73 GODINE TRADICIJE: Dan kada je odigran prvi večiti derbi, a evo koji je ishod bio!
Foto: Arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije

ZANIMLJIVO

73 GODINE TRADICIJE: Dan kada je odigran prvi večiti derbi, a evo koji je ishod bio!

Fudbal -

Rivalstvo između Crvene zvezde i Partizana traje već 73 godine,a započeto je 5. januara 1947. godine. U utakmici odigranoj u vrlo teškim vremenskim uslovima Zvezda je slavila sa (4:3) i tako započela pozitivan skor protiv rivala koji je i dan danas na snazi.

Večiti derbi je rođen 5.1.1947. godine u utakmici odigranoj u okviru šampionata Jugoslavije. U vrlo teškim vremenskim uslovima, nekoliko hiljada ljubitelja fudbala došlo je da prisustvuje, ispostaviće se, istorijskoj utakmici u kojoj je Crvena zvezda savladala Partizan rezultatom 4:3.

Bez obzira na to što je Partizan imao šest bodova više, Zvezdini igrači su pokazali kvalitet, veliko srce i odneli su čitav plen sa gostovanja. Utakmica je prošla u znaku Jovana Jezerkića, trostrukog strelca za Crvenu zvezdu. Upravo se njegovim golovima u 12, 25. i 54. minutu, najavio trijumf Zvezde, crno-beli su potom smanjili, ali je sve dileme oko pobednika rešio Predrag Đajić u 77. minutu, nakon čega su domaći postavili konačan rezultat koji je bio 4:3 u korist Crvene zvezde.Tadašnji trener Svetislav Glišović izveo je postavu: Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Spajić, Kašanin, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Aranđelović, Šećerov..

Upravo tom utakmicom započeta je tradicija večitih derbija, koja traje i dan danas. Do sada su odigrana 252 meča izmedju Crvene zvezde i Partizana u svim takmičenjima uz skor od 109 pobeda Zvezde, 63 remija i 80 poraza i gol razlike 387:332. U ligi je odigran 161 duel, a Zvezda ima pozitivan skor. Crveno-beli su ostvarili skor od 64 pobede, večiti rival 47, a 50 utakmica je završeno nerešenim ishodom uz gol razliku 227:196. Uspešnija je Zvezda i u nacionalnom kupu jer je na 37 utakmica zabeležili 20 pobeda, 4 remija i 13 poraza i gol diferenciju 57:48.

Kurir sport

Foto: Arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track