LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ, AUTOR HIMNE CRVENO-BELIH: Zvezdu sam zavoleo sa 11 godina, zbog Rajka Mitića (VIDEO)
Foto: FK Crvena zvezda

"SVE ŠTO SMO ŽELELI"...

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ, AUTOR HIMNE CRVENO-BELIH: Zvezdu sam zavoleo sa 11 godina, zbog Rajka Mitića (VIDEO)

Fudbal -

Veliki srpski pesnik, istinski zvezdaš i pisac stihova himne "Sve što smo želeli", Ljubovoje Ršumović u razgovoru za Zvezda TV podelio je svoju ljubav prema crveno-beloj boji podsećajući na davna i uspešna vremena koja je doživeo prateći voljeni klub.

"Sve što smo želeli, sve što smo hteli, to su nam dali crveno-beli“, čuveni su stihovi himne Crvene zvezde koju je napisao Ljubivoje Ršumović a koju je komponovao Sanja Ilić sedamdesetih godina prošlog veka. Prvo izvođenje na stadionu Crvene zvezde pred 80 hiljada ljudi bilo je ispraćeno nezapamćenim aplauzom i ovacijama.

"Za mene je veliki uspeh bio što su upravo moji stihovi postali himna Crvene zvezde jer sam tada bio i u upravi kluba. Voleo bih i da ponovo uradim himnu, tačnije da redizajniramo postojeću. Želeo bih da je osavremenim u ritmu, ali nije problem ni da se napravi nova himna. Podržao bih i da je uradi nova generacija muzičkih stvaralaca. U mojoj mladosti svake godine se u martu mesecu pravila velika priredba na kojoj su se dodeljivale nagrade, a reditelji Đorđević, Šotra, Ivan Bekjarev i ja smo pravili scenarija i režirali taj događaj. To je bilo vreme kad su i Zvezdine zvezde počele da se pojavaljuju i uvažavaju. Drago mi je što je naš stadion poneo ime prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića", poručuje slavni pesnik.

Nije Ršumović tek tako pomenuo ime čuvenog Rajka jer je baš on osvojio njegovo srce i usadio mu ljubav prema Zvezdi. "Za Zvezdu znam 70 godina. Kada sam imao 11 godina otac je doneo list 'Borbu' u kojem se pominjalo ime Rajka Mitića i Crvene zvezde. Nekako mi je on nešto više značio nego neka druga imena. Mi smo imali u mom selu fudbalske timove, igrali smo protiv ostalih seoskih ekipa. Uvek smo u tim mečevima davali sebi imena Zvezdinih igrača, a ja sam naravno bio upravo Rajko Mitić. Tako se rodila ljubav prema Crvenoj zvezdi i još uvek nije prestala".

Iz bogate klupske istorije, pesnik je izdvojio omiljene momente. "Moram da priznam da je za mene najupečatljiviji preiod bio 70-tih godina, kada je Zvezda kako u fudbalu, tako i u drugim sportovima imala izvanredan tim. Mnogo uspeha se nizalo tih godina, na kraju je postala prvak Evrope i sveta. To je zaista bilo nešto veliko, naročito za mene kao člana crveno-bele porodice", zaključio je Ljubivoje Ršumović.

(FK Crvena zvezda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track