REVOLUCIJA U SVETU FUDBALA: FIFA uvodi nova pravila kako bi ubrzala igru! Na pomolu drastične promene
Foto: AP

ZANIMLJIVO

REVOLUCIJA U SVETU FUDBALA: FIFA uvodi nova pravila kako bi ubrzala igru! Na pomolu drastične promene

Fudbal -

Nije puno prošlo kako je u fudbal širom Evrope uveden VAR i dobro je poznato koliko je ovaj sistem podigao prašine u ovom sportu. Sada su čelnici FIFA otišli korak dalje i odlučili su da dozvole nove promene. Naime, fudbalski savez Holandije dobio je dozvolu Svetske kuće fudbala (FIFA) da sledećih godina u takmičenjima koristi nova pravila.

Reč je o svojevrsnom eksperimentu koji treba da doprinese povećanju brzine igre, a koja će vremenom biti sprovedena na čitavoj planeti. Ovo je zaključak dvodnevnog sastanka u Holandiji na kojem su pored domaćina i predstavnika FIFA bili prisutni i članovi američkog, nemačkog, engleskog i belgijskog fudbalskog saveza.

Sledeća pravila će biti testirana u Holandiji:

- Izvođenje auta nogom;

- Dodavanje samom sebi iz slobodnog udarca;

- Isključenja igrača na nekoliko minuta;

- Neograničen broj izmena;

- Računanje čiste igre.

Detalji ovih pravila još nisu utanačena, ali jasno je da će na nekin način pokušati da fudbal približe futsalu koji je u svetu sve popularniji zbog brzine. Upravo tamo praktikuje se veliki broj izmena i računanje samo aktivnog igranja. Što se tiče ostalih pravila, više su slična ragbiju ili američkom fudbalu, pa je bitanje koliko su ona realna.

Mlađe kategorije će prve krenute sa eksperimentisanjem, a onda će pravila biti implementirana na amaterski fudbal. Nakon nekog vremena i sudijske prakse uslediće njihovo sprovođenje u Erdevizu, prvoj ligi ove zemlje.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track