ODLAZAK ČOVEKA KOJI JE PREŽIVEO MINHENSKU TRAGEDIJU: Preminuo Hari Greg, heroj koji je spasao Srbe u avionskoj nesreći
Foto: Profimedia

IN MEMORIAM

ODLAZAK ČOVEKA KOJI JE PREŽIVEO MINHENSKU TRAGEDIJU: Preminuo Hari Greg, heroj koji je spasao Srbe u avionskoj nesreći

Fudbal -

Nekadašnji golman Mančester junajteda i selekcije Severne Irske Hari Greg preminuo je u 87. godini života.

O smrti Harija Grega javnost je obaveštena od strane članova njegove dobrotvorne fondacije, preneo je BBC.

"Hari Greg je preminuo u bolnici okružen ljubavlju svoje porodice koja se zahvaljuje osoblju koje mu je pružilo negu u poslednjih nekoliko nedelja. Vreme i mesto sahrane objavićemo narednih dana. Molimo vas da ispoštujete privatnost porodice u ovom teškom trenutku", stoji u saopštenju.

Hari Greg ostaće upamćen kao jedan od putnika koji je preživeo stravičnu "minhensku tragediju" u kojoj su 23 osobe izgubile život, od toga skoro ceo tim Mančester junajteda.

Greg je proveo devet godina u Junajtedu, odigrao je 247 utakmica, ukljujučujući i pobedu u meču FA kupa, samo 13 dana nakon tragedije u Minhenu.

foto: Profimedia

Minhenska tragedija koja je pre 60 godina odnela 23 života za samo 54 sekunde, izbrisala je mladi tim Mančester junajteda koji je Mat Bezbi godinama brižljivo gajio i stvarao. Kada se na zaleđenoj pisti minhenskog aerodroma raspao dvomotorac klase "elizabetan", zauvek su se promenile sudbine onih koji su preživeli.

Jedan od njih je bio i fudbaler Hari Greg. On je, kada se dozvao pameti, uspeo da se iskobelja iz olupine, ali je osim toga uspeo i da spasi nekoliko putnika. Zahvaljujući njemu, minhensku tragediju uspela je da preživi Vera Lukić, njena jednogodišnja ćerka Vesna, kao i nerođeni sin kojeg su kasnije nazvali Zoran. Gospođa Lukić, supruga vojnog atašea pukovnika Veljka Lukića koji je službovao u jugoslovenskoj ambasadi u Londonu, inače nije volela letenje i želela je da do britanske prestonice dođe vozom. Srećom po njih, Greg je, kao i u mnogim utakmicama pre i posle ovoga leta, bio na visini zadatka.

Greg se dva puta vratio u zapaljeni avion kako bi pomogao povređenima. On je iz olupine aviona izvukao i svoje saigrače Bobija Čarltona i Denisa Vajoleta.

Hari Greg je u Junajted stigao u decembru 1957. godine iz Donkastera za 23.000 funti čime je postao najskuplji golman na svetu.

Samo godinu dana kasnije proglašen je za najboljeg golmana na Svetskom prvensvu.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track