VELIČANSTVENA POBEDA ZVEZDE! Istorijsko finale je bilo tako blizu: Het-trik OSTOJIĆA i Puškaš kao prorok! VIDEO
Foto: FK Crvena Zvezda

NA DANAŠNJI DAN

VELIČANSTVENA POBEDA ZVEZDE! Istorijsko finale je bilo tako blizu: Het-trik OSTOJIĆA i Puškaš kao prorok! VIDEO

Fudbal -

Crvena zvezda je tog 14. aprila 1971. godine na Marakani savladala Panatinaikos 4:1 (2:0) u prvoj utakmici polufinala Kupa evropskih šampiona uz rekordnu prodaju od 93.500 ulaznica.

Meč je obeležio Stevan Ostojić koji je postigao tri pogotka.

Crvena zvezda u istoriji do te 1971. godine nije bila bliže finalu Kupa šampiona nego posle pobede nad Panatinaikosom u Beogradu od 4:1.

Ali, poraz u revanšu od 3:0 koji je na “Vembli” odveo Grke, ostao je i posle 49 godina najveća misterija u istoriji slavnog kluba.

Zvezda je te sezone do polufinala izbacivala mađarsku Ujpešt Dožu (0:2, 4:0), rumunski UTA Arad (3:0, 3:1) i istočnonemački Karl Cajs iz Jene (2:3, 4:0).

Sjajni tim koji je sa klupe predvodio Miljan Miljanić je pred punom Marakanom, uz rekordno zabeleženu prodaju od 93.500 ulaznica, deklasirao Grke 4:1 u meču za pamćenje koji je sa ti pogotka obeležio Stevan Ostojić.

I bez kapitena Dragana Džajića, isključenog u Jeni, Zvezda je već u 14. minutu stigla do vođstva. Slabo je intervenisao golman rivala posle šuta Novkovića, a Ostojić je poklon rutinski iskoristio.

Jovan Kule Aćimović je briljirao u tom meču, solo akcijom oslobodio je prostor Jankoviću. Njegov udarac Ikonomopulos nije uspeo da zaustavi, a lopta je prešla pola metra gol liniju pre nego što je bila izbijena u polje. Grci su se bunili, ali sudija Linemajer, jedan od najboljih u to vreme, nije imao dilemu pa je Zvezda u 40. minutu povela 2:0.

Meč protiv “zelenih” iz Atine je bio direktno prenošen na televiziji te je i snimak pokazao da je Austrijanac bio u pravu.

Na startu drugog poluvremena usledio je novi pogodak srpskog tima. Slobodan Cole Janković je izvrsno centrirao sa desne strane, a Ostojić je spremno sačekao loptu i veštim trzajem glavom poslao je u levi ugao za 3:0 u 46. minutu.

Grci se nisu predavali i iskoristili su momente opuštenosti crveno-belih pa su u 55. minutu preko Kamarasa smanjili prednost.

Konačan rezultat postavio je Ostojić u 70. minutu posle još jednog sjajanog centaršuta Aćimovića.

Do kraja meča, golman Dujković je dva puta sjajno intervenisao i niko nije očekivao da bi posle ovako ubedljive partije, Crvenoj zvezdi moglo da izmakne veliko finale i borba za najprestižniji trofej u Evropi.

Ipak, dugo su se prepričavale reči trenera Panatinaikosa, slavnog Ferenca Puškaša posle meča:

-Fudbal je nepredvidiv, svaki rezultat je dostižan…

Crvena zvezda – Panatinaikos 4:1 (2:0)

Beograd, 14. april 1971. Strelci: Ostojić u 15, 46. i 70. i Janković u 40. za Crvenu zvezdu, a Kamaras u 55. minutu za Panatinaikos. Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: 93.500. Sudija: Erih Linemajer (Austrija).

Crvena zvezda: Dujković, Đorić, Klenkovski, Novković, Pavlović, Bogićević, Janković, Karasi, Ostojić, Aćimović, Filipović. Trener: Miljan Miljanić.

Panatinaikos: Ikonomopulos (od 72. Vasilios Konstantinu), Tomaras, Vlahos, Kamaras, Kapsis, Surpis, Domazos, Elefterakis, Gramos, Antonijadis, Filakuris. Trener: Ferenc Puškaš.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track