SRBI, GDE STE?! 50 godina nas nema u izboru za Zlatnu loptu (FOTO)
Foto: Profimedia

Zabrinjavajuće - naših fudbalera nema na mapi sveta

SRBI, GDE STE?! 50 godina nas nema u izboru za Zlatnu loptu (FOTO)

Fudbal -

Svi igra­ju, sa­mo mi pre­pri­ča­va­mo Dža­jić je 1968. bio tre­ći u izbo­ru za na­j­bo­ljeg fu­d­ba­le­ra sve­ta, a da­nas sla­vi­mo uspeh Vi­di­ća, ko­ji je 2009. bio 16, i Ta­di­ća, ko­ji je ove go­di­ne 20. u izbo­ru Frans fudbala

Zlat­na lo­p­ta Frans fu­d­ba­la po­sled­njih de­ce­ni­ja uglav­nom je re­ze­r­vi­sa­na za fu­d­ba­le­re iz za­pa­d­ne Evro­pe, uz ne­ko­li­ko in­ci­de­na­ta po­put Hri­sta Stoi­č­ko­va, Žo­r­ža Vee, An­dre­ja Še­v­čen­ka ili Lu­ke Mo­dri­ća. Što se sr­p­skih fu­d­ba­le­ra ti­če, na­j­ve­ći uspeh ostva­rio je le­ge­n­dar­ni Dra­gan Dža­jić, ko­ji je u izbo­ru da­le­ke 1968. go­di­ne zau­zeo tre­će me­sto.

Ove go­di­ne u dru­štvu oda­bra­nih na­šao se i je­dan sr­p­ski fu­d­ba­ler - Du­šan Ta­dić, ko­ji se pla­si­rao na 20. po­zi­ci­ju u izbo­ru. Ka­pi­ten Aja­k­sa je pr­vi Sr­bin još od Ne­ma­nje Vi­di­ća, ko­ji je 2009. bio na 16. me­stu u gla­sa­nju Frans fu­d­ba­la. Sko­ro še­st de­ce­ni­ja pro­šlo je od na­j­ve­ćeg ostva­re­nja sr­p­skog fu­d­ba­la. Oči­gled­no je Dra­gan Dža­jić na­pra­vio ne­po­no­vljiv uspeh za sr­p­ske fu­d­ba­le­re i pos­ta­vio za­da­tak ko­ji te­ško ko će mo­ći da na­d­ma­ši u vre­me­nu pred na­ma. Le­ge­n­da Cr­ve­ne zve­zde je te 1968. go­di­ne bio tre­ći sa 46 gla­so­va, a ispred nje­ga su se pla­si­ra­li da­nas po­ko­j­ni Džo­r­dž Be­st (61) i Bo­bi Čar­l­ton (53) iz Ma­n­če­ster ju­na­j­te­da.

foto: Profimedia

Za­ni­mlji­vo je da su još ne­ki bi­v­ši fu­d­ba­le­ri Cr­ve­ne zve­zde i Par­ti­za­na bi­li pro­te­klih de­ce­ni­ja pla­si­ra­ni na li­sti za Zlat­nu lo­p­tu. Cr­no­go­rac De­jan Sa­vi­će­vić i Ma­ke­do­nac Da­r­ko Pa­n­čev kao igra­či Cr­ve­ne zve­zde ima­li su 42 gla­sa 1991. go­di­ne i po­de­li­li su dru­go me­sto sa Lo­ta­rom Ma­teu­som, a ta­da je za na­j­bo­ljeg igra­ča pro­gla­šen Žan-Pjer Pa­pen sa 141 gla­som. Go­di­ne 1997. Pre­drag Mi­ja­to­vić je kao fu­d­ba­ler Rea­la bio pla­si­ran na dru­go me­sto sa 66 gla­so­va, iza pr­vo­pla­si­ra­nog Ro­na­l­da, ko­ji je do­bio 222 gla­sa.

foto: EPA

Fu­d­ba­l­ski incident Mo­drić pre­ki­nuo niz Me­si­ja i Ronalda

Za­ni­mlji­vo je da su od 2008. ve­ći­nu na­gra­da za Zlat­nu lo­p­tu do­bi­li Leo Me­si (še­st) i Kri­sti­ja­no Ro­na­l­do (pet). Nji­hov me­đu­sob­ni zlat­ni niz pre­ki­nuo je sa­mo Lu­ka Mo­drić pro­šle go­di­ne. Za­ni­mlji­vo, Bra­zi­lac Ne­j­mar je sa­mo dva pu­ta bio u užem izbo­ru, 2015. i 2017, i oba pu­ta je zau­zeo tre­će me­sto.

Poraz od Barselone udaljio je Atletiko od vrha tabele i počele su priče o odlasku Dijega Simeonea. Zato je večerašnje (21.00) gostovanje Viljarealu izuzetno važno, a kvota na dvojku je 2,40. Kec je 3,20, a iks 3,10, dok je tip 0-2 gola 1,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Viljareal - Atletiko.

Kurir/Ale­k­san­dar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track