizan klub, a potkačili Crvenu zvezdu i zagrebački Dinamo

Fudbal -

Predsednika Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izazvala je burne reakcije izjavom da je Rijeka bila "rezervni klub Crvene zvezde i Partizana".

Govoreći nedavno u Splitu o tome kako je kao mala navijala i za Hajduk i za Dinamo, objasnila je da, iako rođena Riječanka, nije navijala za Rijeku, jer je bila "rezervni klub Crvene zvezde i Partizana".

Prvo se oglasila Rijeka tražeći izvinjenje od Kolinde, a onda je isto učinio i Partizan.

"FK Partizan smatra da je od svog osnivanja pravi kosmopolitski klub u kome su sa zadovoljstvom nastupali igrači brojnih nacionalnosti. Sa NK Rijeka je odigrao u povistoriji puno teških i neizvesnih utakmica - češće smo se radovali, ali smo imali i neke bolne poraze, kao onaj u dve utakmice finala Kupa 1979. Bili smo žestoki sportski rivali kako za vreme SFRJ, tako i 1999, kad nas je žreb spojio u kvalifikacijama za Kup UEFA. Međutim, nema podataka da je ikada neki igrač Partizana prešao u Rijeku. Dvojica jesu iz Rijeke došli u Partizan, ali je zanimljivo da je tu reč o igračima koji potiču ili iz Srbije kao Marjanović, ili iz Republike Srpske kao Sredojević. Dodajmo, pritom, da od 1962. nijedan hrvatski igrač nije ni igrao u Partizanu", izjavio je potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić za RTL pa nastavio:

"Ako već tražite 'rezervne klubove' ili 'filijale' među klubovima s prostora nekadašnje SFRJ, za vreme postojanja te države i njene lige, flagrantan primer jako lepe, uspešne i dugotrajne saradnje je srdačan odnos Dinama i Crvene zvezde. Ta dva kluba su, posebno u sedamdesetim i osamdesetim godinama, praktično sve do raspada SFRJ, razmenila jako veliki broj fudbalera."

Na kraju Vuletić je zaključio:

"Sve u svemu, kosmopolitizam Rijeku i Partizan upravo jedino, a to nije malo, i veže, dok se za Dinamo i Crvenu zvezda može zaključiti - similis simili gaudet, odnosno, sličan se sličnome raduje."

Roma je u sredu kao gost savladala Udineze sa 4:0, i danas (15.00) ima priliku da pokaže da to nije bila stvar trenutne inspiracije pošto joj u goste, u Derbiju Sunca, stiže Napoli. Kvota na keca je 2,65, baš kao i na dvojku, a na iks 3,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Roma - Napoli.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track